ANASAYFA arrow right Ekonomi

Çiftçimizi, karaborsacı ve stokçuların eline bırakmayalım

Çiftçimizi, karaborsacı ve stokçuların eline bırakmayalım
YAYINLAMA: 05 Temmuz 2021 / 20.56
GÜNCELLEME: 05 Temmuz 2021 / 21.01
Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, fıstık hasadının yaklaşmasıyla karaborsacılar ve stokçulara dikkat çekti

Bu sene fıstığın “yok yılı” olduğunu hatırlatan Başkan Sakar, yaş boz fıstığın hasadına ay sonunda başlanacağını ifade etti. “Bu sene fıstığın yok yılı olduğundan fiyatların yüksek olacağını düşünüyoruz. Yaş boz fıstığın 20-25 lira, kırmızının kilosunun ise 25-30 liradan aşağı olmamasını bekliyoruz. Eğer fiyatlar düşük olursa her sene olduğu gibi bu sene de karaborsacılar ve stokçular piyasaya çıkar. Çiftçilerimizi karaborsacılara ve stokçulara mahkûm etmeyelim” dedi.

Sakar, Antep fıstığı hasadına ay sonunda başlanacağı müjdesini verirken, “Hububat hasadının sonrasında çiftçilerimizde fıstık hasadının heyecanı başladı. Temmuz ayı sonunda yaş boz fıstığın, Eylül ayı içerisinde ise Kırmızı fıstığın hasadına başlanacak. Bilindiği gibi fıstık bir yıl tutar bir yıl tutmaz. Yani fıstıkta var yılı ve yok yılı denen bir olay vardır. Geçen yıl fıstığın var yılı iken bu sene yok yılı” hatırlatmasını yaptı.

Fiyatlar yüksek olmalı ki çiftçimiz tarlaya ve üretime küsmesin

Çiftçilerin fıstık hasadını sabırsızlıkla beklediğini belirten Sakar, bu sene fıstığın yok yılı olduğundan fiyatlarında geçen yıla oranla yüksek olacağını, olması gerektiğinin altını çizdi. “Geçen yıl yaş boz fıstığın kilosunun 16-18 lira arasında satılması çiftçilerimizi üzmüştü, ancak bu sene fiyatın en az 20-25 lira arasında olması gerekiyor ki çiftçilerimiz tarlaya ve üretime küsmesin. Çünkü üreticilerimiz yaz-kış, yağmur-çamur demeden bir çocuk gibi bakımını yapıyor ve ürün almak için 8-9 ay bekliyor. Dolayısıyla dediğimiz fiyatın altında bir fiyat açıklanırsa kaybeden yine çiftçi kazanan karaborsacılar ve stokçular olacak” ifadelerini kullandı.

Kangrenleşen soruna çözüm bulunması gerekiyor

Karaborsacılar ve stokçular konusuna değinen Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Karaborsacılar ve stokçular, birçok sektör olduğu gibi çiftçilerimizin de en büyük sorunudur. Bu sorunu her zaman dile getirmemize rağmen halen bir çözüm bulunamamış olması bizleri derinden üzmektedir. Fıstık hasadının yaklaşmasıyla karaborsacılar ve stokçuların yakında zamanda piyasalara çıkacağı düşüncesindeyiz. Çünkü hasat yaklaştığında manipülasyon yaparak fiyatları düşürüp piyasaları istedikleri gibi yönlendirip fıstıkları ucuza alıyorlar ve depolara dolduruyorlar. Bu sistemi hem yaş boz hem de kırmızı fıstık dönemlerinde yapıyorlar. Sonuç olarak kaybeden her zaman ki gibi çiftçi kazanan kendileri oluyor. Artık kangrenleşen bu soruna bir an önce çözüm bulunması gerekiyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *