ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Cezaevleri, suçlunun rehabilite edilebildiği mekanlar olmalıdır

Cezaevleri, suçlunun rehabilite edilebildiği mekanlar olmalıdır
YAYINLAMA: 30 Ağustos 2020 / 17.55
GÜNCELLEME: 30 Ağustos 2020 / 17.55
Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla ülke genelinde cezaevlerinin iyileştirilmesi projesi çerçevesinde kurulan Cezaevi İzleme. Kurulu, Başsavcı Ahmet Karayiğit'le birlikte

Gaziantep E Tipi Kapalı Cezaevi ve Özel Tip Cezaevinde incelemelerde bulundu. 21 Haziran'da yürürlüğe giren kanun çerçevesinde oluşturulan Cezaevi İzleme Kurulunun başkanlığını GAZÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Özsabuncuoğlu yapıyor. Başkan yardımcılığını Vali Yardımcısı İsmail Korkmaz'ın yaptığı kurul, Avukat Mahmut Ökten, Sigorta Hastanesi Doktoru Ortopedi Uzmanı Haşan Güneş ve Yavuzlu İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Fevzi Ergün'den oluşuyor. Ayda en az iki defa veya gerekli görüldüğü durumlarda cezaevini ziyaret ederek inceleme yapabilecek olan kurul, herhangi bir olumsuz durum tespit ederse, bunu rapor halinde gerekli mercilere iletecek ve olumsuzluklara meydan verilmemesi sağlanacak.

Cezaevlerinin genel durumu ile ilgili olarak, E Tipi Cezaevi Müdürü Zeki Yıldırım ve Özel Tip Cezaevi Müdürü Zihni Baş’tan bilgi alındı. Başsavcı Karayiğit, Gaziantep'te, 3-4 ilde işlenen suç oranına denk suç işlendiğini belirterek, bir yıl içerisinde şu ana kadar 30 bin olay meydana geldiğini, böyle bir yerde cezaevlerinin düzenli olması gerektiğini ifade etti. Kurul üyeleriyle birlikte, küçük odalı koğuş sistemine geçiş için tadilat yapılan koğuşları gezen Karayiğit, daha önce 40, 60 ve 120 kişinin kaldığı koğuşların yenilenerek 6, 8 ve 12 kişilik odalar haline getirildiğini belirterek, "Böylece mahkumlar, daha rahat yaşayabilecekler. Her odada banyo, tuvalet, bahçe yanında merkezi müzik yayını da var. Bazı odalar ise dublex olarak planlandı ve bu odalarda alt kat salon olarak kullanılırken üst kat da yatakhane olarak düzenlendi. E Tipi’nin yüzde 80'i küçük odalı sisteme dönüştürüldü" dedi.

320 Siyasi hükümlü ve tutuklunun kaldığı Özel Tip Cezaevinde de koğuş küçültme çalışmalarının devam ettiği, doktor, diş hekimi ve laboratuvar hizmetlerinin cezaevi içinde verildiği belirtildi. Cezaevlerinin birer eğitim yuvası haline getirildiğini ifade eden Karayiğit, şu an 13 kişinin ahşap oyma, 20 kişinin tiyatro, 38 kişinin İngilizce, 38 kişinin folklor, 18 kişinin kuaförlük. 9 kişinin fayansçılık ve 48 kişinin kendi istekleriyle bağlama kursu aldıklarını dile getirdi. Okuma-yazma bilmeyenlere kurs ve diploma verildiğini kaydeden Karayiğit, "Toplum, cezaevlerinin suçluların eğitildiği, rehabilite edildiği, topluma uyumlu hale getirilerek kazanıldığı bir kurum olmasını istiyor. Biz de bunun için çalışıyoruz. İsteyen hükümlü ve tutuklulara da müftülük tarafından görevlendirilen yetkililer tarafından, din dersleri veriliyor" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *