ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ceza ve faizler silinip borç taksitlendirilmeli

Ceza ve faizler silinip borç taksitlendirilmeli
YAYINLAMA: 14 Eylül 2021 / 13.41
GÜNCELLEME: 14 Eylül 2021 / 13.41
Ekonominin canlanması ve piyasaların açılması için vergide yeni düzenlemelere gidilmesinin şart olduğunu ifade eden uzmanlar, verginin mutlaka tabana yayılarak vergi oranı ve çeşidinin azaltılmasını istedi. Devletin vergi aslı, faizi ve cezasından dolayı 14 katrilyon civarında alacağı bulunduğunu hatırlatan uzmanlar, bu paranın bir an önce ekonomiye kazandırılması gerektiğini kaydetti.

Devletin vergi aslı, faizi ve cezasından dolayı 14 katrilyon alacağı bulunduğunu, bu rakamın sürekli büyüdüğüne dikkat çeken Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Bayram Hamiş, tahsili mümkün olmayan vergi alacaklarının ceza ve faizini kaldırarak aslının taksitlendirilip ekonomiye kazandırılmasının şart olduğunu açıkladı. 14 Katrilyon vergi alacağının sürekli yumaklanarak büyüdüğüne işaret eden Hamiş sözlerine şöyle devam etti:

İki yıldan bu yana devam eden kriz esnafın ayağa kalacağını bırakmadı. Her kesim balen krizin etkisi altında. Bu nedenle esnaf vergisini ödeyemiyor. Kriz esnafın ödeme gücünü tamamen yok etti. Kayıt dışılar giderek arttı. Çünkü kimse vergi verecek kadar kazanmıyor. Oran-. lar çok yüksek. Bu gerçeği gören hükümet önce, vergi affı ile biriken bu 14 katrilyonu tahsil etmek istedi. Fakat sonradan çark etti. Ama yine de bunu dolaylı olarak uygulayacağı kanısındayım. Yani hükümet verginin aslını taksite bağlayıp faiz ve cezasını silerek bu paranın tahsilini hesaplıyor. Bu düşünce mükellefler için, özellikle de borçlu mükellefler için çok uygun. Fakat vergisini zamanında ödeyenlerin hakkının gasp edilmesi, hatta istismar edilmesi gibi bir sistem. Elbette bu doğru değil. Ancak kilitlenen ekonominin bir yerden de açılması gerek. Piyasalara canlılık gelmeli Her ne kadar vergi affına karşı olsak da artık 14 katrilyonun tahsil edilerek ekonomiye kazandırılması zorunlu hale gelmiştir.”

Had safhada olan kayıt dışının mutlaka kayıt altına alınması gerektiğini belirten Hamiş, “Devlet kayıtlı esnafını artık soymaktan vaz geçmeli. Kayıt altında olmayıp servetine servet katan, kayıt dışıların yakasına yapışılmak. Haksız rekabet önlenmeli. Bu nedenle de vergide önemli düzenlemeler yapılmalı, vergi mutlaka tabana yayılmak” dedi.

Hamiş, “Vergi oranları kesinlikle aşağı çekilmeli. İşçi ve memurdan kesilen stopajlar kaldırılmalı. İhracata dönük üretim artırılmalı, enerji ve buna benzer maliyeti etkileyen diğer girdilerin fiyatı aşağı çekilmeli. Faiz oranları açıklanan enflasyon rakamı seviyesinde olmalı" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *