ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçilerimiz güneş enerjisinden faydalanmalı

Çiftçilerimiz güneş enerjisinden faydalanmalı
YAYINLAMA: 09 Kasım 2020 / 16.53
GÜNCELLEME: 09 Kasım 2020 / 20.19
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, çiftçilerin en önemli sorunlarının sulu tarım eksikliği olduğunu söyleyerek, oluşturulacak güneş enerji panelleri ile yeraltı sularından daha fazla faydalanılabileceğini dile getirdi.

Çolak, güneş enerji panel desteği için yetkililere çağrıda bulunarak, “Bölgemiz güneş zengini bir şehir. Çiftçilerimize verilecek güneş enerji panel desteği ile hem sulu tarıma geçilebilir hem de ihtiyaç fazlası enerji yine devlet eliyle satın alınarak enerji ve tarımsal üretime teşvik edilebilir” dedi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyaç her geçen gün artıyor

Yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyacın her geçen gün arttığını söyleyen Çolak, “Türkiye’de enerji üretiminin yüzde 60’a yakını fosil yakıtlardan (kömür, petrol ve gaz) üretilmektedir. Kömür, petrol ve gaz sınırlı kaynaklardır. Bu nedenle yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Fosil yakıtlardan enerji üretimi ve tüketimi sonrasında çevreye verilen zarar ve maliyetler bu ilginin en önemli nedenlerindendir. Fosil yakıtlar atmosfere bıraktıkları zehirli gazlar nedeniyle bulundukları çevreyi kirletirken oluşturdukları sera gazları nedeniyle iklim değişikliklerine sebep olmaktadır. Bu oluşan sera gazları çiftçilerimizi de ayrıca etkilemektedir. Mevsimsel değişiklikler yüzünden çiftçilerin mahsullerinin verimi düşmekte ve üstelik elektriğe gelen zamlarla çiftçilerimiz ağır maliyetlerin altına girmektedir” açıklamalarında bulundu.

Fosil yakıtlarla elde edilen enerji doğaya da ciddi zararlar veriyor

Fosil yakıtlarla elde edilen enerjinin hem çevreye verdiği zararlar hem de yüksek maliyetleri dolayısıyla insanları alternatif arayışına yönlendirdiğini söyleyen Çolak şu açıklamalarda bulundu, “Fosil yakıtlardan üretilen enerji hem doğaya verdiği zararlardan ötürü hem de ağır maliyetlerden ötürü çiftçilerimizi alternatif çözüm arayışlarına sokmuştur. Burada yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerji sistemleri devreye girmektedir. Kaynağı güneşten olan bu sistem sürekli kendisini yenileyecek ve hiç bitmeyecek bir enerji kaynağıdır”

İsteyen herkes bu panelleri evinin çatısına dahi kurabilir

Türkiye’de özellikle de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin güneş enerjisi açısından çok zengin olduğunu söyleyerek isteyen herkesin bu panelleri evlerinin çatılarında dahi oluşturarak enerji üretiminde bulunabileceğini söyleyen Çolak şu açıklamalarda bulundu, “Ayrıca bu sistem temiz bir enerji kaynağı oluşu ve kolaylıkla elde edilebilmesi gibi üstünlükleri vardır. Bu kadar çok artıları olan bir enerji türü ülkemizde ne yazık ki prosedürlere takılmaktadır. Güneş kolektörlerinden su ısıtma sistemlerinde dünya sıralamasında Türkiye ilk 5’in içerisindedir. Çünkü bu sistemin hiçbir prosedürü yoktur. İsteyen herkes evine kurabilir. Bu işlem tarımsal sulamada da yapılabilir. Tarımsal sulama için tarlalara kurulan güneş enerji sistemleri şebekeye entegre edilerek fazla üretilen enerji devlete satılabilir. Böylece çiftçilerimiz sadece kurulum maliyeti vererek elektrik faturalarından kurtulabilir. “

Çiftçilerimize güneş enerji panel desteği verilerek üretilen enerji fazlası da devlet eliyle satın alınmalı

Güneş enerji sistemlerinin artık çiftçinin vazgeçilmezi arasında yer aldığını söyleyerek güneş enerji panellerinin temini için çiftçilere destekleme sunulması ve üretilen enerji fazlasının da yine devlet eliyle satın alınarak enerjide dışa bağımlılığın düşürülmesi gerektiğini söyleyen Çolak, “Güneş enerji sistemleri artık çiftçilerimizin olmazsa olmazı olmuştur. Çiftçilerimizin de üretim yapabilmesi için mutlak sulu tarıma ihtiyaç var. Özellikle Şahinbey İlçemiz şehir geneline göre çok daha kurak. Çiftçilerimiz kuyulardan su alabilmek için harcadığı enerji maliyetler çok yüksek ve çiftçi sattığı ürün ile enerji maliyetlerini dahi kurtaramıyor. Bugün lisanssız güneş enerji panelleri kuruluyor. Çiftçilerimiz bu tesisleri kendi imkânları ile kuruyor. Tabi çiftçilerimizin yedi gün 24 saat elektriğe ihtiyacı yoktur. Tüm ürünler haftada bir defa sulanır. Yedi günün bir ya da iki günü kullanılan bu enerjinin geriye kalan beş günü ise heba oluyor. Bu bir milli servet. Güneş panellerinden dolayı çiftçilere destek verilmiyor bari çiftçinin ürettiği elde kalan fazla enerjiyi devletimiz satın alsın. Zaten enerjinin çok büyük bir kısmını dışardan ihraç ediyoruz. Çiftçilerimiz bu desteği görürse daha çok güneş enerji panelleri üretecektir ve daha çok enerji üretecektir. Bu destek hem daha çok sulu tarıma teşvik ederken hem de daha çok enerji üretimini de beraberinde getirecektir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *