ANASAYFA arrow right Güncel

CHP'li Tanrıkulu'ndan Mayıs ayı hak ihlalleri raporu: 203 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi

CHP'li Tanrıkulu'ndan Mayıs ayı hak ihlalleri raporu: 203 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi
YAYINLAMA: 09 Haziran 2020 / 17.14
GÜNCELLEME: 09 Haziran 2020 / 17.14

Raporda mayıs ayında eylem ve gösterilerde en az 109 kişinin, yine en az 100 kişinin de gözaltında ya da gözaltı merkezleri dışında güvenlik güçlerinin işkencesine maruz kaldığı belirtildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu,  “Türkiye’de Mayıs Ayı Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı.

Mayıs ayında yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma olaylarında 1, silahlı çatışlarda 20, kuşkulu asker ölümlerinde 1, sivil çatışmalarda 1, cezaevlerinde 3, kadın cinayetlerinde 21, iş cinayetlerinde 156 olmak üzere toplam 203 kişinin yaşam hakkının ihlal edildiği belirtildi. Raporda özetle şöyle denildi:

İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Med Tutuklu Ve Hükümlü Aileleri Hukuki Ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Silivri 7 Nolu L Tipi Cezaevi’nde 15 koğuşun karantinada olduğu, 107 tutuklu ve hükümlünün Covid-19 testlerinin pozitif çıktığını duyurdu. Karantinada olanlar da dahil tüm mahkumların aynı telefonu kullandıkları ifade edildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığından 22 Mayıs günü yapılan açıklamada, Silivri Cezaevi’nde bir mahkumun Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Açıklamada mahkumun 7 Mayıs günü hastaneye sevk edildiği, yoğun bakımdaki tedavisi sürerken 21 Mayıs günü hayatını kaybettiği belirtildi.

İstanbul Silivri 7 Nolu L Tipi Cezaevi’nde 44, Mardin E Tipi Cezaevi’nde de 6 infaz koruma memurunun Covid-19 testlerinin pozitif çıktığı öğrenildi. Silivri Cezaevi’nde 82 mahkumun tedavisi de sürüyor.

Kuşkulu Asker Ölümleri: 1

Ahmet Türeli: Van’da askerlik yapan Ahmet Türeli (21), 19 Mayıs günü hayatını kaybetti. 17 Mayıs günü nöbet tuttuğu yerde ağır yaralı olarak bulunan Ahmet Türeli’nin önce Van’da hastaneye kaldırıldığı, daha sonra gönderildiği Ankara Gülhane Askeri Eğitim Hastanesi’nde 19 Mayıs günü hayatını kaybettiği bildirildi. Resmi açıklamada, Ahmet Türeli’nin “intihar ettiği” iddia edildi. Ancak yakınları Türeli’nin göğsünün sol üst tarafından üç G-3 kurşunuyla yaralandığını bildirdiler.

Sivil Çatışmalar:1

Sonay Ergül: Çorum’un Kargı İlçesinde CHP’li Belediye Meclisi üyesi Sonay Ergül’ün aracına ateş açıldı. 24 Mayıs gecesi yaşanan olay nedeniyle AKP’li Belediye Meclisi üyesi İbrahim Eken ve İbrahim Akgül adlı kişi kısa bir süre gözaltına alındı. Ergül, belediyedeki bazı usulsüzlüklere karşı çıktığı için saldırıya uğradığını söyledi.

Barış Çakan: 31 Mayıs gecesi Ankara Etimesgut’ta Barış Çakan (20) adlı genç üç kişinin saldırısına uğradı. Barış Çakan, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

İşkence Olayları: 209

Mayıs ayında 2’si çocuk en az 100 kişi (CHP Yüreğir İlçe Gençlik Kolları Başkanı Eren Yıldırım ve ailesi) gözaltında ya da gözaltı merkezleri dışında güvenlik güçlerinin işkencesine maruz kaldı, işkence gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu ve/veya insan hakları örgütlerine başvurdu. Ay içinde eylem ve gösterilerde de en az 109 kişi (HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Coşkun Parlak) polisin/jandarmanın fiziksel şiddetine maruz kaldı.

Cezaevlerinde 3 hasta mahpus öldü

Sabri Kaya: Osmaniye Devlet Hastanesi’nin 20 Mayıs günü verdiği “cezaevinde kalamaz” raporu üzerine 22 Mayıs günü tahliye edilen ağır hasta Sabri Kaya, aynı gün Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Vefa Kartal: İHD Hapishaneler Komisyonu’nun ağır hasta mahpuslar listesinde yer alan Vefa Kartal, 31 Mayıs günü Edirne F Tipi Cezaevi’nde hayatını kaybetti.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan 22 Mayıs günü yapılan açıklamada Silivri Cezaevi’nde tutulan bir mahkumun Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirildi. Açıklamada, mahkumun 7 Mayıs günü sağlık kurumuna sevk edildiği, yoğun bakımdaki tedavisi sürerken 21 Mayıs günü hayatını kaybettiği kaydedildi.

En az 1 gazeteci tutuklandı

Mayıs ayında, en az 1 gazeteci (Rojhat Doğru) tutuklandı, en az 4 gazeteci (Yusuf Kayışoğlu, Önsöz TV muhabiri Sena Şat Karaköy, Ferhat Akgün, Covid-19; Hakan Gülseven ve Taylan Kulaçoğlu) gözaltına alındı.

Sosyal Medya Paylaşımları Nedeniyle Gözaltına Alınanlar, Tutuklananlar:

Mayıs ayında sosyal medya paylaşımları nedeniyle en az 11 kişi gözaltına alındı, en az 5 kişi tutuklandı. En az 10 kişi (Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan -ayrıca görevden uzaklaştırıldı- Hakim Orhan Gazi Ertekin) hakkında soruşturma açıldı.

İçişleri Bakanlığından 5 Mayıs günü yapılan açıklamada, Covid-19 salgınına ilişkin sosyal medya paylaşımları nedeniyle 7 bin 127 hesabın incelendiği, 496 kişinin gözaltına alındığı, 10 kişinin tutuklandığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanının evinin fotoğraflanması nedeniyle açılan soruşturma kapsamında CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu İstanbul Cumhuriyet Savcılığında, Cumhuriyet Muhabiri Hazal Ocak, Foto Muhabiri Vedat Arık, Olcay Büyüktaş ve İpek Özbey ise İstanbul Emniyet Müdürlüğünde ifade verdiler.

Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı, CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel ile Sakarya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına “hakaret” ve “iftira” iddialarıyla suç duyurusunda bulundu.

Gözaltına Alınan, Tutuklanan, Yargılanan Parti, Belediye, Örgüt Yöneticileri:

Mayıs ayında en az 1 kişi (HDP Eski Milletvekili Selma Irmak) hakkındaki ceza onandı. En az 34 kişi (HDP Batman İl Eşbaşkanları Fatma Ablay, Ömer Kutlu) gözaltına alındı, 18 kişi tutuklandı, 5 kişi (Van Özalp Belediye Eşbaşkanı Dilan Örenci, tahliye) hapis cezasına mahkum edildi.

Gözaltına Alınan, Tutuklanan Belediye Başkanları

Siirt: Belediye Eşbaşkanları Berivan Helen (ev hapsi), Peymandara Turhan, belediye çalışanları Gülçin Köneş, Eşref Tekin, Beşir Aksu, HDP Parti Meclisi üyesi Serdar Batur, seçildiği halde KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmeyen Resul Kaçar

Siirt Kurtalan: Belediye Eşbaşkanları Baran Akgül (ev hapsi), Esmer Baran Turhan

Siirt Baykan: Belediye Eşbaşkanları Ramazan Sarsılmaz (ev hapsi), Özden Gülmez Turhan (ev hapsi)

Iğdır: Belediye Eşbaşkanları Yaşar Akkuş (tutuklandı), Eylem Çelik

Muş Korkut, Altınova beldesi: Belediye Eşbaşkanı Casim Budak (tutuklandı)

Kayyım Atanan, Görevden Alınan Belediyeler, Muhtarlıklar:

Mayıs Ayında 5 (Muş Korkut İlçesine bağlı Altınova Beldesi, Siirt, Siirt-Kurtalan, Baykan, Iğdır) Belediye Eşbaşkanı ve 1 muhtar İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı.

Son kayyım atamalarıyla birlikte 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerden bu yana, 5 büyükşehir, 2 il, 32 ilçe, 6 belde belediyesi olmak üzere 45 belediyeye kayyım atandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *