ANASAYFA arrow right Eğitim

CHP'li Yıldırım Kaya: "Eğitimin sürmesi için MEB'e 15 milyar ek bütçe verilmeli"

CHP'li Yıldırım Kaya: "Eğitimin sürmesi için MEB'e 15 milyar ek bütçe verilmeli"
YAYINLAMA: 16 Ekim 2020 / 16.29
GÜNCELLEME: 16 Ekim 2020 / 19.20
Kaya, Meclis'e sunduğu araştırma önergesinde “2002 yılında AKP iktidara geldiğinde eğitim yatırımlarına ayrılan pay 17,18 iken, 2020’de yüzde 4,65’e düştü. 2021'de eğitime ayrılan pay AKP’nin iktidara geldiği tarihteki seviyeye çekilerek en az 17,18 olmalıdır" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, kapalı köy okullarının açılması için araştırma önergesi verdi.

Pandemi sürecinde eğitimde fırsat eşitsizliği derinleştiğini ve had safhaya ulaştığını belirten Kaya, “Özellikle de kırsal kesimlerde, köylerde ve yoksul semtlerde yaşayan öğrenciler, bilgisayarı, internet bağlantısı ve televizyonu olmadığı için uzaktan eğitimden faydalanamıyor. Bilgisayarı ve internet bağlantısı olan öğrenciler de EBA’nın altyapı yetersizliğinden dolayı uzaktan eğitimden yeterince yararlanamıyor” dedi.

Kaya, Milli Eğitim Bakanlığına en az 15 milyar ek bütçe verilmedikçe uzaktan ve yüz yüze eğitim koşullarının hazırlanamayacağını ifade etti:  “2002 yılında AKP iktidara geldiğinde eğitim yatırımlarına ayrılan pay 17,18 iken, 2020’de yüzde 4,65’e düştü. 2021 yılında eğitim yatırımlarına ayrılan pay AKP’nin iktidara geldiği tarihteki seviyeye çekilerek en az 17,18 olmalıdır.”

Kaya, araştırma önergesinde uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sorunları şöyle sıraladı:

“Milli Eğitim Bakanlığı uzaktan eğitim için güçlü bir EBA alt yapısını kuramadığı gibi,  öğrencilerin bilgisayar, internet ve televizyon ihtiyacını da karşılayamadı.

Örgün eğitimdeki öğrencilerden 15 milyon 88 bin 592 devlet okullarında öğrenci var. Milli Eğitim Bakanlığının kurduğu EBA’nın kapasitesi ise 1 milyon öğrenciye hizmet verebilecek seviyede. Peki 14 milyon öğrenci ne olacak?

"Peki 3 milyon öğrenci ne olacak?"

 3 milyon 500 bin öğrencinin tableti yok.  AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 500 bin öğrenciye tablet dağıtacağını açıkladı. Peki 3 milyon öğrenci ne olacak? Eğitimde fırsat eşitsizliğini görecek vicdanınız da mı yok?

12 Ekim’de tüm ilkokullar, 8 ve 12. sınıflar ile özel gereksinimli çocuklar yüz yüze eğitime başladı, ancak okul müdürlerinden, öğretmenlerden, öğrencilerden ve velilerden gelen bilgiler okulların yüz yüze eğitime uygun hale getirilmediği yönünde.

"Ankara'da bile taşımalı eğitim var"

Açılacak dediğiniz köy okullarının da kapatılan 20 bin köy okulu olmadığı, pandemiden önce açık olan köy okulları olduğu anlaşıldı. Kapalı olan 20 bin köy okulunun öğrencileri pandemi koşullarında taşımalı eğitime devam etmektedir. Aydınlanmanın ışığı olan eğitim, köylerde yapılmıyor, köylerimizi karanlığa terk ettiniz.

Köy okullarını kimi tarikatların kurduğu derneklere kiraladınız, bu derneklerin neler yaptığını da denetlemiyorsunuz. Ankara’da bile öğrenciler taşımalı eğitim görüyor. Ankara Çubuk’ta 706 öğrenci, Kahramankazan’da 537 öğrenci, taşımalı eğitim görüyor. Zaman darlığından tamamını sayamıyorum. Diğer il ve ilçelerdeki tabloyu ayrıntılı olarak da kamuoyuyla paylaşacağım.

"Köy okulları yeniden açılmalı"

Türkiye genelinde toplam 727 bin 347 derslik var Bu dersliklerin 588 bini devlet okullarına aittir.

Devlet okullarındaki dersliklerdeki ortalama öğrenci sayısı 26’dır. Bu sayı Bilim Kurulunun pandemi sürecinde yüz yüze eğitim için açıkladığı 15 öğrenci ortalamasının çok üstündedir.

Pandemi koşullarında ikili eğitim yapıldığında bile 200 binin üzerinde dersliğe ihtiyaç var. Ama siz tek bir derslik dahi yapmadınız.

Derslik ihtiyacının bir bölümünü karşılamak için kapatılan 20 bin köy okulunun yeniden açılması gerekmektedir. Böylece 60 ile 100 bin aralığında derslik ihtiyacı karşılanmış olacaktır. 

600 bin öğretmen atama bekliyor

Yüz yüze eğitimin tam olarak başlamasıyla öğretmen açığı da artacaktır. Köy okullarının açılmasıyla en az 40 bin öğretmen atanmalıdır

54 bin 66 okulumuz var her birine bir teknoloji, bir de pandemi koşullarını takip edecek öğretmen ataması yapılmalıdır. Sayıştay’ın 2019 raporuna göre sadece 10 şehrimizde 138 bin öğretmen açığı var. Öğretmen açığının nasıl bir boyuta ulaştığını artık siz hesaplayın.

600 bin öğretmen atama bekliyor. Pandemi koşullarında acil olarak 250 bin öğretmen ataması yapılmalı. 360 engelli öğretmenin ataması yapılmalı. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenleri kadroya alarak mağduriyeti kaldırılmalı

Halk Eğitindeki kursiyerlerin mağduriyetini giderilmeli. Öğretmenlik meslek kanun teklifimizi Meclis’e getirin, yasalaştıralım. Tüm partilerin söz verdiği öğretmenlere 3600 ek göstergeyi verelim." 

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *