ANASAYFA arrow right Yaşam

Çevre alanında en fazla rantın, talanın, iklim krizinin, Covid-19'un etkisi hissedildi

Çevre alanında en fazla rantın, talanın, iklim krizinin, Covid-19'un etkisi hissedildi
YAYINLAMA: 27 Aralık 2020 / 17.27
GÜNCELLEME: 27 Aralık 2020 / 18.06
Covid-19 sağlık krizin damgasını vurduğu 2020 yılı hem sağlık krizinin, hem ekonomik krizin hem de ekolojik krizlerin fazlasıyla hissedildiği çoklu krizler yılı olarak nitelendirilebilecek bir yıl olarak geri kaldı.

Aşırı yağışların sebep olduğu seller, su taşkınları, günler hatta kimi yerlerde aylar süren yangınlar, toprak kaymaları, heyelanlar, kuraklık, susuzluk, giderek artan sıcaklıklar tüm dünyayı etkisi altına aldı. Türkiye’de de pandemi koşullarına rağmen rant odaklı projelerin doğa tahribatı hız kesmedi, ülkenin hemen her noktasında yürütülen çevre mücadeleleri de devam etti.

Mart ayında Türkiye'de de ilk vakanın açıklanmasının ardından tüm dünyada Covid-19 hızla yayılmaya başlayarak pandemiye dönüştü. Küresel kapitalizmin bir yandan canlıların doğal yaşam alanlarını yok etmesinin, diğer yandan insanların yaşam alanlarını ve yaşam biçimlerini değiştirmesinin bedeli, sağlık kriziyle ödenmeye başladı.

Küresel iklim krizinin, öngörülemez iklim felaketlerinin yaşandığı bir dünyada, dört bir yanda söndürülemeyen yangınlar, ani sıcaklık değişimleri, uzun süreli sıcaklık dalgaları, kuraklık ve seller, devasa kasırga ve fırtınalar yaşanırken, buna karşılık ormansızlaştırma ve biyoçeşitlilik kaybı tüm coğrafyalarda hız kesmeden sürüyor. Tüm bu birbirini etkileyen mekanizmalar, her gün her dakika bize kritik bir eşikte olduğumuzu hatırlatsa da, ne devletler ne de şirketler, karbon salımlarını azaltmak için gerekli adımları atmazken, fosil yakt endüstrileri Covid-19 krizinde yangında ilk kurtarılacaklar listesinin üst sıralarında yer aldı. 

Türkiye'de yurttaşlar, rant, gasp ve yıkım projelerine karşı, baskı, zorbalık ve cezalara rağmen yaşam alanlarını korumak için pandemi koşullarında bile doğaya sahip çıktı. Bu sayede Kaz Dağları’nda, Aydın’da, Salda Gölü’nde, Bursa’da, Muğla’da, Karadeniz'de, İstanbul'da ve daha birçok yerde yaşam alanlarına sahip çıktı. 

Ancak, Coronavirus nedeniyle “Evde Kal” çağrılarının yapıldığı, insanların evlerine çekildiği günler, sermaye ve iktidar tarafından fırsata çevrildi. Yurttaşlara, "Evde Kal” diyen siyasi iktidar, şirketlere ise bu süreçte rahatça çalışabilecekleri koşulları hazırladı. Madenlerde, enerji projelerinde, inşaatlarda emek ve doğa sömürü devam etti.  Sokağa çıkma yasakları sürecinde, Covid-19 pandemisinde en riskli gruplar içerisinde yer alan maden işçileri özel izinlerle çalıştırılırken, dağlardaki maden talanları ve orman kesimlerinin de hızla arttığı görüldü.

Maden ve emerji şirketlerine pandemi sürecindeki zararlarını karşılayacak teşvikler getiren AKP, emekçi kesime elle tutulur hiçbir gerçekçi destekleme de bulunmayarak, sınıfsal yarılmaları, yoksulluğu ve her daim şirketlerden yana tavrını pekiştirdi. Çevre ve yaşam alanlarını korumaya çalışan yurttaşlara karşı kolluk kuvvetlerinin zorbalık ve şiddet içeren tavırları giderek artarken, yaşam savunucularına yönelik gözaltılar bir gözdağı olarak yaygınlaştı. 

Doğal, kültürel, tarihi varlıkları araçsallaştırarak talan edilmesinden en ufak bir rahatsızlık duymayan kalkınmacı ve büyümeci ekonomi politikalarından kurtulmadan ne üzerinde yaşadığımız gezegeni, ne toprağı, havayı, suyu, ormanı iyileştirebilmemiz mümkün değil. Varoluşunu doğa yağmasından ve insan sömürüsünden besleyen bir sistemin değişmesi için mücadele acil ve ertelenemez bir yurttaşlık görevidir.

İşte 2020'nin akıllarda en fazla kalan ekolojik gelişmeleri...

Ocak 2020 

1 Ocak 2020 - Ocak ayında kıyıları başta devlet kurumları olmak üzere bazı işletmeler tarafından işgal edilen Van Gölü’ndeki kirlilik had safhaya çıktı. Ahlat’a yapılan Cumhurbaşkanlığı Köşkü ile birlikte bölge güvenli bölge haline getirildi. 1 milyondan fazla insanın havzasında yaşadığı Van Gölü’ndeki kirliliğe ise çözüm bulunamadı. 

2 Ocak 2020 - 1 Ocak itibariyle baca filtresi takmayan termik santraller kapatılmaya başlanırken konuyla ilgili dikkat çekici bir iddia gündeme geldi. Buna göre kapatılan Afşin-Elbistan termik santralinin zararı kamu tarafından karşılanacak. Termik santrallerin baca filtresi takmasını erteleyen yasayı AKP, Meclis’ten geçirirken halkın yoğun tepkileri ardından AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan veto etmek zorunda kalmıştı. Yasanın yürürlüğe girmemesiyle birlikte 1 Ocak itibariyle termik santrallerin baca filtresi takmış olması zorunlu hale gelmişti.

2 Ocak 2020 - Kanal İstanbul’a itiraz için İstanbul’un her iki yakasındaki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri uzun kuyruklara sahne oldu. Kanal İstanbul itirazları İstanbul’la da sınırlı kalmamış, yurdun birçok yerinde yurttaşlar Kanal İstanbul itiraz etmişti.

10 Ocak 2020 - İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kanal İstanbul Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştayda çok sayıda bilim insanı projeye ilişkin olumlu ve olumsuz görüşlerini paylaştı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Kanal İstanbul tamamıyla yanlış bir ameliyat. İstanbul'un bazı bölgeleri felç olacak, bazı bölümleri sakat kalacak. İstanbul'a bu denli ölümcül bir ameliyat yapmak isteyenler bunu anlatmak zorundalar. Kanal İstanbul'a itirazımız siyasi değil hayatidir" dedi.

13 Ocak 2020 - Rize'nin Güneysu ilçesine bağlı Gürgen köyünde, dere üzerinde HES inşaat çalışmalarının hukuksuz bir şekilde sürdüğünü iddia eden köy halkı, konuyu yargıya taşıdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baba ocağı olan Rize'nin Güneysu ilçesine bağlı Gürgen Deresi üzerinde mahkeme kararına rağmen çalışmaları devam eden HES projesine tepkiler devam etti. Köy halkına yol yapıldığı söylenerek Baro Enerji'nin yürüttüğü çalışmaların, perde betonlar arkasına HES boruları döşenmeye başlamasıyla çalışmaların yol değil, HES inşaatı olduğu ortaya çıkmıştı.  Gürgen'de köy halkı, 28 Aralık'ta yaşananları hemşerileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyurmak için eylem yapmıştı. Köy halkı bu kez HES projesi inşaatıyla ilgili mahkemeye başvurma kararı aldı.

13 Ocak 2020 - Marmara Denizi'ndeki kirlilik seviyesinin giderek arttığı belirtiliyor. Kirliliğin göstergelerinden biri de 25 Aralık'ta Caddebostan sahiline vuran kırmızı yosunlar oldu. Ocak ayında da Zeytinburnu açıklarında havadan yapılan çekimlerde de denizdeki kirlilik belirgin biçimde göze çarptı. Bütün bunlara bir de deniz trafiğinden kaynaklanan atıklar eklendi.

13 Ocak 2020 - Sapanca Gölü'nde ördek ve balık katliamı yaşandı. Göle bırakılan halk arasında "hayalet ağ" olarak bilinen misinadan yapılan yaklaşık 300 metre uzunluğundaki ağa takılan 68 yabani ördek ile turna, sazan ve kızılkanat gibi çok sayıda balık öldü.

17 Ocak 2020 - Kanal İstanbul’a ilişkin görüşe açılan ÇED Raporu onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “ÇED Raporu’nu bugün itibariyle onayladık” dedi.

18 Ocak 2020 - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul’a İstanbullunun mecbur olmadığını söyledi. Bu projeye mecbur olanların bölgeden arazi alanlar, israf düzenine alışanlar olduğunu söyleyen İBB Başkanı, “Yaptırmayacağız” dedi.

18 Ocak 2020 - Kanal İstanbul projesine karşı kurulan Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Sancaktepe ilçesinde insan zinciri oluşturdu. Demokrasi Caddesi’ni boydan boya kapatan yüzlerce kişi “Kanal değil yaşam istiyoruz”, “Katıl durduralım İstanbul’u kurtaralım”, “Doların değil, doğanın yeşili”, “Kanala değil eğitime bütçe” sloganları attı.

22 Ocak 2020 - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Nerede o ağaç deyip ortalığı karıştıranlar? Hiçbiri ortada yok, dikili ağaçları yok. Bunların derdi ağaç dikmek değil, Türkiye'yi çıra gibi yakmaktı” ifadeleriyle Gezi Direnişi’nin hedef alarak konuştuğu 11 Kasım'daki 'Geleceğe Nefes' başlıklı fidan dikme etkinliğinde dikilen 11 milyon fidanın yüzde 90'ının kuruduğu belirlendi. 

24 Ocak 2020 - Artvin Cerattepe'de 16 Şubat 2016'da, maden şirketi araçlarının bölgeye gitmesini engelleyen yaşam alanı savunucularına açılan davanın karar duruşması görüldü. Cerattepe’de doğayı tahrip eden madencilik faaliyetlerine karşı direnen yaşam alanı savunucularına hapis cezası verildi.

28 Ocak 2020 - Sakarya Nehri’nin en büyük kollarından biri ve Eskişehir’in simgesi olan Porsuk Çayı zemini akıntıyla gelen çamurla kaplandı. Kentin ortasından geçen yaklaşık 8 kilometrelik Porsuk Çayı’nın 2 kilometrelik bölümünde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ekiplerince temizlik çalışması başlatıldı.

30 Ocak 2020 - Suudi Arabistan merkezli Albassam Group’un Urla ve Çeşme’deki “acil kamulaştırma” kararı alınan arazilerin yer aldığı bölgede ‘Yeni Çeşme’ adıyla proje hazırlattığı ortaya çıktı. Projede Alaçatı Koyu ile Mersin Körfezi arasında bir deniz kanalı planladığı görüldü. 25 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı’nın 2054 nolu kararı ile Urla Zeytineli Mahallesi’nde toplam 333 adet parsel, Çeşme Alaçatı bölgesinde ise toplam 178 adet parsel acele olarak kamulaştırılmıştı.

30 Ocak 2020 - Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi, Kuzey Ormanları Derneği ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Kanal İstanbul projesi nedeniyle yok olacak ormanlık alanı ve bunun oluşturacağı etkiler açıklandı. İstanbul Kuzey Ormanları’nın uzun yıllardır insan baskısı nedeniyle sürekli azaldığını belirten Prof. Dr. Ünal Akkemik, “1971 yılı orman envanterine göre, yaklaşık 270 bin hektar kadar olan İstanbul’un orman varlığı, 2018 yılında 243 bin hektara kadar gerilemiştir. 47 yılda kaybedilen orman alanı 27 bin hektar kadardır” diye konuştu.

31 Ocak 2020 - Bursa'nın Mudanya ilçesinde üç köyün tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Kocayusuf Göleti'nin yüzde 80'i kurudu. Yağışların azalmasıyla birlikte kıyıdan yer yer 100- 150 metre içeri çekilen gölet, çiftçileri tedirgin etti.

ŞUBAT 2020

3 Şubat 2020 - Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı 200 nüfuslu Yılmazköy Mahallesi’nde 2007 yılında çıkarılan yasayla toprakların yüzde 85’i jeotermal kullanımına açıldı. Yılmazköy o günden bugüne jeotermale mahkum edildi. Jeotermal santrale ait borular evler ve bahçelerin içinden geçiyor. Zeytin ve incir ağaçlarının bol olduğu mahallede artık zeytin ve incir yetişmiyor. Mahalleliler sağlık sorunlarının artmasından şikayetçi. 

4 Şubat 2020 - Batman’da 199 yerleşim yeri ile birlikte 12 bin yıllık tarihe sahip antik Hasankeyf ilçesini sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı, son yağışlar ile su kotu yaklaşık olarak 80 metreye kadar yaklaştı. Barajda su seviyesi yükselirken, enerji üretim testleri yapılmaya başlandı. Dicle Vadisi ve Botan Vadisi'nin büyük bir kısmı sulara gömülürken, 50 civarında köyü kayboldu. 

11 Şubat 2020 - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED Yönetmenliği'nin çıktığı 1993 yılından 2019’a kadar olan ÇED verilerini açıkladı. Bakanlığın açıkladığı verilere göre 26 yılda sadece 54 proje için “olumsuz” kararı verilmiş. 1993-2019 yılları arasında “ÇED Olumlu” kararı verilen sektörlerin içinde birinciliği yüzde 28 ile petrol ve madencilik alıyor. Onu sırasıyla yüzde 23 ile enerji, yüzde 14 tarım gıda, yüzde 13 atık kimya, yüzde 11 sanayi, yüzde 7 ulaşım/kıyı ve yüzde 5 turizm/konut sektörleri alıyor.

12 Şubat 2020 - Anayasa Mahkemesi'nin, CHP'nin Kanal İstanbul ile ilgili kanun iptali talebine ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda AYM, CHP’nin başvurusunu reddettiğini duyurdu. Yüksek Mahkeme, ibarenin iptali ve yürütmenin durdurulması taleplerini oy birliğiyle reddetti.

13 Şubat 2020 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, hukuki durumu sona eren 491 maden sahasını aramalara açmak üzere ihale edeceğini açıkladı. Daha önce Türkiye’de son beş yılda 3 bin 987 maden ruhsat ihalesi yapıldığı ve ihale edilen sahalardan 1148’inin ruhsata dönüştüğü açıklanmıştı. 2015'ten itibaren yapılan ihalelerde de ihaleyi kazanan ve ruhsat düzenlenen 417 farklı firma olduğu belirtildi. 

14 Şubat 2020 - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) avukatları, Kanal İstanbul’un hayata geçirilmesi halinde, telafisi mümkün olmayan zararların doğacağı gerekçesiyle, yürütmeyi durdurma ve iptal talebiyle İstanbul 6'ncı İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

14 Şubat 2020 - ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, Ocak 2020'nin dünyanın en sıcak ocak ayı olduğunu açıkladı. 141 yıllık verilere göre geçen ayın sıcaklıkları yeryüzünde ve okyanus yüzeyinde ortalamayı aştı. Yeryüzü ve okyanus yüzeyi sıcaklıklarının geçen ay 20'inci yüzyıl ortalamasının 1,14 derece üzerine çıktığını duyuruldu. Ocak ayındaki rekor sıcaklığın en çok Rusya, İskandinavya ve Kanada'nın doğusunda görüldüğü belirtildi. Antartika ise şubat ayına birkaç sıcaklık fırlamasıyla başladı. Güney Kutbu 9 Şubat'ta tarihinde ilk kez 20 dereceyi gördü. Bilim insanları bu sıcaklıkları "inanılmaz ve anormal" olarak tanımladı.

18 Şubat 2020 - Türkiye genelindeki 14 baro, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Kanal İstanbul projesine ilişkin “Çevre Etki Değenlendirilmesi Olumlu” kararı aleyhinde iptal davası açtı.

21 Şubat 2020 - Rize'nin Güneysu ilçesinde HES yapılmasına karşı çıkan ve mücadele eden köylüler gözaltına alındı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın babasının köyü olan Güneysu'ya bağlı Gürgen köyünde yaşayan yurttaşlar, uzun süredir bölgede yapılmak istenen HES projesine karşı mücadele veriyor. "Yol yapacağız" denilerek kandırıldıklarını ve HES inşaatına başlandığını belirten köylüler durumu yargıya taşımıştı. CİMER'e de başvuran köylülere verilen yanıtta HES projesinin hukuksuz olduğu iletilmişti.

26 Şubat 2020 - Avustralya'nın Yeni Güney Galler (NSW), Queensland, Victoria ve Güney Avustralya eyaletlerinde yaklaşık altı ay boyunca süren ve 33 kişinin hayatını kaybettiği yangınlarında, ormanların yüzde 21’inin kül olduğu belirlendi. Aylarca kontrol altına alınamayan yaklaşık 11 milyon hektarlık orman ve çayırlık alanı yok eden yangınların "dünya çapında eşi görülmemiş" olarak nitelendirilirke, yaklaşık 5,8 milyon hektar geniş yapraklı ormanın yandığı belirtildi.

29 Şubat 2020 - Su Politikaları Derneği'nin hazırladığı raporda 300'e yakın irili ufaklI gölün yüzde 60'ının kuruduğu vurgulandı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan "Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı"nda Van, Tuz, Manyas, Mogan, Sapanca göllerindeki tahribata dikkati çekilmişti. Raporda,"Kirlilik nedeniyle neredeyse tüm göl alanları doğal dokusunu kaybetti. Türkiye'nin bir zamanlar beşinci büyük tatlı su gölü olan Akşehir Gölü tamamen kurumuş, doğal göl özelliklerini kaybetmiş, kış aylarında su birikintisi haline gelmiştir. Beyşehir gölü 26 metreden 6 metreye, Eğirdir gölü 14 metreden 5 metreye düşmüştür. Avlan, Seyfe, Kulu, Sarıgöl, Yarışlı, Kurugöl, Kırkpınar, Acıgöl, Uyuz, Suğla, Meke, Güvenç, Sasam, Kocagöl, Karagöl, Hotamış Sazlığı ve Küçük göl de ise su seviyeleri çok azalmıştır" denildi. 

MART 2020

2 Mart 2020 - Rize’deki dünyada korunacak öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri olan İkizdere Vadisi’nde,  HES'lerden sonra bu kez de ormanlık alanda taş ocağı yapılmak isteniyor. İkizdere'deki vadide, özel bir firma tarafından Cevizlik-Gürdere köyleri arasında yapılmak istenen 120 futbol sahası büyüklüğündeki taş ocağı projesine bölge halkı tepkili. İkizdere Dernekler Federasyonu, “Proje hayata geçerse vadi yaşanmaz hale gelecek” uyarısı yaptı.

10 Mart 2020 - Türkiye’de ilk Coronavirus vakası 10 Mart’ta tespit edildi. Bu gelişmeyi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Mart’ta gece yarısı 01:00’de duyurdu. 12 Mart’ta açıklanan bir vakayla toplam sayı ikiye yükseldi. Bu rakam 13 Mart’ta beşe, 14 Mart’ta altıya, 15 Mart’ta 18’e, 16 Mart’ta 47’ye çıktı.

20 Mart 2020 - ODTÜ Mezunlar Derneği'nin, Rektörlük ile Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) arasında Kavaklık'ta yapılmak istenen KYK yurdu için 21 Mayıs 2018 tarihinde imzalanan protokolün iptali için açtığı davada karar çıktı. Ankara 11’inci İdari Mahkemesi, protokolü hukuka aykırı bularak 12 Mart’ta iptal kararı verdi.

27 Mart 2020 - Salda Gölü I. derece doğal SİT ve korunan alan statüsüne sahip olmasına rağmen, millet bahçesi yapmak amacıyla iş makineleri ile Salda’ya girip bölgeye özel kumulları kazıdı, kumullar yapacakları yol ve otopark alanına serildi. Tepkiler üzerine faaliyetler durduruldu.

28 Mart 2020 - Artvin’deki maden ve HES çalışmaları devam ederken, Cengiz Holding’e ait Eti Bakır’ın işlettiği Artvin Cerattepe ve Murgul’daki maden sahalarında pandemide de faaliyete ara verilmedi.

30 Mart 2020 - EÜAŞ International ICC, İngiliz şirketi Rolls-Royce ile kompakt nükleer güç santrallerinin teknik, ekonomik ve hukuki uygulanabilirliği ile birlikte üretim imkânlarını değerlendirmek üzere bir mutabakat zaptı imzaladı.

NİSAN 2020

1 Nisan 2020 - Artvin Yusufeli’nde halkın itiraz ettiği HES projesiyle ilgili çalışmalara başlandı. 2015’te HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan Erarı Elektromekanik Enerji San. ve Tic. Ltd. köylülerin tepkisi nedeniyle altı yıldır yapamadığı HES’i, köylülerin Coronavirus nedeniyle sokağa çıkamamasını fırsat bilerek başlattı.

1 Nisan 2020 - Batman Ilısu Barajı’nda tutulan su miktarındaki artışla birlikte Batman’ın tarihi antik kenti Hasankeyf’te de sular yükselmeye başladı. Hasankeyf ve 40 köy bütünüyle sular altında kalırken, 60 köyde de evlerin ve tarım arazilerinin büyük bir bölümü suya gömüldü.

1 Nisan 2020 - Bursa Kirazlıyayla ve Barcınlı köylerinde flotasyon (maden zenginleştirme) tesisi kurmak isteyen Meyra Madencilik şirketinin ağaç kıyımına karşı yöre halkının başlattığı nöbet eylemi sonuç verdi. Meyra’nın yöredeki faaliyetleri 15 gün süreyle durduruldu.

2 Nisan 2020 - Çaycuma’nın Çayır Köyü’nde, doğal SİT olarak koruma altında bulunan Çayır Mağarası’nın tam üstünde kendilerinin Bülent Ecevit Üniversitesi’nden geldiğini söyleyen şahıslar tarafından sondaj çalışması yapılması köylüleri ayağa kaldırdı. Köy muhtarının dahi bilgisi olmadan yapılan işleme köylüler müdahale edince olay yerine jandarma geldi. Daha önceden bir firma tarafından taş ocağı yapılması planlanan alanda yapılan çalışma köylüleri isyan ettirdi.

2 Nisan 2020 - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kanal İstanbul projesi için verilen "ÇED Olumlu" kararına karşı açtığı davanın ardından mega proje için hazırlanan Çevre Planı Değişikliği'ni yargıya taşıdı. Dilekçede hukuki gerekçe şöyle açıklandı: “Davaya konu plan değişikliği işlemi açıkça hukuka aykırıdır. Davaya konu plan değişikliği işlemi uygulandığı takdirde İstanbul ve ülkemiz için telafisi güç ve imkansız zararların doğumuna yol açacaktır.”

2 Nisan 2020 - 2015’te HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan Erarı Elektromekanik Enerji San. ve Tic. Ltd. Artvin Yusufeli’de köylülerin tepkisi nedeniyle altı yıldır yapamadığı HES projesini, köylülerin Coronavirus nedeniyle sokağa çıkamamasını fırsat bilerek başlattı.

4 Nisan 2020 - Konya’nın Ilgın ilçesinde birinci derece arkeolojik SİT korumaları bulunan höyüklerin koruma derecesi Ciner Grubu’na ait Ilgın Termik Santrali’ne kömür elde etmek için üçüncü dereceye düşürülmüştü. Höyüklerin derecesinin düşürülmesine karşı Ekoloji Kolektifi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na karşı dava açtı.

4 Nisan 2020 - İklim krizine karşı acil ve somut önlemler alınması talebiyle örgütlenen 5'inci Küresel İklim Grevi salgın nedeniyle dijital platformda yapıldı. (Fridays for Future - İklim İçin Cumalar) hareketinin ve Sıfır Gelecek’in çağrısıyla Türkiye’nin ilk dijital iklim grevinde bir araya gelen iklim aktivistleri taleplerini sıraladı.

5 Nisan 2020 - Pandemi nedeniyle alınan önlemler kapsamında 30 büyükşehire ek olarak Zonguldak’a da giriş çıkış yasağı getirildi. Termik santrallar ve maden kuşatması altındaki kentte kanser ve KOAH gibi solunum yolu hastalıklarının oranının yüksekliği ile kent sakinlerinin de yıllardır zehirlendiği kabullenilmiş oldu.

6 Nisan 2020 - Salgınına rağmen maden ve enerji şirketlerinin doğayı katletmeden geri durmadıklarını belirten Ordu Çevre Derneği ile Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, ‘ihaleler iptal edilmeli” çağrısıyla imza kampanyası başlattı.

6 Nisan 2020 - LOÇ Vadisi’nde OR-YA Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan Cide HES projesi için verilen "ÇED olumlu" kararı yurttaşların açtığı dava sonucu Kastamonu İdare Mahkemesi tarafından ikinci kez iptal edildi.

6 Nisan 2020 - Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, hakkında iki yürütmeyi durdurma kararı verilen Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali’nin yapımına devam edildiğini belirterek, Samsun milletvekillerine çağrı yaptı. Avcı, “Allah rızası için bu santrali durdurun” dedi. Samsun’un Çarşamba ilçesinde Oltan Köleoğlu Enerji tarafından yapımı devam eden biyokütle enerji santrali konusunda iki ayrı yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

7 Nisan 2020 - Niğde’de altın çıkarma tesisindeki havuzun patladığı ve siyanürün toprağa karıştığı iddiaları üzerine açılan davalar sürerken Gümüştaş AŞ tarafından ikincisi yapılmak istenen cevher tesisi projesine “ÇED olumlu” kararı verildi. Ulukışla’ya bağlı Tepeköy’ün sakinleri, topraklarının ve sularının siyanür nedeniyle kirlendiğini belirterek yapılmak istenen ikinci tesis için Aksaray idare Mahkemesi’ne 400 imza ve 4 bin evrak ile itiraz etti.

7 Nisan 2020 - THK’nın orman yangınlarında kullanılan 11 uçağının satış ihalesi çevrecilerin büyük tepkisini çekti.

7 Nisan 2020 - Türkiye, Coronavirus ile mücadele ederken TMSF yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, Eskişehir Sivrihisar’da yaşam alanlarının yakınına siyanürlü ikinci atık depolama tesisi yapılması için harekete geçti.

7 Nisan 2020 - Ukrayna’da Çernobil nükleer faciasının yaşandığı bölgede çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları günlerce devam etti. Alevlerin nükleer santralin ve radyoaktif atıkların bulunduğu bölgeye yaklaşması endişelere neden oldu. Ölçülen radyasyon seviyesinde artış tespit edildi.

8 Nisan 2020 - Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Fatsa’da siyanürle altın işletmeciliği yapan şirket hakkında bilgi vermeyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hakkında dava açacağını açıkladı. ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, maden işletmesinin çalışma süreleri hakkında Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden bilgi edinmek istediklerini belirtti.

11 Nisan 2020 - Samsun Çarşamba Ovası’na Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretimi Ticaret A.Ş. tarafından kurulmak istenen Biyokütle Enerji Santralı projesine verilen “ÇED gerekli değildir” kararı iptal edildi. Mahkeme, ara kararında talep ettiği bilirkişi raporunu ise nesnel ve objektiflikten uzak olduğu gerekçesiyle reddetti.

14 Nisan 2020 - Samsun, Çarşamba Ovası Çınarlık mevkiinde kurulmak istenen ‘Tehlikesiz Geri Kazanım Tesisi’ için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı yargıya taşındı. Bilirkişi raporu talep eden Samsun 3'üncü İdare Mahkemesi, hazırlanan raporun objektiflikten uzak olduğu gerekçesiyle yeni bilirkişilerin atanmasına karar verdi.

15 Nisan 2020 - Burdur milletvekilinin kuraklık riski ve kirlilik baskısıyla karşı karşıya olan Salda Gölü’ndeki beyaz kumsala iş makineleri ve dev kamyonlarla girilerek tahribatın başladığı yansıtmasıyla birlikte tepkiler çığ gibi büyüdü. 12 Nisan’da salgınla mücadele kapsamında Salda Gölü kıyısına girişlerin yasaklandığı duyuruldu. 13 Nisan’da ise göl kıyısından gelen görüntülerde beyaz adalar olarak anılan kumunun taşındığını belirtti.

15 Nisan 2020 - İstanbul’da Samandıra Sahra Hastanesi’nin yapımına açıklandığı gibi önceden helikopter pisti olarak kullanılan askeri alanın bir kısmında değil, ormanın bir parçasını da içerisine alacak şekilde genişletilerek başlandı.

22 Nisan 2020 - Çanakkale Kazdağları’nda Alamos Gold’un alanı terk etmemesi üzerine nöbet eylemi devam ederken Orman Müdürlüğü, Kazdağları’nda 270 gündür nöbet eylemini sürdüren direnişçilere tebliğde bulunarak Coronavirus nedeniyle alanı boşaltmalarını istedi.

23 Nisan 2020 - Uzun süredir baraj ve maden ocaklarının doğanın tahribatına karşı mücadele eden Dersim halkı kum ve taş ocakları ile de mücadele etmeye başladı. Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), söz konusu taş ocağının beş yıldır ÇED raporu alınmadan izin verildiğini belirtti.

26 Nisan 2020 - Sinop Nükleer Karşıtı Platform tarafından Çernobil faciasının 34’üncü yıldönümü ile ilgili yapılan açıklamada, “Bir maske dağıtımını başaramayan hükümet, nükleer santral kuramaz ve yönetemez. Türkiye’nin hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz” denildi.

27 Nisan 2020 - Aydın’ın en bakir kalmış ilçelerinden UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren dünyaca ünlü Afrodisias Antik Kenti’nin bulunduğu Karacasu’da üç yıldır jeotermal enerji şirketlerine karşı süren tepkilere rağmen Ataeymir Mahallesi’nde kurulması planlanan JES için ÇED süreci başlatıldı.

MAYIS 2020

2 Mayıs 2020 - Muğla’da her yıl 1,5 milyon turistin geldiği, özel çevre koruma bölgesi ve arkeolojik SİT korumaları olan Ölüdeniz ve Kayaköy’e jeotermal enerji kuyusu açılmasına karşı tepkiler devam ediyor. Bölgede yaşayan yurttaşlar başlattıkları imza kampanyası ile JES için verilen izinlerin iptal edilmesini istedi.

2 Mayıs 2020 - Çanakkale Kumarlar Köyü’nde baraj inşa etmek isteyen Doğu Biga Madencilik tarafından köylülere mera alanlarını boşaltmaları için baskı yapıldı.

3 Mayıs 2020 - AYÇEM, Aydın Efeler’deki JES kuyu patlaması sonrası havaya zehirli gazların yayıldığını ve bu gazların 42 gün havada askıda kalacağını belirtti. Açıklamada, “Bu akışkanlar içinde başta bor, arsenik, hidrojen sülfür, radon olmak üzere pek çok ağır metal ve radyonükleit madde var. Bunların hepsi kanserojen. Bu maddeler içinde bulunan hidrojen sülfür belli sınırın üstüne çıkarsa ve uzun süre havada kalırsa ani öldürücü etki bile göstermektedir” denildi.

3 Mayıs 2020 - Gümüşhane’nin Taşköprü Yaylası’nda yasal izinle yapılan define kazısı yüzünden yok edilen ve eski haline dönüştürülmesi için su takviye edilen Dipsiz Göl’ün, kış aylarında biriken ve buz tutan karın erimesi ile su tutması bekleniyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, gölün orijinalliğinin bozulduğunu belirterek, “Dipsiz göl artık suni göl olur ” dedi.

7 Mayıs 2020 - Saros Körfezi'ne yapılması planlanan FSRU Liman ve Boru Hattı projesi için vatandaşlar, itiraz dilekçelerini Bakanlığa iletti. Yapılan itirazlarda vatandaşlar, Bakanlığın ÇED sürecini sonlandırması talep etti.

8 Mayıs 2020 - Van’ın Erciş ilçesi sınırları içindeki Zilan Deresi’nde 2014’te yapılması planlanan ancak köylülerin itirazı üzerine Danıştay kararıyla durdurulan HES projesi yeniden başlatıldı.

9 Mayıs 2020 - Kanal İstanbul projesi için verilen "ÇED Olumlu" kararına karşı HDP’nin açtığı davada önemli bir karar çıktı. İstanbul 10. İdare Mahkemesi, kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması hakkında karar verebilmek için bölgede “keşif ve bilirkişi incelemesi yapma” kararı aldı.

10 Mayıs 2020 - TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, “Türkiye 2019 Hava Kirliliği Raporu” yayımladı. 75 milyon kişinin hava kirliliği sorununun olduğu kentlerde yaşadığının belirtildiği raporda genel olarak hava kirliliğinin en yoğun olduğu kentlerin Bursa, Adana, Ankara, İstanbul, Iğdır, Şırnak, Muş, Manisa, Kahramanmaraş, Karabük, Çanakkale, Denizli, Zonguldak, Edirne – Keşan, Şanlıurfa olduğu vurgulandı.

11 Mayıs 2020 - Türkiye’nin en büyük kirletici sanayilerinin yer aldığı Kocaeli’ye 43 yeni tesisi için teşvik verildi. Kocaeli’de hayata geçirilmesi planlanan ve sabit yatırım tutarı 1 milyar 844 milyon 284 bin lira olarak öngörülen 43 yeni yatırım projesi içinde demir-çelik tesisleri ve savunma sanayi gibi yatırımlar yer aldı.

12 Mayıs 2020 - TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından da jeopark adayı olarak kabul edilen 15 aday alandan biri olan Narman Kanyonu’ndaki Göndere Vadisi’nin girişine Narman Belediyesi tarafından iki katlı bir bina yapılmaya başladığını duyurdu.

14 Mayıs 2020 - Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Mahallesi’ne yakın, içinde orman arazisinin de bulunduğu alana yapılmak istenen atık havuzu çalışmaları sırasında jandarma ile köylüler arasında tartışma yaşandı. Köylüler alanda kendilerinden çok jandarma bulunduğunu belirterek, “Bu tesis köyümüz için tehlikeli atıklar barındıracak. Zehir solumak istemiyoruz. Tesis yapılırsa burada aç kalırız” diye tepki gösterdi. 

16 Mayıs 2020 - Coronavirus nedeniyle ABD’de et üreticisi birçok şirket kapasitesini düşürdü veya geçici olarak kapandı. Bu durum başka bir katliama yol açtı. Çiftçiler hayvanları öldürmeye başladı. Ülkede yüzbinlerce domuz katledildi.

20 Mayıs 2020 - Gençlik hakları ile ilgili çalışmalar yapan Youth Verdict adlı Avustralya merkezli gençlik örgütü, kömür madeni için onaylanan Galilee Kömür Projesi’ne karşı bir insan hakları mücadelesi başlattı. Avustralya’da ilk kez bir kömür madeni insan haklarını ihlal etmekle itham edildi; ilk kez gençler tarafından iklim değişikliğinin azaltılması adına bir dava açıldı. Madenin yıllık 40 milyon ton kömür üreteceği ve 30-35 yıllık ömründe yaklaşık 2,9 milyar ton seragazı emisyonundan sorumlu olacağı tahmin ediliyor.

20 Mayıs 2020 - Kazdağları’nda Alamos Gold ve taşeronu Doğu Biga Madencilik'e karşı direnişin 300'üncü gününde, çevre ve ekoloji örgütleri, siyasi partiler ve sendikalardan oluşan 209 kurumun imzaladığı ve birçok sanatçının destek verdiği bir açık mektup yayınlandı.

21 Mayıs 2020 - Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) 18 ülkede yaptırdığı araştırmaya göre “Coronavirus ayı” diye nitelenen Mart 2020’de 18 ülkede tropikal orman alanları 6 bin 500 kilometrekare azaldı.

26 Mayıs 2020 - Artvin'de Kamilet Vadisi’nde HES yapımına başlayan MNG Holding çıkan hafriyatı dere yataklarına attı. Arhavi Doğa Koruma Platformu, şirketin ÇED raporunda yer alan hiçbir kurala uymadığını açıkladı. Kamilet Vadisi’nin SİT alanı ilan edilmesi için yapılan başvurular dışında 2012 yılında alanın Milli Park ilan edilmesi için Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne de başvuruldu.

27 Mayıs 2020 - EGEÇEP Çevre ve Kültür Platformu, İvrindi-Burhaniye sınırları içerisinde yer alan ve salgına rağmen faaliyetlerine devam eden TÜMAD altın madeni işletmesinin “gözlerden uzak” şekilde doğa talanını sürdürdüğünü açıkladı. Açıklamada, “ÇED raporuna göre maden şirketinin üretim sürecinde işletme alanında çapı 900 metreyi, derinliği 250 metreyi bulan dört adet ocak açacağı görülmektedir. Çevreciler büyüklükleri nedeniyle bu açık ocakları “cehennem çukuru” olarak adlandırmaktadır” denildi.

HAZİRAN 2020

2 Haziran 2020 - Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu (DAÇE), Adana Tabip Odası, Adana Ziraat Mühendisleri Odası, 350.org, Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), Ekosfer, Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL), TEMA Vakfı, WWF-Türkiye ve YUVA Derneği, Adana’nın Yumurtalık ilçesi Sugözü Kumsalı’na yapılan ve ithal kömürle çalışacak Hunutlu Termik Santralı inşaatının bir an önce durdurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

2 Haziran 2020 - İzmir Karaburun Yaylaköy’de faaliyette bulunan Karaburun RES projesinin “ÇED Olumlu” raporunu iptal eden yerel mahkemenin kararı, Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından bozuldu. Karaburun Kent Konseyi bilirkişi raporlarıyla, 50 türbinli tesise ilave edilecek 37 türbinden 9’unun, doğal ortam ve hayvan popülasyonuna zarar vereceği tespit edildiği halde iptal kararının bozulmasına tepki gösterdi.

2 Haziran 2020 - Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) tarafından yapılan bir araştırma, 2019’da 11,9 milyon hektar tropik ormanlık alandaki ağaçların kesilerek veya yakılarak yok olduğunu ortaya koydu. 

3 Haziran 2020 - Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptıkları itirazları dayanak göstererek Avdan Termik Santrali ÇED sürecini sonlandırdığını, projeyi iptal ettiğini bildirdi.

4 Haziran 2020 - Kanada uzantılı maden firması TÜPRAG, Samsun’un nefes aldığı Şahin Dağları’nı altın uğruna delik deşik etmeye devam ediyor. SAMÇEP üyeleri çalışma alanında incelemede bulunarak doğa katliamını gözler önüne serdi.

4 Haziran 2020 - Bursa Kirazlıyayla’da cevher zenginleştirme tesisinin tanıtım toplantısını yapan Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu’nun projeye karşı direnen köylüleri para cezası ve arazi icrasıyla tehdit ettiği iddia edildi.

4 Haziran 2020 - Burdur’un Yeşilova İlçesi’ne bağlı Salda Gölü’ne yapılması planlanan millet bahçesi projesi kapsamında firmanın sahaya tekrar inşaat için girdiği belirtildi.

5 Haziran 2020 - CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Kanal İstanbul projesi çevresinde el değiştiren arazileri yazılı soru önergesi ile sordu. Verilen yanıtta yabancı şirketlerin toplam 791 bin metrekare arsa aldığı ortaya çıktı.

5 Haziran 2020 - 17 Nisan tarihinde JES’lere karşı direnen yaklaşık 35 köylüye ‘sosyal mesafe kurallarına uymama’ gerekçesi ile 3 bin 150’şer lira para cezası kesildi. Köylülere ise tebliğin 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yapılması ise dikkat çekti.

5 Haziran 2020 - Sadece 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), binlerce hektar doğal alanı madenciliğe açarak 721 adet ruhsat ihalesi açtı.

8 Haziran 2020 - Gümüşhane’nin Taşköprü Yaylası’nda yasal izinle yapılan define kazısı yüzünden yok edilen ve eski haline dönüştürülmesi için su takviye edilen Dipsiz Göl’ün tabanı balçıkla kaplandı. Gölün tehlike oluşturması üzerine çevresi tel örgüyle çevrildi.

8 Haziran 2020 - Kirazlıyayla’da yapılmak istenen flotasyon tesisine karşı direnen köylüler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Göle dökülen atıklar nedeniyle çıkan tartışma sonrası madenci şirket köylülerden şikayetçi olmuş, 9 kişi sabah erken saatlerde evlerinden gözaltına alınmıştı.

11 Haziran 2020 - Doğal SİT alanı ve kutsal ziyaret yeri olan Munzur Gözeleri hazırlanan projeyle yapılaşmaya açılacak. 6 milyon 775 bin TL harcanacak. Projeye karşı çıkan Tunceli Belediye Başkanı Maçoğlu “Halkın verdiği kararlar doğrultusunda adım atılmalı” dedi.

12 Haziran 2020 - Gökova’daki Okluk Koyu’nda yapılan Cumhurbaşkanlığı Yazlık Sarayı’nın bitişiğindeki 27 hektar alanın önce koruma derecesi düşürüldü, ardından da “kamu hizmet alanı” ilan edilerek Saray tarafından kullanımının yolu açıldı.

17 Haziran 2020 - 2020 itibariyle kapatılan altı termik santralin yeniden açılmasına karşı Kimya Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada “Afşin- Elbistan A Santrali’nin, nasıl kısa sürede yönetmeliklere uygun hale getirildiği açıklanmaya muhtaçtır” dendi.

18 Haziran 2020 - Arhavi Doğa Koruma Platformu üyeleri MNG tarafından yapılan ORTA HES projesi nedeniyle Kamilet Vadisi’nin derelerinin 52 gündür çamurlu ve bulanık aktığını vadinin katledildiğini belirterek Balsu Elektrik hakkında suç duyurusunda bulundu.

21-23 Haziran 2020 - İstanbul’da haziran ayında etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. İstanbul’da sağanak, hortum ve sel meydana geldi. Bursa’da çok sayıda ev ile binlerce dönüm ekili alan da sular altında kaldı, beş kişi hayatını kaybetti. Artvin’de aşırı yağışlar sel ve heyelan getirdi, sekiz kişi yaşamını getirdi.

29 Haziran 2020 - Bursa’da Meyra Madencilik tarafından yapımına başlanan flotasyon ve atık tesisinde bilirkişi incelemesi yapılacak. Aylardır direnen köylüler, bilirkişilerden doğru tespitlerde bulunmasını ve tesisin yapımının durdurulmasını talep etti. İnceleme öncesi yöre halkının yaptığı açıklamada, “Heyetin doğru tespitlerde bulunmasını bekliyoruz. Tesisin köye vereceği zarar kaçınılmaz” ifadeleri yer aldı.

30 Haziran 2020 - 10 yılı aşkın süredir Hattat Holding’in Amasra’ya yapmak istediği kömürlü termik santral projesine karşı mücadele veren Bartın Platformu, Amasra Belediyesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğiyle ilgili müjdenin geçen hafta geldiği, Danıştay 6'ncı Dairesi’nin bu değişikliğin yürütmesini durdurduğu belirtildi.

TEMMUZ 2020

1 Temmuz 2020 - Ege Bölgesi’nin en önemli su kaynaklarından olan Murat Dağı’na yapılması planlanan altın ve gümüş madeni işletmesinin, ÇED raporunda sunulan bölgede yapılamayacağına dair yerel mahkeme kararını Danıştay 6'ncı Dairesi onadı. 

1 Temmuz 2020 - Denizli Valiliği, Tavas ilçesi Solmaz Mahallesi'ne yapılmak istenen JES projesi için “ÇED gerekli değildir” kararı verildiğini duyurdu. Avustralyalı Amadeus Resources tarafından yapılacak jeotermal kaynak arama projesi için 20 adet sondaj yapılacak. Şirketin daha önce, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren dünyaca ünlü Afrodisias Antik Kenti'nin bulunduğu alanda da JES çalışması yaptığı biliniyor.

3 Temmuz 2020 - Muğla’nın Bodrum ilçesinde Yalıkavak Marina ve Tilkici koyu tarafında bulunan sahillerde bazı otel ve işletme sahipleri bölgeyi Maldivler’e benzetmek için mermer tozu ve kireç taşı döktü. Çevrecilerin yapılanlara ilişkin şikayeti üzerine olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bodrum Belediyesi otellere para cezası kesti.

8 Temmuz 2020 - Konya’nın Karapınar ilçesinde, "dünyanın nazar boncuğu" olarak bilinen, yaklaşık 8 bin yıllık doğal güzellik, krater bir yapıya sahip olan ‘Meke Gölü’nde bir damla bile su kalmadı.

9 Temmuz 2020 - Merkez Av Komisyonu, nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patka kuş türlerinin avlanmasına izin verdi. Avcıların, bir av gününde üç üveyik ve iki elmabaş patka avlayabilmesi kararı alındı.

9 Temmuz 2020 - Van Gevaş’ta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından mesire alanı olduğu için “yasak” tabelası asılan bölgede kalker ocağı açıldı, Karayolları 11’inci Bölge Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırıldı. Alanda iş makinalarının çalışması ise çevre örgütlerini ve mühendisleri harekete geçirdi. 

9 Temmuz 2020 - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın raporunda, Türkiye’de tüm dünyaya göre göllerin iklim krizi nedeniyle daha büyük zarar gördüğü belirtildi. Zarara uğradığı belirlenen toplam 59 gölden 7’sinin geri dönüşü olmayan bir noktaya geldiği, 8’inin proje ya da yanlış politikalar nedeniyle tehlikede olduğu, 36 gölün ise ciddi oranda kuraklık tehdidi yaşadığına dikkat çekildi.

11 Temmuz 2020 - Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşcugöl Mahallesi’nde, açılması planlanan kömür ocağı için tarlalarının kamulaştırılmasına karşı gelen mahalle sakinleri karayolunu trafiğe kapattı. Eylemlerini sonlandırmaları için bölge halkıyla görüşmeye gelen Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu yurttaşlardan birine çıkıştı. Halk kaymakamın sert tavrını yuhalayarak protesto etti. Tepkiler üzerine kaymakam ayrılmak için aracına gittiği sırada Jandarma ve halk arasında arbede yaşandı.

12 Temmuz 2020 - Kuzey Ormanları Savunması, Kıyıköy’de bulunan Rüzgâr Enerji Santrali’nde (RES) kapasite artırımına gidilerek 20 adet daha rüzgar tribünü yapılmasına ilişkin Borusan AŞ’nin Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde bulunan binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada RES’in bulunduğu yerin Kuzey Ormanları’nın Istrancalar bölümünde yer aldığı, Istrancalar’ın ise Türkiye’nin önemli doğa alanları içinde bulunduğu, maden ve taş ocakları, RES, nükleer santral, baraj, enerji ve nakil hatları projeleri ile tehdit altında olduğu ifade edildi.

13 Temmuz 2020 - Danıştay İdari Daireler Kurulu, Samsun’dan Artvin’e yedi ili kapsayan 2 bin 600 kilometrelik Yeşil Yol projesini, yayla yerleşmelerinin özgürlüklerini zayıflatacağı ve geri döndürülmesi olanaksız ekolojik tahribata yol açacağı gerekçesiyle durdurdu.

14 Temmuz 2020 - Karaburun halkının RES'lere karşı sürdürdüğü hukuki mücadele Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Yarımada yüzölçümünün yüzde 71’ini kapsayan RES projelerine karşı yurttaşlar tarafından açılan davada İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi, “ÇED Olumlu” kararını iptal etmişti.

14 Temmuz 2020 - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın tartışmalı proje Kanal İstanbul güzergâhında aldığı tarla vasfındaki arazi proje, uygulama imar planlarıyla “konut + ticaret alanı” oldu. Araziye konut, alışveriş merkezi, otel, konaklama tesisleri gibi yapılar inşa edilebilecek.

14 Temmuz 2020 - Kapadokya Alan Planları Yönetmeliği yayınlandı. Kapadokya bölgesinde SİT alanı olup olmadığına bakılmaksızın ve koruma statülerinin bütünlüğü aranmaksızın, nazım imar ve uygulama imar planları yapılabilecek. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan bu yönetmelik ile Kapadokya’da tarih ve kültür yağmasının yasal altyapısının oluşturulduğunu savundu.

15 Temmuz 2020 - Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan zeytinlik alana termik santral için kömür ocağı açılmasına karşı Yatağan Yeşil Yaşam Derneği üyeleri dava açtı. Dava dilekçesinin verilmesinin ardından Yatağan Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştiren dernek üyeleri bölgelerinde büyük yalanlar eşliğinde büyük talanların gerçekleştirildiğini dile getirdi. 

16 Temmuz 2020 - Kastamonu Cide ilçesi Loç Vadisi’nde OR-YA Enerji tarafından yapılması planlanan Cide HES projesi için 18 Mart 2020 tarihinde Kastamonu İdare Mahkemesi tarafından “ÇED Olumlu” kararı iptal edilmişti. Ancak, OR-YA Enerji bu karara itiraz ederek yeniden Loç Vadisi’ne HES yapmak için harekete geçti. Mahkemenin iptal kararına karşı dava açan şirkete Danıştay tarafından ret cevabı verildi.

17 Temmuz 2020 - Tarım ve Orman Bakanlığı 5'inci Bölge Müdürlüğü Eskişehir Şube Müdürlüğü tarafından Eskişehir’de kızıl geyik acente kotalarının avlattırılmasına ilişkin düzenlenen ihale kamuoyunda yükselen tepkiler sonrası iptal edil

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *