ANASAYFA arrow right Güncel

Çarşıdaki yoğunluk alış-verişe yansımıyor

Çarşıdaki yoğunluk alış-verişe yansımıyor
YAYINLAMA: 16 Temmuz 2021 / 20.48
GÜNCELLEME: 16 Temmuz 2021 / 21.08
Koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçirmeye devam eden esnaf, umudunu Kurban Bayramı’na bağlamıştı, ancak umduğunu bulamadı

Salgın nedeniyle zor şartlar altında ayakta duran esnaf, 1 Temmuz normalleşme süreci ile birlikte toparlanma sürecine girdi. Kurban Bayramı öncesi satış yapmayı düşünen ve planlayan esnaf umduğunu bulamadı. Çarşının çok kalabalık olduğu, ancak bu kalabalığın alış-verişe yansımadığı ifade edildi.

Esnaf, Kurban Bayramı’ndan umduğunu bulamadı

Söylemez Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Azak, yaptığı açıklamada, çarşıda yoğun bir hareketlilik ve kalabalık olmasına karşın bu hareketliliğin alışverişe yansımadığının altını çizdi. “Esnaf, Kurban Bayramı’nı dört gözle bekliyordu, ancak büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Çünkü insanlar halen tedirgin, ceplerinde nakit paraları yok” tespitini yaptı.

Sıcak para olmadığından piyasalar kilitlenmiş durumda

Çarşıdaki kalabalığın ve yoğunluğunun çarşı esnafına yansımadığı tespitini yapan Başkan Azak, “Küçük esnaf yeni iş yapmaya başladı ve pandemi aldıkları yaraları sarmaya çalışıyor. İnsanlar ise nakit yerine kredi kartı ile alışveriş yapmaya başlamışlar. Çünkü piyasada sıcak para yok. Sıcak para olmadığından piyasalar kitlenmiş durumda. Şu anda birçok vatandaş icralık, bankalara borcunuzu ödeyin diye arıyor ve mesaj atıyor” ifadelerini kullandı.

Pastadan en büyük payı baklavacı ve lokantacılar alıyor

Turizmde gözle görülür bir hareketliliğin olduğunu ancak pastadan en büyük payı baklavacılar ile lokantacıların aldığını kaydeden Azak, “Turizmde yaşanan hareketliliğin pasaja yansıdığını görmedik. Gurbetçiler, daha önce Gaziantep’e gelir, daha sonra ise tatile giderlerdi, şimdi ise, önce tatile gidip daha sonra memleketlerine dönüyorlar. Genel anlamda bir hareketlilik var ama küçük esnafa pek yansımadı. Kısacası umudumuz Kurban Bayramı’ydı ama bu bayramda umduğumuzu bulamadık” değerlendirmesini yaptı.

Kredi desteği verilirse esnafa can suyu olur

Söylemez Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Azak, küçük esnafın ayakta kalma mücadelesi verdiğini vurgularken, her şeye zam gelmesine ise tepki gösterdi, konuşmasını şu cümleleler sürdürdü: “İnsanlarda para yok, satışlar düşük, vergiler devam ediyor, giderler arttı, gelirler azaldı. KOSGEB aracılığıyla vergisi olan esnafa 50 bin, vergisi olmayana 20-30 bin TL faizsiz kredi verilmesi gerekiyor. Bağ kur primlerinin düşürülmesini, vergilerin ertelenmesini istiyoruz.

Bu destek verilirse esnafa can suyu olur.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *