ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

CHP’de daraltılmış ön seçim rahatsızlığı

CHP’de daraltılmış ön seçim rahatsızlığı
YAYINLAMA: 15 Nisan 2021 / 14.35
GÜNCELLEME: 15 Nisan 2021 / 14.35
CHP’de ön seçim delegelerinin devre dışı bırakılarak, yalnızca il ve ilçe delegeleriyle ön seçim yapılması kararı bazı aday adaylarını rahatsız etti. Geniş kapsamlı ön seçimde 3 bine yakın delege oy kullanacakken, şimdi bu rakamın bin 800 civarında olduğu bildirildi.

Geniş kapsamlı ön seçimin daha demokratik bir yanşa imkan sağladığını belirten aday adayları, “Daraltılmış ön seçimde yalnızca il ve ilçe delegeleri ile seçilmiş organlar oy kullanacak. Böyle olunca, mevcut yönetimin paralı askerleri durumunda olan delegelerle tüm aday adayları aynı yanşa giriyor. Oysa kapsam geniş olsa, bazı kişilerin delegeleri markaja alma veya etkilemeleri güçleşeceği için yarış daha demokratik olurdu” diye konuştu.

1 Eylül tarihinde yapılacak Ön seçimde oy kullanacak bin 800 civarındaki delegenin 400’ünün il delegesi olduğu, 300 civarında da Şahinbey’in delegesinin bulunduğu belirtilirken, Şahinbey delegesi üzerinde etkili olan Belediye Başkanı Yaşar Ağyüz’ün, eniştesi Metin Çelikel’in milletvekili aday adayı olması üzerine tarafsız bir görüntü vermek için tatile gittiği bildirildi. Bazı aday adayları, Ağyüz’ün bu davranışının delege tarafından pek dikkate alınmadığını ifade etti.

Dar kapsamlı ön seçim tartışmaları konusunda Sabah’ın sorularını yanıtlayan Turizm ve Devlet eski Bakanı Prof. Dr. Abdülkadir Ateş ise, olayı farklı yorumladı. Gaziantep’te CHP delegesinin yıllardan beri çok kişilikli ve tutarlı bir davranış sergilediğini söyleyen Ateş, “Ön seçimin geniş kapsamlı olması daha demokratik bir ortam yaratması açısından önemli. Ancak ben, ön seçimin dar kapsamlı olmasının sonucu fazla değiştireceği kanısında değilim. CHP delegesi çok tutarlı, bilinçli ve kişiliklidir. Türkiye’nin en sağlam delegasyonu Gaziantep’tedir. Bizim delegemiz söylenenleri dinler, ancak sandık başına gittiğinde hep sağ duyusu hakim olur” diye konuştu.

Milletvekili aday adayı Ahmet Yılmazkaya dar kapsamlı seçimi Sabah’a yorumlarken şöyle konuştu: “PM aday adayı tespiti, daraltılmış ön seçimle yapılmasını kabul etmiş bu karara elbette saygı duyarız. Bu seçim sistemine göre il ve ilçe yöneticileri, delegeler ve seçilmiş tüm organlar oy kullanacak. Sağlıklı sonuç çıkabilir. Kapalı kapılar arkasında 1-2 kişinin iki dudağı arasında alacağı karardan daha iyi. Dar kapsamlı da olsa yaklaşık bin 800 partili oy kullanacak. Eskiden 2 bin 500 civandaydı bu sayı, şimdi azaldı. Keşke 10 bin kişi olsaydı. Ancak burada yeni Siyasi Partiler Yasası’na ihtiyaç duyulduğu açıkça bir kez daha görüldü.”

Lütfü Demir ise, “Daraltılmış aday yoklamasıyla aday adayları belirlenecek. Tüzükte böyle bir sistem var, genel merkez bu yönde karar almış buna saygılıyız. Ancak gönül isterdi ki daraltılarak değil daha geniş bir ön seçim ile aday tespiti yapılsaydı. O zaman daha demokratik bir yarış olur ve katılım fazla olurdu. Zaten tüzükte 4 ayrı aday belirleme yöntemi var. Bunlardan biri de daraltılmış aday tespitidir. Genel merkez böyle uygun görmüş bizimde buna saygımız var. Yapacak bir şey yok. Daraltılmış da olsa demokratik bir bayrak yarış olacaktır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *