ANASAYFA arrow right Güncel

Çatıda kar birikmesini önleyici tedbirler alınmalı

Çatıda kar birikmesini önleyici tedbirler alınmalı
YAYINLAMA: 23 Ocak 2022 / 20.57
GÜNCELLEME: 23 Ocak 2022 / 20.57
Yoğun kar yağışı nedeniyle şehir merkezi, Mahrukatçılar Sitesi, Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere bazı yerlerde iş yerlerinin çatıları çöktü.

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Başkan Adayı Burkay Güçyetmez, yapının kullanım ömrü süresinde yapı elemanlarının zararlı etkilerden korunmasının yanı sıra bakım ve onarımının yapılması gerektiğini vurguladı.

Çatıda kar birikmesini önleyici tedbirlerin alınması ve hasar oluşturacak kar birikmesi olmadan çatıların temizlenmesinin önemli olduğunu kaydeden Güçyetmez, “Çelik çatılar mühendislik hizmeti almış ise biraz sehimle kurtaracak, mühendislik hizmeti almamış ve yaptıklarımız duruyor bir şey olmuyor tekniği ile yapılmış yapılar 2002 yılında Gaziantep’te olduğu gibi çökme tehlikesi altında kalacak” dedi.

Tüm faktörlerin dikkate alınması gerekiyor

Güçyetmez, çatıların çökmesini kar yükünün tetiklediğini hatırlattı, çok geniş açıklıklı çelik konstrüksiyon çatılara sahip spor tesislerinde, depo türü endüstri ve hal yapılarında, garajlarda çatı çökmelerinin daha çok yaşandığına dikkat çekti. “Makas, kiriş, aşık gibi çatı elemanları, şiddetli kar yağışı, çatı üzerindeki karın birikmesi ve rüzgarla sürüklenerek belirli bir bölgede yığılması veya yağmurun kar yoğunluğunu artırması gibi nedenlerle tasarımlarında kullanılan çatı kar yüklerinden fazla yüklere maruz kalır. Özellikle kar yağışının yoğun olarak gözlendiği bölgelerde, yapılar üzerinde birikim, çatı çökmelerine veya hasarlarına neden olabiliyor. Yapılarda, çatıların kar yüküne karşı güvenli ve ekonomik olarak projelendirilebilmesi, zemin kar yükü ile birlikte çatı üzerindeki kar birikimini etkileyen tüm faktörlerin de dikkate alınması gerekiyor” ifadelerine yer verdi. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *