ANASAYFA arrow right Dünya

Çin, BBC World News’ün ülkede yayın yapmasını yasakladı

Çin, BBC World News’ün ülkede yayın yapmasını yasakladı
YAYINLAMA: 12 Şubat 2021 / 13.38
GÜNCELLEME: 12 Şubat 2021 / 13.38
Çin, BBC World News'ün yayın yapmasını yasakladı. Çin Devlet Film, TV ve Radyo İdaresi'nin açıklamasında, BBC World News'ün Çin hakkındaki haberlerinden bazılarında "doğruluk ve tarafsızlık ilkelerini" ihlal ettiği iddia edildi.

Çin, ülkede bir yıl daha yayın yapmak için başvuruda bulunan BBC World News kanalının ülkede yayın yapmasını yasakladığını açıkladı.

Çin Devlet Film, TV ve Radyo İdaresi'nden yapılan açıklamada, "ciddi içerik ihlalleri"nden söz edildi, BBC'nin tarafsızlık ilkesini de ihlal ettiği iddia edildi.

Açıklamada BBC'nin "haberleri doğru ve adil şekilde vermediği" öne sürüldü, ülkede yayın yapan kuruluşların "Çin'in ulusal çıkarlarına zarar vermemeleri" gerektiği de hatırlatıldı.

BBC ve İngiltere Dışişleri Bakanından açıklama

BBC ise yaptığı açıklamada Çin'in kararının "hayal kırıklığı" yarattığını belirtti:

“Çinli yetkililerin bu yönde adım atmaya karar vermeleri bizi hayal kırıklığına uğrattı. BBC dünyanın en güvenilir uluslararası yayın kuruluşudur ve dünyanın her tarafından haberlere, adil ve tarafsız bir şekilde, kimseden korkmadan veya kimseyi kollamadan yer vermektedir.”

BBC News Türkçe’nin aktardığına göreİngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab da Çin'in kararını "medya özgürlüğünü engelleyen kabul edilemez bir adım" olarak nitelendirdi. Çin ile İngiltere arasındaki ilişkiler son aylarda özellikle Hong Kong'daki gelişmeler nedeniyle gergindi.

HONG KONG GERİLİMİ: Hong Kong'da, Çin'in yeni güvenlik yasasına karşı protestolar düzenlenmişti. Yasa, Çin'in güvenliğine tehdit olarak değerlendirilen suçları işleyenlerin Çin'e iadesini öngörüyor. İngiltere ise Ocak ayında yeni bir vize türüyle Hong Kong'da yaşayan 5,4 milyon kişiye ülkede oturma izni vermişti.

Çin-BBC gerilimi

BBC World News, dünya çapında İngilizce yayın yapan bir televizyon kanalı ve reklam gelirleriyle finanse ediliyor. Kanal, Çin'de zaten sadece bazı otellerde ve diplomatik temsilciliklerde seyredilebiliyordu. Çin'de BBC'nin internet sitesine ve cep telefonu uygulamasına ise erişilemiyor.

Çin, BBC'nin, koronavirüs salgını ve Uygur Türklerine yönelik uygulamalara dair haberlerini eleştiriyor.

BBC, Çin'de Sincan Özerk Bölgesi'nde Müslüman Uygur Türklerinin ve diğer etnik azınlıkların tutulduğu gözaltı kamplarında, kadınların sistematik tecavüze, cinsel tacize ve işkenceye maruz kaldığını gösteren mülakatlara yer vermişti.

Çinli yetkililer ise kamplara ilişkin iddiaları reddederek, bunların "yeniden eğitim" ve meslek edindirme amaçlı olduğunu söylüyor. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *