ANASAYFA arrow right Güncel

Cengiz Holding Cennet Koyu’na da inşaat yapacak

Cengiz Holding Cennet Koyu’na da inşaat yapacak
YAYINLAMA: 14 Ocak 2021 / 14.09
GÜNCELLEME: 14 Ocak 2021 / 14.09
Cengiz Holding'in dört adet mendirekle iki adet plaj yapmayı planladığı Bodrum Cennet Koyu, kültür varlıkları, tabiat varlıkları, SİT ve koruma alanı içerisinde kalıyor.

Cengiz Holding bünyesinde bulunan Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş., Muğla’nın Bodrum ilçesinin koylarından biri olan Cennet Koyu için “Sahil Düzenleme, Koruma Yapıları ve Dolgu Alanı” projesi hazırladı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulunan şirketin proje kapsamında dört mendirek ile iki plaj kurmayı planladığı proje alanı, “kültür varlıkları”, “tabiat varlıkları”, “3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı” ve “koruma alanı” içerisinde kalıyor. BirGün‘ün aktardığına göre, planlanan mendirek yapılarının üzerinde ve plajların içerisinde güneşlenme ve dinlenme amacıyla kullanılmak üzere bungalovların inşası da planlanıyor. 

Projenin yatırım bedeli yaklaşık 40 milyon TL olarak belirlendi. Projenin şirketin öz kaynağından yapılacağı belirtildi.

 

Alanın yapısına ilişkin farklı iddialar

Proje tanıtım dosyasında verilen bilgiye göre, alana en yakın yerleşim yeri yaklaşık 700 metre güneydoğusunda kalıyor. Alanının kıyı bölgesi, kayalık ve çakıllardan oluşan “alçak kıyı” yapısına sahip. Proje alanının karasal kısmında ise yoğun bir şekilde makiler bulunuyor.

Cengiz Holding

AKP iktidarında pek çok mega projeyi tek başına ya da konsorsiyum içinde yer alarak üstlenen Cengiz’in üstlendiği yapım işlerinden bazıları şöyle:

İstanbul 3’üncü Havalimanı

Hasankeyf Ilısu Barajı

Kuzey Marmara Otoyolu

Yusufeli Barajı ve HES

Akkuyu Nükleer Santral Limanı

Ordu-Giresun Havalimanı

Rize-Artvin Havalimanı

Hüseyin Avni Paşa Korusu

Öte yandan dosyada bölgede bulunan alçak kıyı ve yüksek kayalıkların, bölgenin küçük bir yarımadanın burun kısmında olması ve dalga ve rüzgâr etkisi ile yüksek fiziksel etkiye maruz kalması ile şekillendiği; kum veya çakıllardan oluşan plaj yapısına sahip olmadığı kaydediliyor.

Akdeniz foku ve çizgili yunuslar tehlikede

Proje çevresinde ve proje çevresine yakın alanlarda 71 bitki türü, 11 sistematik gruba ait toplam 82 tür ve 302 bireyle, endemik 17 sürüngen türü bulunuyor. 

Proje çevresinde ve proje çevresine yakın alanlarda 20 memeli türü ile nesli tükenmekte olan Akdeniz foku, çizgili yunuslar ve deniz kaplumbağaları da yaşıyor.

Özelleştirme kararı iki kez iptal edildi

Mehmet Cengiz, geçtiğimiz yıllarda Cennet Koyu için iki kez girişimde bulunmuş, Danıştay 13’üncü Dairesi, koyda bulunan 2 milyar 100 milyon TL değerindeki 700 dönümlük kamu arazisinin özelleştirme kararını daha önce iki kez iptal etmişti.

Sonrasında Mehmet Cengiz ile Fettah Tamince’nin şirketi, özelleştirilen araziyi Ziraat Bankası’ndan 277 milyon TL kredi çekerek aldı. Usulsüz krediye dair suç duyurusu ise takipsizlikle sonuçlandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *