ANASAYFA arrow right Dünya

Çin, çöp ayrıştırmak için uzay robotu kullanacak

Çin, çöp ayrıştırmak için uzay robotu kullanacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.33
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.33
Çinli bilim insanları tarafından uzaydaki çöpleri ayrıştırmak için geliştirilen robotik kol şimdi de çöp ayrıştırma işin
Çinli bilim insanları tarafından uzaydaki çöpleri ayrıştırmak için geliştirilen robotik kol şimdi de çöp ayrıştırma işinde kullanılacak. CALT uzmanları robotu her türlü evsel atığı tanıyıp ayrıştırabilecek bir seviyeye getirdi. Bu sayede aynı anda 30 robotik kol ile donatılan 4 robot günde 300 ton çöp ayrıştırabiliyor.
Çinli bilim insanları, uzay misyonları için yaratılan ve ilk olarak Long March-7 roketi tarafından 2016 yılında piyasaya sürülen robotik kola bambaşka bir görev verdi. Ülkenin roketlerinin geliştiricisi olan Çin Başlatma Aracı Teknolojisi Akademisi (CALT) tarafından tasarlanan ve üretilen kol, roket emisyonları ve parçalanma, erozyon ve çarpışmadan kaynaklanan parçalar dahil olmak üzere uzaydaki kalıntıları topluyordu.
Uzayda gösterdiği bu başarının ardından robotik kolun dünyadaki evsel çöpleri ayırmada da çok yararlı fikrinden yola çıkan. CALT bilim adamları, uzay ve yapay zeka teknolojilerini kullanarak, robotik kolu yüksek verimli bir çöp ayırma aracına yükseltti.
Günde 300 ton çöp ayrıştırabiliyor
Robot, çöp öğelerini görsel bir tanımlama sistemiyle tarayarak sıralamayı öğrendi. Deneylerde, her tür ev çöpünü hızlı bir şekilde tanımlayarak sıralayan robotik kol, bilim insanlarına göre, elle sıralama ile karşılaştırılabilir yüzde 94’ten daha fazla bir keskinliğe sahip. Örneğin bir çöpün sadece yüzde 30’u görünüyor olsa bile robot, bunu doğru şekilde tanımlayıp sıralıyor. Üstelik bir robot aynı anda 30 kolla donatılabiliyor. Yapılan denemelerde bir kamera ve dört robotla, günde 300 ton çöp ayrıştırıldı.
Çin, yaşam alanını iyileştirmek ve yeşil ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak için çöp ayrıştırmayı ülke düzeyinde destekliyor. Hatta 2020 yılının sonuna kadar, 46 büyük Çin şehrinde çöp sıralama sistemi inşa edilecek.
CALT uzmanları bu robotik kolların teslimat, gıda, ilaç ve tarım ürünlerinin paketlenmesi ve sıralanması için de kullanılabileceğini düşünüyor. Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *