ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

CHP, kadınlara haksızlık etti

CHP, kadınlara haksızlık etti
YAYINLAMA: 10 Haziran 2021 / 14.57
GÜNCELLEME: 10 Haziran 2021 / 14.57
Sosyal demokrat kimliği ile kadınlara parlamentoda öncelikle yer açması beklenen CHP’de bile erkek egemenliği aşılamayınca, kadınların belli bir süreç için kota istemekten başka çaresi kalmadı. CHP'de 81 ilde listelere giren 45 kadın adaydan yarıya yakınının parlamentoya girme şansı bulunmuyor.

Türkiye’de nüfusun yarısını kadınlar oluştururken, siyasi partilerin yönetimlerinde ve milletvekili listelerinde kadınların sürekli geri itilmesiyle parlamentoda nüfusun yarısının neredeyse dışlandığını belirten kadın adaylar, “Kadınlar, her ne kadar partiye gelip, gecesini gündüzüne katarak çalışsa da erkek egemenliğini kırmak en azından önemli bir süreçte mümkün değil. O nedenle Türkiye gibi toplumlarda kadınlar için kota uygulaması konularak bu sürecin aşılması sağlanmalı” diye konuştu.

Gaziantep’te siyasi partilerin milletvekili listesine giren kadınların hemen tamamı 6’inci ve 7’nci, yani seçilemeyecek sıralarda yer alırken, “CHP Atatürk’ün kurduğu bir parti. Atatürk sayesinde Türk kadını dünyanın birçok gelişmiş ülkesinden önce seçme ve seçilme hakkını kazandı. En fazla kadın milletvekili ilk meclise seçilirken, 3 Kasım seçimi en az kadın milletvekilinin meclise girdiği seçim olarak tarihe geçecektir” denildi.

Toplumda kadınlara çok görev düştüğünü söyleyen CHP 6’inci sıra milletvekili adayı Nerin Türkmen, kadınların sorumluluğunu her yerde kanıtlaması ve yılmaması gerektiği görüşünü savundu. CHP’nin aslında parlamentoya kadın milletvekili taşıma konusunda örnek olması gerektiğini hatırlatan Nerin Türkmen, “Özellikle yönetimlerde milletvekili adaylığında bir kadın kotası oluşturulmalı. Parlamentoda yeteri oranda temsil edilmiyoruz, önce bir eşitlik sağlanmalı, ondan sonra kotayı zaten istemeyiz” dedi.

Kadınların parti yönetimlerinde ve parlamentoda yeterince temsil edilmemesinin kadınların siyasete olan ilgisizliğinden kaynaklanmadığını vurgulayan Türkmen şöyle konuştu: “Kadın nüfusunun parlamento aritmetiğine yansıtılmaması kadınların siyasete olan ilgisizliğinden kaynaklanmıyor. Toplumda kadınların yükü çok ağır en büyük yükü kadınlar taşıyor, ama güç erkeklerde. Erkek egemen bir toplumdayız, bunu herkesin kabul etmesi gerek. Önce eşitliğe yakın bir ortamı sağlayalım. Çünkü eşit koşullarda yarışmıyoruz. Erkek egemen toplumda her şey mübahtır. Kolay kolay ilk sıralara kadın adaylar gelmiyor. Ama çalışarak bunu başaracağız. Partimiz bu konuda hata yapmadı. Ön seçim yaşadık, delegasyon böyle takdir etti. Ayrıca en fazla seçilebilecek durumda olan kadın aday sayısı da CHP listelerinde yer alıyor.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *