ANASAYFA arrow right Ekonomi

Çiftçilerimizin yüzde 90’ı bankalara borçlu

Çiftçilerimizin yüzde 90’ı bankalara borçlu
YAYINLAMA: 22 Kasım 2020 / 19.31
GÜNCELLEME: 23 Kasım 2020 / 11.55
Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, TBMM’de kabul edilen Torba Yasa’nın içerisinde çiftçilerin borçları ile ilgili bir düzenlemenin yer almamasının hayal kırıklığı yaşattığını söyledi.

Çiftçi borçlarının yapılandırılmasını isteyen Yiğit, “Çiftçinin değeri ve kıymeti bilinseydi, borçları yapılandırılırdı” dedi ve ekledi: “Borçsuz çiftçi yok. Yani çiftçilerimizin yüzde 90’ı bankalara borçlu.”

Bu rakamlar şu an itibariyle maliyetleri kurtarmaz

Açıklanan mazot ve gübre destekleme rakamlarına da değinen Başkan Yiğit, “Açıklanan rakamlar 2020 yılı içinde verilseydi, çiftçilerimize bir nebzede olsa can suyu olurdu. Ancak bu rakamlar şu an itibariyle maliyetleri kurtarmaz. Taban gübresinin tonu 3 bin lirayı 20-20 ürenin tonu ise 2 bin lirayı geçti. Her haftaya gübreye zam gelirken, desteklemelerin aynı olması çiftçilerimizi derinden üzdü” diye konuştu.

Aracının değil, üreticinin kazanması gerekiyor

Gaziantep’in fıstık bölgesi olduğunu hatırlayan Yiğit, “Fıstık bahçeleri yılda en az 7-8 defa traktör ile sürülüyor. Bunun yanı sıra ilaçlama ve diğer bakımları yapılıyor. O yüzden bu maliyet ile üretimin artmasının mümkünü yoktur. Giderler ortada, maliyetlerin enflasyon oranına göre artması lazım. Üretilen üründen çiftçi para kazanmıyor, kim kazanıyor; nakliyeci, aracı kazanıyor. Dolayısıyla paranın aracı değil, üreticinin kazanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Gençlerin köyde kalması için, ektiği ürün ve hayvancılıktan para kazanmalı

Başkan Yiğit, köyden şehre göçün engellenmesi gerektiğini kaydederken, “Gençleri köyde tutamıyoruz. Köyde 50’nin altında çiftçi bulamıyoruz. Bu gidişle bunları da bulamayacağız. Hayvancılık bitti. Yemin torbası çok yükseldi. Sattığı süt maliyetlerini kurtarmıyor. O nedenle gençleri köyde tutabilmek için ektiği üründen ve hayvancılıktan para kazanmalı” şeklinde konuştu. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *