ANASAYFA arrow right Ekonomi

Çiftçinin yüzde 70’i mağdur olacak ve tarladan uzaklaşacak

Çiftçinin yüzde 70’i mağdur olacak ve tarladan uzaklaşacak
YAYINLAMA: 20 Temmuz 2020 / 21.43
GÜNCELLEME: 20 Temmuz 2020 / 21.43
Oğuzeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Uğur, Oğuzeli çiftçisinin son durumunu Sabah’a anlattı.

Oğuzeli çiftçisinin zor şartlar altında ayakta durduğunu kaydeden Başkan Uğur, “Şu anda 3 yıl üst üste aynı ürünü eken çiftçi desteklemeden yararlanamıyor. Sulu tarım yapılan bölgelerde bu olmuyor. Konuyu ilgili kurum ve kuruluşlara bildirdik. Eğer buna izin verilmezse çiftçilerin yüzde 70’inin mağdur olmasına ve tarladan uzaklaşmasına neden olacak” uyarısında bulundu.

Mazot, gübre ve ilaç gibi girdiler çok yüksek

Buğday ve arpa rekoltesinin çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Uğur, mazot, gübre ve ilaç gibi girdilerin yüksekliğinden dert yandı. “Buğday ve arpa rekoltesi iyiydi, ancak girdilerin fiyatının artması çiftçinin kazancını düşüyor. Çünkü yakın zamanda yeniden ekimler başlayacak, kazandığının fazlasını harcamak zorunda kalacak. Biberin kilosu çok düşük olduğundan çiftçimiz yaş satmak yerine kurutup satmak istiyor. İkinci ürün olarak darı ekiliyor ve ekilecek darının torbasını 570 liraya aldık” şeklinde konuşma yaptı.

Para kazanamayan çiftçi tarladan uzaklaşıyor

Girdi maliyetlerinin azaltmak için desteklemelerin artması gerektiğini vurgulayan Başkan Uğur, “Devletimiz yeteri kadar mazot, gübre ve ilaç desteği vermiş olsa, az olsa para kazanmış olurlar. Çünkü şu anda verilen destek çiftçilerimizi kurtarmıyor. Para kazanamayan üretici tarlasını ekmekten yavaş yavaş uzaklaşıyor” ifadelerini kullandı.

Gece-gündüz demeden Oğuzeli çiftçisi için çalışıyoruz

Odaya kayıtlı 5 bin civarın çiftçinin bulunduğunu kaydede Oğuzeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Uğur, konuşmasını şu cümlelerle devam ettirdi: “Oda olarak Büyükşehir Belediyesi’nden aldığımız patlıcan ve biber fidelerini dağıtımını gerçekleştirdik. Gece-gündüz demeden Oğuzeli çiftçisi için çalışıyoruz, çalışmaya da devam ediyoruz. Çünkü çiftçi ülkemizin bel kemiğidir ve bu pandemi sürecinde önemi bir kez daha anlaşılmış ve ortaya çıkmıştır. Odamızda 4 Ziraat Mühendisi görev yaparken, araç yetersizliği nedeniyle sadece bir Ziraat Mühendisimiz sahada görev yapmaktadır. Çiftçilerimizi yeni teknolojilerden, tarımsal gelişmelerden, daha birim alanından daha fazla ürün alabilmelerini sağlamak için eğitim seminerleri düzenliyoruz. Her zaman çiftçimizin yanındayız.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *