ANASAYFA arrow right Yaşam

Cehalet ve duyarsızlıkla baş edilemiyor! Salgın yayılıyor

Cehalet ve duyarsızlıkla baş edilemiyor! Salgın yayılıyor
YAYINLAMA: 02 Temmuz 2020 / 20.54
GÜNCELLEME: 02 Temmuz 2020 / 21.15
Sağlık Bakanı Koca, son iki haftada günlük vaka sayılarında Ankara, Antep, Bursa, Konya ve Diyarbakır'da dikkat çekici düzeyde artış olduğunu söyledi. Ancak, cehalet ve duyarsızlık yüzünden, toplumun uyarılara kulak astığı yok

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde, Koronavinüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’de vakaların yüzde 53,74'ünün İstanbul'da tespit edildiği bilgisini verirken, son iki haftada günlük vaka sayılarında Ankara, Antep, Bursa, Konya ve Diyarbakır'da dikkat çekici düzeyde artış olduğunu söyledi.

Koca, salgın boyunca nüfusa kıyasla toplam vaka sayılarının en düşük olduğu beş ilin ise Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın olduğunu belirtti.

İlimizde vaka artışları artmaya devam ediyor

Vali Davut Gül de, Gaziantep’teki sağlık yöneticileriyle bir araya gelerek, COVİD-19 pandemi süreci ile mücadele kapsamında değerlendirmelerde bulundu. Gül, maske, mesafe ve hijyen kurallarına riayet etmediğimiz sürece mücadelede başarılı olma şansımız yok” ifadelerini kullandı. “İlimizde vaka artışları artmaya devam ediyor. Sağlık personelimiz canla, başla çalışıyor. Çok kişiyle görüşüp maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet edilmediği müddetçe başarılı olamayız. Sorun belli, çare kendimizi disipline edeceğiz. Bana bir şey olmaz deme çok şey olur” açıklamasında bulundu.

 “Hastalığın gündemden düşmesi mümkün görünmüyor”

Sağlık Bakanı Koca özetle şunları dedi: "Hastalığın gündemden düşmesi mevcut şartlarda mümkün görünmüyor. Hastalığın bütün hayatı yönetmesi de aynı şekilde insanlığın kabul edebileceği bir sonuç değil. Bütün dünya için makul ve ortak çözüm yolu günlük hayatı önlemlerle bir düzene kavuşturmaktır. Zaman kazanmak için kısıtlarla elde edilen sonuçlar bir mücadele üstünlüğü sağlamamıştır. Asıl olan ise artık hayatın içinde elde edilecek sonuçtur. Başarının yeni kıstası budur.

“Bazı tedirginlikler yaşadık”

"Tedavi başarımız yüzde 2,57'ye kadar düşen ölüm oranımız, büyüklerimizi ve ilave kronik hastalığı olanları riskten korumamız, tedbirlere uyum kabiliyeti, dünyanın takdir nedenlerinden bazılarıdır.

"Yeni vaka sayılarımızda binin altına inme başarısından sonra yakın günlerdeki artışlarla bazı tedirginlikler yaşamaya başladık.

“Bu artışların dünyadaki gelişmelerle tam olarak paralel ve dramatik olmadığını bilmeliyiz. Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilecek artışlardır.

“Yapmamız gereken gündelik hayatımızda tedbire uygun seçenekleri aramaktır. Salgınla mücadele bizlerden imkansız olanı istemiyor. Virüs gerçeğini dikkate alarak hayatımıza elden geldiğince bir düzen vermemizi gerektiriyor.

“Virüsün gücünün azaldığı düşüncesi bilimsel dayanaktan yoksun”

“Virüsler ve tedbirler konusunda yanlış bilinen bazı noktalar bulunuyor. Virüsün yayılma hızının azaldığı düşüncesi yanıltıcı, virüsün hasta etme gücünün zayıfladığı yönündeki düşünce de bilimsel dayanaktan yoksun.

"Bunlara itibar edilmesi birçoklarının hastalığa yakalanmasına, hastalığı başkasına bulaştırmasına neden olmaktadır. Bilim Kurulumuzca  doğrulanmadıkça bu tür haberlere itibar etmeyin.

“Maskelerin kullanım süreleri sınırlı”

“Maske mecburiyeti getirilen il sayısı 60'ın üzerinde. Uygulama düşünce olarak büyük destek bulsa da, uyum aynı düzeyde değil.

“Maske gerekli her durumda kullanılmıyor. Maske kullananların bir kısmının ise kullanım koşullarında dikkatli olmadığı görülüyor.

“Maskelerin kullanım sürelerinin sınırlı. Günlük maskeler ertesi gün koruyuculuk özelliklerini kaybediyor ve tekrar kullanılmaması gerekiyor.

“Pek çok durumda ise tedbirlerden biri yeterli sayılmaktadır. Maskemizi takarak kazandığımız üstünlüğü mesafeden ödün vererek kaybetmemeliyiz.

“Salgının hayatımızın tek konusu olmasına izin vermemeliyiz”

“Bir süredir Toplum Bilimleri Kurulu adını taşıyan ikinci bir bilim kurulunda çalışmalar yapıyoruz.

"Bu kurulda üzerinde durulan şu düşünce dikkat çekici olmuştur; tüm dünyadaki sonuçlarıyla izlenen salgın toplumumuzda dramatik etkiye yol açmıştır. Psikolojik hayatımız hastalık gündemiyle sınırlanmıştır. Gündelik hayattaki değişme ve izole bireysel yaşam ruhsal gerilimi artırmıştır.

“Sizin de gözlemlerinizin bu tespitle paralel olduğuna inanıyorum. Kovid-19 ile mücadelenin bu döneminde yapıcılığımızı, iyimserliğimizi, karşılıklı ödev duygumuzu korumalıyız.

“Sağlığın bir bütün olduğunu, hiçbir yönden ihmal edilemeyeceğini unutmamalıyız. Koronavirüsün hayatımızın tek konusu olmasına ise izin vermemeliyiz. Kendi ruhsal hayatımızın da bir normali olduğunu, onu korumak gerektiğini bilmeliyiz.

“Son 2 haftada 5 ilde dikkat çekici artış var”

“Vakaların yüzde 53,74'ü tüm şehirlerle irtibat halinde olan İstanbul'da tespit edildi.

“Son bir hafta içinde İstanbul'daki vakaların tüm vakalara oranı yüzde 51,16.

"Son iki hafta içinde beş ilimizin günlük vaka sayılarında dikkat çekici düzeyde artış olmuştur. Bu iller Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır'dır.

“Salgın boyunca nüfusa kıyasla toplam vaka sayılarının en düşük olduğu beş il ise şunlardır: Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın.

“Vaka sayısında istikrarlı şekilde azalma gösteren, tedbirleri uygulama başarısı ile örnek olan beş ilimizi de anmak istiyorum, Tekirdağ 2 hafta içinde günlük ortalama vaka sayısını yüzde 31,35, Balıkesir yüzde 21,72, Samsun yüzde 20,42, Kırşehir yüzde 20,27, Düzce yüzde 19,91 oranında azaltmıştır. Gümüşhane'de ise 2 haftadır hiç vaka görülmemiştir.

“Verdiğim bilgileri tüm şehirlerimizi kapsayacak şekilde diğer bazı kriterleri de içeren ayrıntılarıyla yarından itibaren Bakanlığımızın web sitesinde bulabilirsiniz.

“Entübe hastaların yaş ortalaması 67,4’e çıktı”

“Son bir ayda Covid-19 testi pozitif çıkan vakaların yaş ortalamasında düşüş eğilimi göze çarpıyor. En fazla vaka 25-45 yaş arasında göründü.

"Hareketlilik arttıkça daha fazla gencimizin taşıyıcı olduğu anlaşılıyor. Hastalığı hafif atlatmak bahane olamaz, virüsü bu yolla bir başka yakınına, annesine, babasına taşınmış oluyor.

"Büyüklerimizi, dün evde izole ederek korumayı başarmıştık. Sabırla, sebatla kurallara uyarak bize destek oldular ancak bugün dünden daha fazla risk altındalar.

“Salgın boyunca vefat edenlerde 60 yaş üzeri ve en az bir alt hastalığı olanların oranı yüzde 72'ye yakındır. Son günlerde yoğun bakım hastalarımızın sayısındaki artışla birlikte entübe hastaların yaş ortalaması daha da yükselmektedir. Entübe hastalarımızda bir önceki ay 65,2 olan yaş ortalaması, bu ay sonunda 67,4'e yükseldi.

“Hayatı eve sığdırdığımız, büyüklerimizi korumaya aldığımız günlerin avantajlarını koruyamıyoruz. Bunun sorumluluğu altında tedbirlerimize sıkı sıkıya uymak zorundayız. İçimizi acıtan her kontrolsüz davranış bir yakınımızın, bir büyüğümüzün kaybına yol açacak kadar riskli olabilir. Anlık sevincimize, heyecanımıza, anlık talep ve ihtiyacımıza yönelik kontrolsüz bir hareketimiz, farkında olamadığımız nicelerinin ardından üzüntü duymamıza kaynaklık edebilir.

“Ölenlerin yaş ortalaması 74”

“29 Mayıs-29 Haziran arasında vefat eden vatandaşların yaş ortalaması 74.

“Entübe vatandaşların yaş ortalaması 67,4, yoğun bakımda yatan hastaların yaş ortalaması 64,9, hastanede yatan vatandaşların yaş ortalaması 47,5, evde takip edilenlerin yaş ortalaması 37,4, iyileşen hastaların yaş ortalaması ise 36.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *