ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çiftçi, ekin ekemez durumda

Çiftçi, ekin ekemez durumda
YAYINLAMA: 29 Haziran 2020 / 17.19
GÜNCELLEME: 29 Haziran 2020 / 17.19

Gübre fiyatlarında son bir yıl içerisindeki artış yüzde 300’lerde seyrederken, çiftçinin gübre alamadığı, ayrıca akaryakıt fiyatlarındaki artışın da çiftçiyi zor durumda bıraktığı ifade edildi. Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, bu şartlarda çiftçilik yapmanın zor olduğunu belirterek, devletin soruna derhal el atmasını, aksi halde ülkeyi büyük sıkıntıların beklediğini açıkladı.

Halen nüfusun yüzde 40’ınm tarımla geçimini kazandığını hatırlatan Kepkep, gübre fiyatlarındaki artışın korkunç boyutta olduğunu, bu yüzden çiftçinin gübresini alamadığım söyledi. Gübresiz hiçbir ekinin veriminin mümkün olmadığını kaydeden Kepkep, “Uygulanan yanlış politikalar çiftçiyi bitirdi. Çiftçilik yapılamaz hale geldi. Girdi fiyatları çok pahalı oldu. Sadece gübre fiyatı yüzde 300 artan bir ülkede nasıl çiftçilik yapılır? Zaten görüştüğümüz çok sayıda çiftçi ihtiyacı olan un ve buğdayı hazır almayı düşünüyor. Böyle giderse ekin ekmeyeceğini söylüyor, çünkü astarı yüzünden pahalı olacak” dedi.

Çiftçinin, Haziran ayında kilosunu 146 bin liradan sattığı buğdayı şimdi 250-300 bin liradan geri aldığına dikkat çeken Kepkep, buğdayda rekoltenin düşmesinin ileride büyük sıkıntılara yol açacağını söyledi. Piyasada sertifikalı tohum bulunmadığını, kaliteli, temiz, sağlıklı tohumluk sıkıntısı yaşandığını vurguladı.

Mevsime göre havanın kurak geçtiğini söyleyen Kepkep, bu durumun da çiftçiyi olumsuz yönde etkilediğini belirterek, dünyadaki tüm ülkelerde tarımın bir şekilde sübvanse edildiğini hatırlatarak şunları söyledi: “İklim kurak geçiyor. Bu gidiş hoş değil. Çiftçi, gübresini alabilmesi için sübvanse edilmeli. Bunu dünya yapıyor, ama Türkiye hiç oralı değil. Örneğin bazı ülkeler ucuz mazot, bazıları tohum, bazıları gübre ile tarımı sübvanse ediyor. Türkiye neden bunu yapmasın? Ülkemizde ise IMF talimatlarıyla tarıma dönük tüm desteklemelerin kaldırılması taahhüt edilmiştir. Bu durum çiftçiyi perişan etmiştir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *