ANASAYFA arrow right Yaşam

CDC: Dışarıda yemek yiyenlerin riski daha fazla

CDC: Dışarıda yemek yiyenlerin riski daha fazla
YAYINLAMA: 14 Eylül 2020 / 20.41
GÜNCELLEME: 14 Eylül 2020 / 20.41
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Birliği, koronavirüsün bulaşma yollarına ilişkin yeni bir rapor yayınladı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından Perşembe günü yayınlanan bir rapora göre dışarıda yemek yemek, COVID-19'a yakalanma riskini alışveriş veya salona gitme gibi diğer faaliyetlerden daha fazla artırıyor.

Bulgular, birçok eyaletin işletmeleri, özellikle de restoranları yeniden açmanın en güvenli yollarını araştırmasıyla aynı zamanlara denk geldi.

Çarşamba günü, New York Valisi Andrew Cuomo, 30 Eylül'den itibaren New York'ta kapalı alanda sınırlı yemeğe izin verileceğini duyurdu.

Yeni yayınlanan CDC raporu, COVID-19 semptomları olan ve daha sonra virüs için test edilen 314 kişiyi içeriyor; rapora göre bu kişilerin yaklaşık yarısının testi pozitif çıktı.

Sosyal etkinlikleri soruldu 

Araştırmacılar daha sonra tüm katılımcılara COVID-19 testinden önceki iki hafta boyunca sosyal aktiviteleri hakkında sorular sordu.

Katılımcılar, değişen düzeylerde yeniden açılış yönergelerine sahip eyaletllerde yaşıyor: California, Colorado, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Kuzey Carolina, Ohio, Tennessee, Utah ve Washington.

Her iki grup da genellikle kiliseye, spor salonlarına ve mağazalara gitmek gibi benzer faaliyetler bildirdiler, tek istisna: dışarıda yemek yemek, bir barda veya kafede içki içmek.

Çalışmaya katılan araştırmacılar, COVID-19'a neden olan virüs olan SARS-CoV-2 için pozitif test yapanların, "bir restoranda yemek yemeyi bildirme olasılığının, negatif SARS-CoV-2 test sonuçlarına göre yaklaşık iki kat daha fazla olduğunu" yazdı.

Bununla birlikte virüse herhangi bir maruz kalma teşhisi konanların, önceki iki hafta içinde bir bar veya kafeyi ziyaret ettiklerini bildirme olasılığı daha yüksekti.

Restoranda maske takmak daha zor

Artan riskin uzmanlara göre mantıklı bir açıklaması var: Mağazalarda veya ibadethanelerde maske takmak kolay, ancak yemek yerken ve içerken bunu yapmak neredeyse imkansız. 

Maskesiz olmanın yanı sıra, bireyler bir restoranda yemek yerken, masanın karşısında otururken mesafeleri diğer mekanlara göre daha yakın.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *