ANASAYFA arrow right Güncel

CHP, çocuk işçiliğinin araştırılması için önerge verdi

CHP, çocuk işçiliğinin araştırılması için önerge verdi
YAYINLAMA: 17 Ocak 2021 / 18.23
GÜNCELLEME: 17 Ocak 2021 / 18.23
Niğde Milletvekili Gürer, tarımda ve farklı sektörlerde, çocuklara yaşlarından büyük işlerin yüklenmesinin önüne geçilmesi amacıyla yoksullukla mücadele edilmesi ve aynı zamanda ücretsiz ve temel eğitime, sürekli ve düzenli erişimin yolunun açılması gerektiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yokluk ve yoksulluğun çocuk işçiliğini artırdığını, durumun Meclis araştırması ile incelenip, önlem alınmasını istedi.

Gürer, tarımda ve farklı sektörlerde, çocuklara yaşlarından büyük işlerin yüklenmesinin önüne geçilmesi amacıyla yoksullukla mücadele edilmesi ve aynı zamanda ücretsiz ve temel eğitime, sürekli ve düzenli erişimin yolunun açılması gerektiğini belirtti.

Tüm dünyada olduğu gibi çocuk işçiliğin ülkemizde arttığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Çocuklar aile içi çok farklı hizmetleri yerine getirirken aile bütçesine ekonomik katkı amaçlı olarak yaşlarından büyük işlerde de yer almaya başlamıştır. Çocuk emeğinin sömürüsünün en kötü biçimleri ise tüm dünya sorunudur ve mutlaka önlenmelidir" dedi.

Tüm dünyada olduğu gibi çocuk işçiliğin Türkiye'de de giderek kontrol dışı arttığıbı belirten CHP Millletvekili, "Çocuklar aile içi çok farklı hizmetleri yerine getirirken aile bütçesine ekonomik katkı amaçlı yaşlarından büyük işlerde de yer almaya başlamıştır. Çocuk emeğinin en kötü biçimleri ise tüm dünya sorunudur ve mutlaka önlenmelidir" diyerek alınan önlemlerle takipte olan sorunun son durumunun değerlendirilmesi adına Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Ömer Fethi Gürer, araştırma talebini özetle şöyle gerekçelendirdi:

"Hiç şüphesiz çocuk işçiliğini en dar noktaya taşımanın temeli ücretsiz temel eğitime sürekli ve düzenli erişim yolunun açılmasıdır. Dünyada yalnız gelişmemiş ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde de çalışanların çeşitli biçimlerde mağduriyet yaşadığı farklı raporlarda yer almaktadır. Buna karşın çocuk işçiliğin önlenmesi, önemli bir mücadele alanıdır.

"Ülkemiz iş cinayetlerinde Avrupa birincisidir. İş kazaları sonucu ölümlere ilişkin detaylı verilerde çocuk ölüm sayılarında ise farklı rakamlar yer almaktadır. Bakanlıklardan bu konularda çok bilgi sağlanamamaktadır. 2017 yılında, 18 yaş altı SGK kapsamında 6 bin 348 çocuğun iş kazası geçirdiği görülüyor Bunların arasında iş kazası sonucu iş göremez hale gelenlerin varlığı da bir gerçektir. Sorunun çok yönlü ele alınıp Meclis araştırması ile irdelenmesinin önemli olduğunu düşünüyorum."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *