ANASAYFA arrow right Güncel

CHP'den pazarcılara ücretsiz POS cihazı talebi: "Esnaf iflasa sürükleniyor"

CHP'den pazarcılara ücretsiz POS cihazı talebi: "Esnaf iflasa sürükleniyor"
YAYINLAMA: 22 Haziran 2021 / 18.24
GÜNCELLEME: 22 Haziran 2021 / 18.24
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, iflasa sürüklenen pazarcı esnafına devlet bankalarının ücretsiz ve komisyonsuz POS cihazı vermesini istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ekonomik kriz ile boğuşan vatandaşın gelir düzeyinin azalması sonucu olarak alışverişlerin kredi kartı ile yaptığını, pazarcı esnafının büyük marketler karşısında dayanamayıp iflasa sürüklendiğini söyleyerek devlet bankalarının esnafa ücretsiz ve komisyonsuz POS cihazı vermesini istedi.

Şahin TBMM başkanlığına sunduğu önergesinde, ‘‘Ekonomik buhranın kıskacında vatandaşlarımız, pandeminin de etkisiyle büyük bir kriz yaşamakta. Gıda fiyatlarında yaşanan artış ile birlikte vatandaşın alım gücü azalmış, esnaf ise ekonomik desteklerin yokluğunda geçtiğimiz yıla göre %50-80 düşen satışları nedeniyle çoğu günü siftah dahi yapamadan kapatmakta. Kredi kartı veya banka kartı kullanımı her geçen yıl artıyor. Vatandaş kart kullanamayacağı yerden alışveriş yapmaktan vazgeçer hale geldi. Esnaf çok zor durumda ama bu durum hükümetin umrunda değil.’’ dedi.

Gıda harcamalarının yoksul hanelerin aylık gelirleri içerisinde payı %20-23’lerden %15-19’a gerilediği bir tablo içerisinde, nakit sıkışıklığı yaşayan vatandaşların ağırlıklı olarak kredi kartı kullanarak borçla ayakta kalmaya çalıştığını söyleyen Suzan Şahin, ‘‘Bu durum karşısında zaten zor durumda olan pazar esnafı marketlerle rekabet edememekte, nakit sıkıntısı yaşayan vatandaşların kredi kartı ile büyük marketlerden alışveriş yapması ve pazarlara ilginin azalması nedeniyle ürününü satamamaktadır. Pazarlar bomboş, vatandaş kredi kartları ile bankalara borçlanıp büyük marketleri tercih ederken esnaf da siftahsız kepenk kapatıp iflasa sürükleniyor. AKP hükümetini esnafa sahip çıkmaya, özellikle Ziraat Bankası olmak üzere devlet bankalarından ücretsiz ve komisyonsuz POS cihazı vermeye davet ediyoruz. Bu girişim, yaşadığımız pandemi döneminde açlık ile ölüm arasına sıkışan esnafa az da olsa bir can suyu olur.’’ ifadelerini kullandı.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde Hazine ve Maliye Bakanına şu soruları sordu:

1.Zor durumda olan pazar esnafının ticaretin kolaylaştırmak üzere ne gibi önlemler alınmıştır? Alınmamış ise bu konuda bakanlığınızın bir tasarrufu olacak mıdır?

2.Ticari hayata tutunmak isteyen pazar esnafı için destek paketi hazırlanacak mıdır?

3.Kamu bankaları tarafından pazar esnafına destek olmak için komisyonsuz ve ücretsiz POS cihazı sağlanması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Yok ise böyle bir çalışma ile pazarcı esnafına bir destek düşünülebilir mi?

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *