ANASAYFA arrow right Ekonomi

Çiftçi üretemez, tüketici sofrasına temel gıdaları koyamaz hale geldi

Çiftçi üretemez, tüketici sofrasına temel gıdaları koyamaz hale geldi
YAYINLAMA: 07 Şubat 2021 / 19.12
GÜNCELLEME: 07 Şubat 2021 / 20.45
“Mazot, gübre, zirai ilaçlar gibi girdiler de dışa bağımlılık nedeniyle sürekli artıyor. Örneğin; gübredeki yüzde 80’e varan artışla üretici gübre alamıyor ya da az alıyor. Diğer girdi maliyetlerinin yükselmesi tarımsal üretimi bitiriyor, çiftçi üretemez hale getiriliyor”

Erken Uyarı Sistemini Sabah’a değerlendiren Türk Tarım Orman Sen Gaziantep Şube Başkanı Cuma Erol, gıda fiyatlarındaki artışın erken uyarı sistemi ile çözülmesinin mümkün olmadığını anlatırken, “Tarımın yapısal sorunları çözülmeden gıda fiyatlarındaki artış önlenemez” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçebilmek için Erken Uyarı Sistemi'nin oluşturulmasına karar verdi. Sistem sayesinde gıdadaki fiyat artışın kontrol altına alınması planlanıyor.

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin erken uyarı sistemi kararı aldığını hatırlatan Erol, “Oysa yıllardır tarımsal üretimi bitiren politikalar sebebiyle, dışa bağımlı girdi maliyetlerinde ki artışla çiftçi üretemez, tüketici sofrasına temel gıdaları koyamaz hale geldi. Tekeller ve büyük gıda firmaları ise karlarına kar katmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Türkiye hammaddede dışa bağımlı bir ülke

Türkiye’nin hammadde konusunda dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirten Başkan Erol, “Mazot, gübre, zirai ilaçlar gibi girdiler de dışa bağımlılık nedeniyle sürekli artıyor. Örneğin; gübredeki yüzde 80’e varan artışla üretici gübre alamıyor ya da az alıyor. Diğer girdi maliyetlerinin yükselmesi tarımsal üretimi bitiriyor, çiftçi üretemez hale getiriliyor. Bu zor şartlara rağmen çiftçi üretim yapmayı sürdürüyor. Bitkisel ürünlerde yüzde 5 civarında artış yaşanması en net göstergesi” ifadelerini kullandı.

Zincir marketlerin piyasadaki hakimiyeti kontrol altına alınmalı

Tarladan bir liraya alınan bir ürünün markete gelene kadar fiyatının 4-5 lirayı bulduğunu, bu fiyatlarında üründen ürüne değişkenlik gösterdiğini kaydeden Erol, “Sözleşmeli üretim üzerinden zincir marketlerin piyasadaki hakimiyetleri ve kendi aralarındaki anlaşmalarla fiyatları yükseltmeleri çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Bunun sorumlusu üretici olmamalı. Zincir marketlerin bu piyasadaki hakimiyetinin kontrol altına alınması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Denetimler daha önce başlamalıydı

Türk Tarım Orman Sen Gaziantep Şube Başkanı Cuma Erol, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ticaret Bakanlığı, haksız kazanç ve stokçulukla fiyatları yükselten firmaları denetlemeye başladı, ama bu denetimlerin çok önceden yapılması gerekiyordu. Bu firmalara verilen cezaların caydırıcı olması lazım ve haksız kazanç elde eden firmalar kamuoyuna açıklanmalı ve afişe edilmeli.”

Tarım ve gıda sektöründe ithalat devam ediyor

Erol, tarım ve gıda sektöründeki ithalatın sürdüğünün altını çizdi. “Türkiye’nin Aralık ayında en çok ithal ettiği ürünler; buğday, soya fasulyesi ve Ayçiçek yapı oldu. Son dönemde fiyat artışı sonucunda en çok konuşulan Ayçiçek yağı 760 milyon dolarlık ithalat ile yıl genelinde en fazla ithal edilen ürünlerden biri oldu. Yapılan bu ithalatın ise fiyat artışına çare olmadığı ortada” diye konuşma yaptı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *