ANASAYFA arrow right Dünya

Çin: Covid haberi için tutuklanan gazeteci "ölüme yakın"

Çin: Covid haberi için tutuklanan gazeteci "ölüme yakın"
YAYINLAMA: 05 Kasım 2021 / 18.19
GÜNCELLEME: 05 Kasım 2021 / 18.19
Covid ile ilgili haberler yaptığı için tutuklanan yurttaş gazeteci Zhang Zhan'ın ailesi, açlık grevindeki genç kadının ölüme yakın olduğunu söyledi. RSF, Zhan'ın acilen serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Ailesi, Çin'in Wuhan'daki Covid'e ilk tepkisini yayınladığı için hapsedilen yurttaş gazeteci Zhang Zhan'ın açlık grevinde olduğunu ve onun için  ölümün yakın olduğunu söyledi.

Eski bir avukat olan 38 yaşındaki Zhang Zhan, salgının merkezindeki kaos hakkında, kamuoyuna haber aktarmak için Şubat 2020'de Wuhan'a gitti ve çektiği videolarla yetkililerin salgını nasıl ele aldığını sorguladı.

Zhan, Mayıs 2020'de gözaltına alındı ​​ve Aralık'ta "yönetime sorun çıkarmak" nedeniyle dört yıl hapse mahkûm edildi. Bu suçlama,Çin'de muhalefeti bastırmak için rutin olarak kullanılıyor.

"Ölümü Çin hükümeti yüzünden olur"

Zhang'ın şu anki durumu hakkında bilgisi olmayan hukuk ekibi, bu yılın başlarında Agence France-Presse'e verdiği demeçte, açlık grevinde olduğunu ve burun tüpleriyle zorla beslendiğini söyledi.

İnsan Hakları Örgütü ise Perşembe günü yaptığı açıklamada, Zhang'ın "tıbbi tedavi görmek için acilen serbest bırakılmazsa ölme riski altında olduğunu" söyledi.

"Asla hapse atılmaması gereken Zhang Zhan, şimdi hapishanede ölümle karşı karşıya" denilen açıklamada, örgüt kampanyacısı Gwen Lee,  Çinli yetkililerin onu derhal serbest bırakması gerektiğini söyledi.

Lee, "Zhang Zhan hapishanede ölürse, kanı Çin hükümetinin ellerinde olacak" diye ekledi.

RSF'den uluslararası topluma çağrı

Adını vermeyi reddeden biri, AFP'ye, ailenin Zhang'ın tutulduğu Şanghay kadın hapishanesinde üç haftadan uzun bir süre önce Zhang ile görüşmek istediğini ancak bir yanıt alamadığını söyledi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'e (RSF) göre Zhang artık yardım almadan yürüyemiyor ve hatta başını kaldıramıyor.

RSF Doğu Asya Bürosu başkanı Cedric Alviani, "uluslararası toplum Çin rejimine baskı uygulamalı ve çok geç olmadan Zhang Zhan'ın derhal serbest bırakılmasını sağlamalı" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *