ANASAYFA arrow right Ekonomi

Çiftçilerimiz araziye gidip gelme konusunda sorun yaşamamalı

Çiftçilerimiz araziye gidip gelme konusunda sorun yaşamamalı
YAYINLAMA: 10 Mayıs 2020 / 19.23
GÜNCELLEME: 10 Mayıs 2020 / 19.48
Çolak, Nisan yağışlarının yeteri kadar alındığını ve toprağın suya doyması ile birlikte bu yıl rekoltede rekor kırılabileceğini söyledi

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Gaziantep’te yeteri kadar alınan Nisan yağmurlarının ardından çiftçiler için tam dikim, bakım ve ilaçlama döneminin geldiğini ve çiftçilere tarlasına gidebilmesi için izin verilmesi durumunda bu yıl hasat rekoltesinde rekor kırılabileceğini söyledi.

Tarımsal faaliyet yapmasına izin verilmeli

Çolak, çiftçilerin sağlık şartlarının iyileştirilerek kontrollü bir şekilde tarımsal faaliyetler yapılabilmesi için yetkililere seslendi.

Gaziantep’te çiftçiler için tam dikim, bakım ve ilaçlama dönemi içinde olunduğunu söyleyerek sokağa çıkma kısıtlaması olduğu günlerde çiftçilerin kontrollü bir şekilde tarımsal faaliyetler yapmasına izin verilmesi gerektiğini savundu.

Merkezde de olsa çiftçimizi evinde tutamayız

 Çolak, ”Gaziantepli çiftçimizin kafası şu anda tam olarak karışık. Sokağa çıkma yasaklarında çiftçimiz ilçe tarıma koşuyor, ziraat odasına koşuyor, kaymakamlığa koşuyor. Çiftçilerimiz bağına bahçesine gitmek konusunda serbest olup olmadıklarını soruyorlar bizler bir şey diyemiyoruz.  Çiftçilerimiz yeni ekilen hububat baklagil ve yılların emeği olan bağımızın bahçemizin bakım ve mücadelesini yapmak zorunda olduğu için çiftçilerimiz araziye gidip gelme konusunda sorun yaşamamalıdır. Bu konuda var olan engeller ortadan kaldırılmalıdır. Şu anda çiftçimizi evde tutamayız. Merkezde de olsa çiftçimizi evinde tutamayız. Tutmamamız gerekiyor. Artık çiftçinin tam çalışma dönemi. Çiftçinin tam dikim dönemi, ilaçlama dönemi. Hububatta ilaçlama dönemi, bel zamanı budama zamanı. Gaziantep sadece fıstık yetiştirmiyor. İlimizde sebze, hububat, baklagil yetiştiriciliği ve meyve dikimi yapan çok sayıda çiftçimiz var. Çiftçimiz şimdi ekmezse yarın hasat edemeyecek. Çiftçi dikmezse hasat yapmazsa manavlar, marketler boş mu kalacak. Tarımsal faaliyetlerin asla aksatılmaması gerekiyor. Çiftçinin kontrollü bir şekilde tarlasına gitmesine destek çıkılması gerekiyor. Tüm bunlar yapılmazsa önümüzdeki aylarda tarımsal ürünlerin temini çok zorlaşacak fiyatlar alıp başını gidecek. Tüm bunlar düşünülerekten çiftçiye destek çıkılması gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

 Nöbetçi petrol ofisleri bırakılıyor ancak çiftçinin tarlasına çok fazla uzak

Sokağa çıkma kısıtlama günlerinde akaryakıt istasyonlarının kapatılmasının köyler için uygulanmaması gerektiğini söyleyerek sokağa çıkma kısıtlama günlerinde çiftçinin tarımsal faaliyetler yapabilmek için akaryakıt bulmakta güçlük çektiğini sözlerine ekleyen Çolak, “Petroller kapatılıyor sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde. Nöbetçi petrol ofisleri bırakılıyor ancak çiftçinin tarlasına çok fazla uzak. Köy yakınlarındaki petrollere karışılmaması gerekiyor. Şehir merkezlerine bir şey demiyoruz kapatılsın çünkü çok sayıda Petrol alanı var ancak köy alanları kapsam dışında bırakılmalı” şeklinde açıklama yaptı.

Çiftçinin sağlık şartlarının iyileştirilmesi gerekiyor

Çiftçinin sağlığı için gerekli hijyen koşullarının sağlanmasına katkı sunularak, gerek maskelerin gerekse dezenfekte ilaçlarının köylerde çiftçilere özel olarak ulaştırılması gerektiğini de açıklayan Çolak, “Çiftçinin sağlık şartlarının iyileştirilmesi gerekiyor. Çiftçinin maskesinin dezenfekte ilaçlarının köylere çiftçiye özel olarak gönderilmesi gerekiyor. Çiftçinin yaşam şartlarının iyileştirilerek tarımsal faaliyetlerde bulunmasına izin verilmesi gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

Bölgemizde çok güzel Nisan yağmurları aldık

Gaziantep’te eksikliği duyulan Nisan yağmurları bu yıl tam zamanında yağarak çiftçimizi mutlu etmiştir.  Nisan yağışlarının yeteri kadar alındığını ve toprağın suya doyması ile birlikte bu yıl rekoltede rekor kırılabileceğini de dile getiren Çolak, “Bölgemizde çok güzel Nisan yağmurları aldık. Nisan yağmurları çiftçimiz için olmazsa olmazımızdır. Bunun verimini de göreceğiz aslında. Tarlalarımız suya doydu diyebilirim. Çiftçilerimizin arazilerini gezdim bu yıl aldığımız yağışlar da düşünüldüğünde rekoltede rekor kırabiliriz” dedi. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *