ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çiftçi öfkeli

Çiftçi öfkeli
YAYINLAMA: 21 Kasım 2021 / 17.01
GÜNCELLEME: 21 Kasım 2021 / 17.01
Tarımda devlet politikasının olmaması çiftçiliği zorlaştırıyor

Gaziantepli çiftçiye verilen destekleme primlerinin %40’lık kısmının ödenmesine devam edilirken, kalan kısmının 2004 yılı başında ödeneceğinin açıklanması huzursuzluk yarattı.

Destekleme priminden faydalanmak için 41 bin çiftçinin başvurduğu, gübre ve mazot fiyatındaki sürekli artışın tarım sektörünü vurduğu kaydedildi.

Tarımla uğraşmak pahalıya mal oluyor

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, çiftçilere hak ettiği primin zaten %40’nının verildiğini belirterek, 2003 yılı Mart ayında gelinmesine rağmen, halen paraların tamamının ödenmediğini açıkladı. Çiftçinin çok zor şartlar altında çalıştığını, çoğunun destekleme primine güvenerek ekim yaptığını, ancak gübre atamadığını bildiren Kepkep, “Çiftçilik çok pahalı bir meslek olmaya başladı. Çünkü bir yandan mazot sürekli zamlanıyor, diğer yandan gübre, tohum ve işçilik yine aynı şekilde artıyor. Buna karşılık çiftçi ürününü gerçek değerinden satamıyor. Çiftçilik yapanların sayısında büyük bir azalma oldu. Çoğu kente göç ederek seyyar satıcılık yapıyor veya fabrikalarda bulabilirse orada çalışıyor. Tarım kesiminin devlet desteğinden yoksun olması, ciddi bir devlet politikasının olmaması, darbe vuruyor” dedi.

Gaziantep'te 41 bin civarında çiftçinin destekleme priminden faydalandığını kaydeden Kepkep, çiftçilerin hak ettikleri paranın yüzde 60'ının önümüzdeki yıl ödeneceği açıklamalarının mevcut sıkıntıları daha da çekilmez hale getirdiğini açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *