ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçiyi özel bankaların kucağına atmayın

Çiftçiyi özel bankaların kucağına atmayın
YAYINLAMA: 29 Mart 2021 / 21.37
GÜNCELLEME: 29 Mart 2021 / 21.54
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, ödenmeye başlanan gübre ve mazot desteklemelerini değerlendirdi

Desteklemelerin ödenmesinin çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü, ancak çok geç kalındığının altını çizen Başkan Çolak, Ziraat Bankası’ndan dert yandı ve çağrıda bulundu: “Çiftçiyi özel bankaların kucağına atmayın.”

Ziraat Bankası, çiftçiye kredi vermemek için zorluklar çıkarıyor

“Ziraat Bankası, çiftçiye kredi vermemek için zorluklar çıkarıyor” diyen Çolak, “Prosedür ile uğraşmak istemeyenler, özel bankalara gitmek zorunda kalıyor. Özel bankalarda çiftçinin elini kolunu bağlıyor, yüksek faiz oranları ile kredi veriyor. Sonuç olarak borç ödenmediğinde tarlaya, hayvana ve traktöre haciz geliyor. Dolayısıyla Ziraat Bankası, çiftçinin yanında olmalı” şeklinde konuştu.

Desteklemeler, yeterli değil

Ödemelerin TC kimlik numarasının son rakamına göre yapıldığını hatırlatan Başkan Çolak, “Mazot ve gübre desteklemesini bekleyen çok çiftçimiz vardı. Bu desteklemeye güvenerek akaryakıt, gübre, ilaç ve birçok yere borçlandılar. Dolayısıyla parasını alan çiftçimiz ödemelerini yaptı. Ancak verilen destekler yeterli değil. Çünkü ilaç, gübre ve akaryakıt gibi tüm girdi maliyetleri her yıl yüzde 30-40 zamlanıyor. Buna karşın verilen destekler bu kadar artmadı” ifadelerine yer verdi.

Bir dekara en az 45 kilogram gübre kullanılıyor

Çolak, “Gübre desteklemesinin 8 liradan 16 liraya çıkarılması sadece buğday, arpa, çavdar, yulaf ve trikale içindir. Rakam yüzleri güldürdü ama bu da yeterli değil. Çünkü bir dekar alana en az 45 kilogram gübre kullanılıyor. Yoksa o tarladan istediği verimi alamaz. 45 kilogram gübrenin maliyeti 110 liradır. Yarısı devletten yarısı vatandaştan ise o zaman dekar başına 53 liradan ödeme yapılması lazım. Ayrıca nohut, mercimek, zeytin, fıstık ve diğer ürünleri gübre desteklemeleri neden arttırılmadı diye sormak lazım” açıklamasını yaptı. Hüseyin Karataş

 

 

https://bututtu.com/

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *