ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çiftçiye sertifikalı fidan önerisi

Çiftçiye sertifikalı fidan önerisi
YAYINLAMA: 20 Ocak 2023 / 18.39
GÜNCELLEME: 20 Ocak 2023 / 18.39
Antepfıstığı araştırma enstitüsü müdürü Selim Arpacı, çiftçinin sertifikalı fidanları tercih etmesini istedi.

Arpacı, “Fidan dikim mevsiminin yaklaştığına dikkati çekerek, meyvecilikte birim alandan daha çok ve daha kaliteli ürün almanın ilk koşulu, sertifikalı fidan kullanmak” dedi.

Enstitü olarak sertifikalı meyve fidan ürettiklerini anımsatan Arpacı, fidanları kasım ayında satışa çıkaracaklarını bildirdi. Çiftçiler için bu yıl 35.000 bağ, 20.000 çeşitli tür meyve ve 50.000 antepfıstığı fidanı hazırladıklarını belirten Arpacı, şunları söyledi:

“Çiftçilerimiz için Türk standartları Enstitüsü standartlarında tüplü ve tüpsüz fidan üretiyoruz. Ürettiğimiz fidanlar sertifikalı olduğu için çiftçi ekonomik kayba uğramıyor. Meyvecilikte ekonomik zararın telafisi çok zor. Birkaç yıl emek ve para sarf edilerek yetiştirilen ağacın meyve vermemesinin faturası çok ağır oluyor. Çiftçi mağdur oluyor, kaynak israfı ortaya çıkıyor. Bu olumsuzlukla karşılaşmak istemeyen üretici sertifikasız fidandan uzak durmalı.”

Arpacı, sertifikalı fidanların, yörenin iklim koşulları ile uyum, verimlilik, hastalık ve zararlılara dayanıklılık gibi önemli kriterler gözetilerek üretildiğini, bu fidanlar kullanılarak yapılan meyveciliğin maliyetinin de düşük olduğunu bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *