ANASAYFA arrow right Ekonomi

Çiftçiler: Herkes gibi endişeliyiz

Çiftçiler: Herkes gibi endişeliyiz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.41
Koronavirüs nedeniyle üretim yapmakta zorlandıklarını dile getiren çiftçiler geleceklerinin belirsiz olduğunu söylüyor.
Koronavirüs nedeniyle üretim yapmakta zorlandıklarını dile getiren çiftçiler geleceklerinin belirsiz olduğunu söylüyor. İşçi bulmadan ürünlerin dağıtımına birçok noktada sıkıntıları olan çiftçiler endişeli.
Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları ve buna bağlı ölümler günden güne artarken tarım sektörü bir krizin içine doğru sürükleniyor.
Üretime hazırlanan kimi çiftçiler karantina nedeniyle ekim yapamazken, kimi çiftçi ekinini hasat edecek işçi bulamıyor.
Şartların ağırlaştığını ve masraflarının arttığını dile getiren üreticiler, kendilerine bir yol haritası çizilmemesinden şikayetçi. Ekim dönemi için olmasa da ürünlerini toplama, dağıtım ve satış konusunda endişelerini dile getiren çiftçiler, hasadın şimdilik belirsiz bir durumda olduğunu söylüyor.
Deniz: Bu sene çayı nasıl
toplayacağız, bilmiyoruz
Onlardan bir tanesi de CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz. Aynı zamanda çay üreticisi olan Deniz, hasat sezonu hazırlıkları için bu sene dışarıdan işçi gelmediğini, sorunlar karşısında devletin üreticinin yanında durmadığını söylüyor:
“Çay hasadı dönemi başlamak üzere. Fakat bu sene dışarıdan tarım işçisi gelmediği için herkesin kafasında bir soru işareti var. Üretici ekinini nasıl toplayacağını şu an bilmiyor. Fabrikaların da ne yapacağı belli değil. Çaykur henüz üreticiye herhangi bir açıklama yapmadı.
“Dışarıdan işçi gelmeyecekse çay nasıl toplanacak? Sosyal mesafenin korunması gereken bir süreçte nasıl çalışılacak? Sorunların çok muğlak olduğu ama muhatabın ortada olmadığı bir süreçten geçiyoruz. Sorularımıza yanıt verecek kimse yok.
“Bu koşullarda çay üreticisinin kendi mahsulünü kendisi toplaması gerekiyor. İlk sürgünü toplamayın diyorlar ama çay toplanmayacaksa kaybımız ne olacak? Bu Ekim’e kadar süren bir süreç. İlk mahsulü tarlada bıraktık, peki diğer sürgünler?
“Çay yöre halkının en büyük gelir kaynağı. Devlet bunu garantileyecek mi? Çay toplamayacak olsa bile devletin çiftçiye güvence vermesini istiyoruz. Devlet gerekli önlemi alarak çiftçinin yanında durmalı ki, bu kriz dönemini atlatabilelim.”
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *