ANASAYFA arrow right Güncel

Çiftçi, karaborsacı ve stokçuya teslim olmamak için kooperatifleşmelidir

Çiftçi, karaborsacı ve stokçuya teslim olmamak için kooperatifleşmelidir
YAYINLAMA: 22 Aralık 2020 / 20.42
GÜNCELLEME: 22 Aralık 2020 / 20.59
Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü açıkşlamasında, “Sürdürülebilir istihdam, büyüme, yerel kalkınma ve gelir dağılımındaki eşitsizliği gidermek için kooperatifçiliğe daha çok önem verilmesi ve geliştirilmesi gerekir” diye konuştu

Tarımsal kalkınmada kooperatifçiliğin önemine değinen Başkan Sakar, “Çiftçilerimizi karaborsacının, stokçunun eline mahkum etmemek için hem Gaziantep’te hem de ülke genelinde kooperatifleşme çalışmalarına hız verilmeli, çalışmalara bir an önce başlanılmalı” dedi.

Sakar, “Kooperatiflerin ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve istekleri müşterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk bir teşkilattırlar. Kooperatifler, toplumsal kalkınmayı geliştiren ve ticari işletmeler için temel sağlayan özgün bir modele dayanmaktadırlar. Kırsal kalkınmada büyük bir rol oynayan kooperatifler tahminlere göre küresel tarım ürünlerinin yüzde 50’si kendi aracılığıyla pazarlanmaktadır. Ayrıca tarımsal kooperatifler, ekonomik üretime kadınların da katılmalarını teşvik ederek gıda üretiminin ve kırsal kalkınmanın artmasına önemli katkılar sunuyor” şeklinde konuştu.

Gaziantep, kooperatifleşme konusunda çok zayıf

Başkan Sakar, Uluslararası Kooperatifler Birliği’nin 2019 yılında yaptığı tespite göre dünya genelindeki kooperatif sayısının 2,6 milyon, ortak sayısının 1 milyar ve istihdamın ise 250 milyona ulaştığını, ülkemizde ise sadece 100 bin kişinin kooperatiflerde ve kooperatif işletmelerinde çalıştığını belirtirken, Gaziantep’in kooperatifleşme konusunda çok zayıf kaldığının altını çizdi. “Kentimizde zeytin, üzüm ve Antepfıstığı gibi değerli ürünlerimiz bulunuyor. Zeytinin kooperatifi için adım atıldı, ancak Antepfıstığı, üzüm ve diğer ürünler için herhangi bir girişimde bulunulmadı. O nedenle bizim her alanda kooperatifleşmemiz lazım. Çünkü kooperatifleşmeyle beraber çiftçilerimiz rahat edecek, üretim artacak, istihdam artacak. Ülke ekonomisinin düzelmesi ve tarımının daha iyi yerlere gelmesi için bu şart” ifadelerini kullandı.

Ülkemizde kooperatifçilik istenilen düzeyde gelişmedi

Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, konuşmasını şöyle bitirdi: “Türkiye’de kooperatifçiliğe, zaman zaman önem ve öncelik verilmekle beraber devamlılık kazandırılamamasından dolayı ülkemizde kooperatifçilik istenilen düzeyde gelişmemiştir. Ayrıca tarımsal hedefli kurulan kooperatiflerin sorunları yıllardan beri tartışılmaktadır, fakat bugüne kadar sorunların çözümünde önemli bir aşama kaydedilemedi. Üreticilerimiz ürettiği ürünü değerinde satamadığından çok mağdur oluyor. Çünkü ürününü alternatif olmadığından mecburen ucuza satmak zorunda kalıyor. Parayı aracı kazanırken, çiftçiye sadece eziyeti ve cefası kalmış oluyor.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *