ANASAYFA arrow right Ekonomi

Çiftçinin ve üreticinin borcu katlanarak arttı

Çiftçinin ve üreticinin borcu katlanarak arttı
YAYINLAMA: 10 Şubat 2021 / 21.00
GÜNCELLEME: 10 Şubat 2021 / 21.52
Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, çiftçi borçlarının faizsiz uzun vadeli taksitlendirilmesini, yoksa tarımın büyük zarar göreceğini söyledi

Bekir Sakar, çiftçinin yüzde 80’inin bankalara borçlu ve icralık olduğunu dile getirdi. “Üreticilerimiz ve çiftçilerimiz borçlarını ödemek istiyor. Fakat çiftçilerin bunu ödeyebilmeleri için tüm bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz ve uzun vadeli taksitlendirilmesi gerekiyor. Bu yapılmadığı takdirde tarımdan uzaklaşacak çiftçi sayısı artacak ve tarımımız büyük zarar görecek” dedi. 

Çiftçinin 2019 yılında 106 milyar 307 milyon lira borcu bulunduğunu, 2019 yılı sonundan 2020 Eylül ayına kadar ise tarımda kredi kullanımının 122 milyar 941 milyon liraya ulaştığını açıklayan Sakar, “Geçen 9 aylık süre zarfında bankalardan kullanılan krediler yüzde 15 oranında arttı. Dolayısıyla bu dönemde Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandırdığı kredi miktarı da 7,7 milyar liraya ulaştı. Pandemi sürecinde destek amaçlı bankalar, çiftçinin kredi borçlarını erteledi ve icra işlemleri durduruldu. Ancak süre bitiminde bankalar ile Tarım Kredi Kooperatifleri icra işlemlerini yeniden başlattı. Dolayısıyla borcunu ödeyemeyen çiftçinin ve üreticinin borcu katlanarak arttı. Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmede tarım sektörünün önem ve öncelik arz eden sorunları iletildi. İnşallah olumlu bir dönüş olmasını bekliyor ve arzu ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Girdi maliyetlerinin yükselmesi üretimi olumsuz etkiliyor

Sakar, girdi maliyetlerinin yükselmesinin üretimi olumsuz etkilediğinin altını çizdi, en büyük girdinin mazot, gübre ve ilaç olduğunu kaydetti. “Bu girdilere en az yüzde 40 zam geldi. Ama buna karşın üreticinin ürünü para etmiyor. Devletin çiftçiye verdiği destekleri artırmasını, ilaç, mazot ve gübre yardımında bulunmasını istiyoruz. Biz, üretmek istiyoruz, tarlalarımız boş kalmasın istiyoruz, fakat girdi maliyetlerinin yüksekliği elimizi kolumuzu bağlıyor. Ayrıca şöyle bir sorun da var; tüm girdi maliyetlerimiz dolara endeksli. Dolar yükseldiğinde girdilerimiz yükseliyor, lakin dolar düştüğünde düşmüyor. Birileri bundan rant elde ederken, olan yine çiftçiye oluyor” ifadelerini kullandı.

Yapımı süren baraj ve gölet projeleri tamamlanıp, hayata geçirilmeli

Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere özellikle Gaziantep, kurak bir yıl geçiriyordu. Doğal olarak bu da çiftçilerimizin geleceğe dair umutlarını bitirmişken, son yağışlar yüzleri yeniden güldürdü. Hiç olmazsa son yağışlarımız hububatlarımıza bir nebzede olsa yararı oldu. Lakin hububat için asıl önem olan Mart ve Nisan yağışlarıdır. Eğer bu dönemlerde istediğimiz yağışı alırsak, hububat rekoltesinde rekor kırarız, tam tersi olursa rekolte düşüklüğü yaşarız. Kuraklık kaderi olmamalıdır. Yanı başımızda duran Fırat’ın suyunun yönünün Gaziantep’e çevrilmesinin zamanı geldi. Enerji maliyetleri yüksek deniliyor, bu maliyeti güneş enerjisinden elektrik üreterek karşılayabiliriz. Ayrıca kentimizde devam eden baraj ve gölet projeleri bulunmaktadır. Bu projelerinde bir an önce tamamlanıp, hayata geçirilmesi lazım.”Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *