ANASAYFA arrow right Yaşam

Cezasızlık politikası, erkekleri şiddete teşvik ediyor ve kadınlar katlediliyor

Cezasızlık politikası, erkekleri şiddete teşvik ediyor ve kadınlar katlediliyor
YAYINLAMA: 17 Haziran 2021 / 21.22
GÜNCELLEME: 17 Haziran 2021 / 21.32
Duygu Delen'in şüpheli ölümüne ilişkin görülen davada sanık Mehmet Kaplan’ın ‘Ev hapsi şartıyla’ tahliye edilmesine Gaziantep Demokratik Kadın Platformu sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamada; “Biz kadınlar, nüfuzlu aileler korunurken, canımızdan mı olacağız?” denildi.

Gaziantep’in Batıkent Mahallesi'nde, 13 Ağustos 2020 tarihinde 5 katlı apartmanın 4'üncü katından düşerek şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden 17 yaşındaki Duygu Delen'in ölümüne ilişkin tutuklanıp hakkında ‘Kasten öldürme’, ‘Cinsel istismar’, ‘Yağma’ ve ‘Hakaret’ suçlarından dava açılan sanık Mehmet Kaplan, ‘Ev hapsi şartıyla’ tahliye edildi. Kaplan’ın, ev hapsi ile tahliye edilmesi şok etkisi yaratırken, birçok STK tahliyeye tepki gösterdi.

Yaşam hakkımız türlü bahaneler ile elimizden alınıyor

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu Sözcüsü Suzan Uzpak, “Bu cezasızlık politikaları, İstanbul Sözleşmesi’ni etkin bir şekilde uygulamak varken kaldırmaya çalışmak erkekleri şiddete teşvik ediyor ve biz kadınlar katlediliyoruz. Yaşam hakkımız türlü bahanelerle elimizden alınıyor” dedi.

Uzpak, “17 yaşında balkondan düşerek yaşamını yitiren Duygu Delen’e sistematik olarak şiddet uygulayan AKP’ye yakınlığı ile bilinen Atlantik Halı’nın sahibi Bileç Kaplan’ın oğlu Mehmet Kaplan ağırlaştırılmış müebbet ve 32 yıl ile yargılanırken, ödül gibi bir ceza ile ev hapsi tahliye edilmek istendi” siteminde bulundu.

Mehmet Kaplan, ölüme sebebiyet verdiği halde cezasız mı kalacak?

“Biz kadınlar katillerimizin ödül gibi cezalar ile tahliye edilmelerine, aramızda dolaşmalarına izin vermeyeceğiz” diyen Uzpak, “Mehmet Kaplan’ın daha önce de ehliyetsiz ve alkollü araç kullanırken hamile Zeynep Berna’ya çarparak ölümüne neden olması ve bu olaydan da ceza almaması akıllara nüfuzlu ailelerin çocuklar yaşam haklarımıza rağmen hukuk yok sayılarak korunuyor mu sorusunu getiriyor. Duygu Delen’e sistematik şiddet uygulayan, çocuğun nitelikli cinsel istismarından da yargılanması gereken Mehmet Kaplan ölüme sebebiyet verdiği halde cezasız mı kalacak?” diye sordu.

İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulanmalı

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu Sözcüsü Suzan Uzpak, konuşmasını şöyle tamamladı: “Katillerin hak ettikleri cezaları çekmeleri için daha kaç Zeynep kaç Duygu katledilmeli? İstanbul sözleşmesi etkin bir şekilde uygulanıp katiller hak ettikleri cezaları çekene kadar, Duygu için adalet sağlanana kadar bu yaşam bizim, yaşamımız vazgeçmiyoruz diyeceğiz.” Özer Karınca

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *