ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çiftçiler de Tarım Kredi Kooperatiflerini batırdı

Çiftçiler de Tarım Kredi Kooperatiflerini batırdı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2021 / 14.46
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2021 / 14.46
Şimdi umutlar seçime bağlandı

Çiftçilerin kredi, gübre ve tarım aletleri ihtiyacında imdadına yetişen Tarım Kredi Kooperatifleri de, Kredi Kefalet Kooperatifleri gibi zor durumda. Tarım Kredi Kooperatifleri, aracı olarak verdikleri kredilerin geri dönmemesi yüzünden sıkıntı yaşıyor.

Bölgedeki kooperatiflerin 20’si bu yüzden kapatılırken, halen faaliyette olan 85 kooperatife 63 bin çiftçinin ortak olduğu, bunların 23 bininin kooperatiflere 40 trilyon borçlu olduğu ortaya çıktı. Taksitlendirme talebinde bulunmayan borçlular için Eylül ayı başında icra işlemi başlatılacağı bildirilirken, çiftçinin seçim ortamında iktidara gelecek partilerin borçların silinmesi yolunda bir adım atması ümidiyle beklediği söylendi.

Gaziantep Tarım Kredi Kooperatifleri 15. Bölge Birliği Bölge Müdürü Nevin Eryiğit, bölgeye Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman merkez ve ilçelerindeki toplam 105 kooperatifin bağlı olduğunu, üç yıldan bu yana verilen kredilerin geri dönmemesinin sıkıntı yarattığını, faaliyeti yeterli olmayan, zarar eden 20 ayrı yerdeki kooperatifin feshedildiğini açıkladı. Bu kooperatiflere 63 bin çiftçinin ortak olduğu ve 40 bininin sürekli kredi kullandığını hatırlatan Eryiğit, 23 bininin aldıkları krediyi zamanında ödemeyerek icralık olduğunu, Mayıs ayında taksitlendirme imkanından 12 bin çiftçinin yararlandığını açıkladı.

23 Bin çiftçiden 40 trilyon alacağın biriktiğini hatırlatan Nevin Eryiğit, “Taksitlendirme talebinde bulunanların faizleri donduruluyor. 6 Taksite bölünen alacağa, 6’şar aylık dilimler halinde ödeme imkanı getirildi. Böylece üç yıl içerisinde çiftçi aldığı krediyi ödeyebilecek. Aksi halde yıllık yüzde 67 faiz işliyor. Borcunu taksitlendiren ve peşin ödeyenlere yüzde 30 indirim yapılıyor. Taksitlendirme sistemi tamamen çiftçi lehine Taksitlendirme talebinde bulunmayanlar hakkında icra işlemi başlatılacak” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *