ANASAYFA arrow right Ekonomi

“Çiftçiye tohum hibe etmek yetmez”

“Çiftçiye tohum hibe etmek yetmez”
YAYINLAMA: 28 Nisan 2020 / 20.44
GÜNCELLEME: 28 Nisan 2020 / 20.46

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, yaz aylarının gelmesiyle birlikte çiftçilerin üretimlerini sürdürmesi için sadece tohum hibesinin yeterli olmadığını dile getirerek “Çiftçilerimizin mahsullerini tarlalarından kaldırmaları için tohum hibe desteği yeterli değil; mazot, ilaç, gübre desteği de verilmelidir” dedi.

 “Tohum hibe desteği Gaziantep’e verilmiyor”

Milletvekili Kaplan, Korona virüs salgını nedeniyle çiftçiden, esnafa, sanayiciden turizmciye kadar ülkenin her kesiminin etkilediğini dile getirirken, yaz aylarının gelmesiyle birlikte ürünlerinin hasadını yapacak çiftçileri zor günlerin beklediğini ifade etti. Kaplan, Hükümet’in “tohum hibe desteğinin” yeterli olmadığını, çiftçilere daha çok destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaplan, açıklamasında “Ekonomik ve sağlık anlamında oldukça zor bir dönem geçirdiğimiz bu günlerde, çiftçilerimize verilen destek ne yazık ki çok yetersiz kalmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak için 21 ilde tohumun yüzde 75'i hibe edileceğini duyurdu. Ancak 21 ilin içinde Gaziantep yok. Sadece 21 ilde tohumluk desteği verilmesi diğer illerdeki üreticiler için haksız ve eşitsiz bir uygulamadır. Fıstıktan, pamuğa, üzümden, kırmızıbibere, zeytinden, arpa-buğdaya kadar birçok ürünün yetiştiği ilimize hiçbir tohum desteği yok. Kaldı ki sadece tohum hibe edilse bile bu destek yeterli değil” dedi.

 “Çiftçilerimize mazot ilaç, gübre desteği şart”

Milletvekili Kaplan, “21 ile tohum hibesiyle AKP Hükümeti çiftçilerimizin ağzına yalandan bir parmak bal çalıyor. Somut hiçbir destek yok. Pandemi ile mücadele ettiğimiz bu günlerde tarımsal üretime çok ihtiyacımız var ama Hükümet’ten çiftçiye destek yok. Mazot, ilaç, gübre fiyatları uçmuş durumda. Çiftçilerimiz hangi birine yetişsin? Gerçekten çiftçileri düşünen bir hükümet bu süreçte mazot, ilaç ve gübre fiyatlarını düşürmek zorunda. Elektrik ve tarımsal su faturalarında indirim yapmak zorunda. Çiftçilerimizin tarlalarını ekmek için mazota, ilaca ve gübreye ihtiyaçları var ancak ceplerinden bu girdileri karşılayacak para yok! Çiftçilerimizin mağduriyetini en aza indirmek için önlemler alınmalı ve muhakkak yeni bir ek paket hazırlanmalıdır” dedi.

 “Elektrik fatura bedelleri hasat sonunda tahsil edilmelidir”

Korona virüsle etkin mücadele yanında, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğin sağlanmasının büyük önem arz ettiğini belirten Kaplan, “Tarımsal sulamada kullanılan elektrikte indirim yapılmalı ve elektrik fatura bedellerinin hasat sonrasında tahsil edilmelidir. “Üretici Kart” ile ödeme yapılabilmesi için yeni bir düzenleme getirilmelidir. Çiftçilerimizin geriye dönük elektrik borçları ve sulama birliklerine olan borçları silinmelidir” diye ifade etti.

 “Çiftçilerimize bankalardan faizsiz kredi desteği verilmelidir.”

Çiftçilerin bankalara olan kredi ve borçlarını da belirten Kaplan, “Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan kredi, anapara ve faiz ödemeleri bir yıl faizsiz ertelenmesinin yanı sıra çiftçilerimize 0 faizle ve uzun vadeli kredi desteği verilmelidir. Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan borçları faizsiz olarak en az 4 yıl süreye yayılmalıdır. Korona tedbirleri kapsamında çiftçilerimizin sağlık kontrolleri belli aralıklarla düzenli bir şekilde yapılmalı, dezenfektan, maske ve eldiven anlamında sıkıntı yaşamamaları için gerekli tedbirler alınmalıdır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *