ANASAYFA arrow right Yaşam

‘Cezaevinde anneleriyle birlikte kalan çocuklar için bir düzenleme yok

‘Cezaevinde anneleriyle birlikte kalan çocuklar için bir düzenleme yok
YAYINLAMA: 26 Nisan 2020 / 20.03
GÜNCELLEME: 26 Nisan 2020 / 20.03
Gaziantep Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nde gönüllü olarak çalışan Av. Deniz Kütük Duran, cezaevinde bulunan çocukların salgın nedeniyle risk altında olduklarına dikkat çekti

Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüler arasında gözden kaçırılanların büyük çoğunluğu çocuklar. Bu çocukların bir kısmı anneleriyle birlikte kalırken, bir kısmı da kendi işlediği fiiller nedeniyle cezaevinde. Av. Deniz Kütük Duran, cezaevinde bulunan çocukların durumuna ve salgın sürecinde çocuklar için nasıl bir önlem alınacağına dair değerlendirmelerde bulundu. Duran, cezaevlerinde yaklaşık olarak 2 bin 500 çocuğun olduğunu ve bunların salgın nedeniyle ciddi bir risk altında olduklarına dikkat çekti.
‘Annelerin de salıverilmeleri sağlanmalı’
Bilim kurulunun açıklamaları doğrultusunda, sosyal mesafenin, hijyen kurallarının, beslenmenin önemini hatırlatan Duran, ancak cezaevlerinde kalan çocukların sosyal mesafelerini korumaları, hijyen malzemeleri sabun, dezenfektan gibi ürünlerden üst düzeyde yararlanmalarının ise güç olduğunu kaydetti. Duran, cezaevinde tutuklu bulunan çocukların sayısı dikkatte alındığında salgına karşı alınan önlemlerin çocukların korunması açısından yeterli olmadığı değerlendirmesinde bulunarak şunları söyledi: “Türkiye’de cezaevlerinde yaklaşık 700 kadar annesi ile kalan 0/6 yaş arası çocuk vardır. Bu çocuklar zaten annelerinin suçları nedeni ile cezaevlerinde kalmaktadırlar. Söz konusu çocuklar için herhangi bir düzenleme mevcut değildir. Ancak çok ciddi sağlık riski altında oldukları düşünüldüğünde, annelerinin de salıverilmelerinin sağlanması gerekmektedir.”
‘Tutuklu sanıkların durumunu da etkileyen bir kanun olduğu açıktır’
Ceza infaz düzenlemesinin cezaevinde bulunan çocukları da kapsadığını söyleyen Duran, ”Resmi Gazetenin 15.04.2020 tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren 7242 sayılı Kanun esas itibarıyla tutuklular bakımından bir düzenleme getirmemiş ise de gerek yaşanan salgın hastalığın etkilerinin azaltılması amacıyla çıkarılmış olması gerekse de değiştirdiği infaz süreleri bakımından tutuklu sanıkların durumunu da etkileyen bir kanun olduğu açıktır” dedi. 
‘Çocuk Hakları Sözleşmesinin 24. Maddesinde…’
Salgına karşı alınacak önlemler kapsamında cezaevinde bulunan çocukların salıverilmesi gerektiğini belirten Duran, “Salıverilemeyecek olanların ise korunması gerekmektedir” ifadelerinde bulundu. Duran, “ Çocuk Hakları Sözleşmesinin 24. Maddesinde  ‘Taraf Devletler, çocuğun olabilecek en iyi sağlık düzeyine kavuşma, tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetlerini veren kuruluşlardan yararlanma hakkını tanırlar. Taraf Devletler, hiçbir çocuğun bu tür tıbbi bakım hizmetlerinden yararlanma hakkından yoksun bırakılmamasını güvence altına almak için çaba gösterirler’ denilmektedir. Bu sebeple cezaevlerinde kalan çocuklarında sağlık hizmetlerinden yararlanması temel bir haktır. Ayrıca cezaevlerinden salıverilecek çocukların güvenli bir şekilde tahliye edilmeleri gerekmektedir. Çocuğun tahliye sonrasında nerde kalacağı, gidecek güvenli bir yerinin olması, ailenin sağlık durumu, ailede salgın hastalığın olup olmadığı, çocuğun herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığı, varsa tedavisinin dışarıda da sağlanabilmesi gibi tedbirler sağlık ve yaşam haklarının korunması gerekliliği açısından çok önemlidir” diye konuştu.
Duran, Gaziantep Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak çocuk ihlallerinin yaşandığı her alanda mücadele etiklerini vurguladı. Duran son olarak da, “Tüm çocukların güvenli bir biçimde özgürlüklerinin sağlanmasını diliyorum” dedi.  Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *