ANASAYFA arrow right Ekonomi

Çiftçinin ürettiğinin para etmesi ve değerinde satılması lazım

Çiftçinin ürettiğinin para etmesi ve değerinde satılması lazım
YAYINLAMA: 23 Şubat 2021 / 20.35
GÜNCELLEME: 23 Şubat 2021 / 20.53
“Ürettiğimiz ürün para etmiyor. Bir ton gübre almak için en az 2 ton buğday satmamız gerekiyor”

Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, gübre desteklerinin yüzde 100 arttırılmasının olumlu, fakat yetersiz olduğunu söylerken, “Geçen yıl bu zamanlar üre gübrenin tonunu bin 650 liraya alırken, bu yıl 3 bin liraya alıyoruz. DAP gübresinin tonu ise bin 850 liradan 3 bin 450 liraya, amonyum sülfat ise 950 liradan bin 650 liraya çıktı. Gübre desteği artan fiyatlar karşısında yetersiz kaldı” şeklinde konuştu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, gübre desteklerinin yüzde 100 arttırılacağını açıklarken, buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi hububat ürünlerinde dekara 8 lira olan desteği 16 liraya, organik ve organomineral gübre kullananlara ise ilave olarak dekara 20 liraya yükseltildiğini açıklamıştı.

Tüm girdi maliyetlerimiz dolara endeksli

Çiftçinin en büyük girdisinin gübre, mazot ve ilaç olduğunu dile getiren Sakar, “Gübre desteği için bütçeden ayrılan tutar 700-800 milyon liradan yapılan artışla beraber destek tutarı yaklaşık 1 milyar 600 milyon liraya çıkacak. Desteklemenin artması çiftçimizi mutlu etti, ama maliyetleri karşılamaktan uzak. Tüm girdi maliyetlerimiz dolara endeksli olduğundan dövizde en ufak bir kıpırdanma olsa ya da dalgalanma yaşansa, hemen maliyetlerinde de yükselme yaşanıyor. Buna karşın ürettiğimiz ürün para etmiyor. Şimdi bir ton gübre almak için en az 2 ton buğday satmamız gerekiyor. Hal böyle olunca bizim için önemli olan desteklemenin artmasının yanı sıra çiftçinin ürününün de para etmesi ve değerinde satılması” açıklamasını yaptı.

Gıda stratejik bir ürün haline gelecek

Başkan Sakar, çiftçinin yağmur-çamur, kar-kış, gece-gündüz demeden ürettiğinin altını çizdi. “Çiftçimiz fedakardır, zarar etse bile tarlasını hiçbir zaman boş bırakmaz. Şundan eminiz ki ilerleyen zamanlarda gıda stratejik bir ürün haline gelecek. Gıdayı elinde bulunduran ülke dünyanın sözünü söyleyecek. Geleceğin bu şekilde olacağını görmek çok zor değil. Dolayısıyla tüm dünyada gıda ve tarıma verilen önem artarken, ne yazık ki ülkemizde bunun tam tersi bir durum yaşanıyor” eleştirisinde bulundu.

Diğer girdi maliyetleri için de destek istiyoruz

Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Pandemi döneminde üretimin ve gıdanın ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. Bu çok geç kalınmış bir destektir. Gübre desteklerinin artması önemli, ama bunun yanı sıra diğer girdi maliyetlerimiz olan mazot ve ilaç desteklerinin artması da elzemdir. Çünkü üçü de zincirin halkaları gibi birbirine bağlıdır. Biri olmadan diğer olmaz. O nedenle diğer girdi maliyetlerimize desteğin de yükseltilmesini istiyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *