ANASAYFA arrow right Yaşam

Çarşıda gezen her iki kişiden biri işsiz

Çarşıda gezen her iki kişiden biri işsiz
YAYINLAMA: 13 Ocak 2021 / 20.52
GÜNCELLEME: 14 Ocak 2021 / 21.13
“Kentimizde işsizlik oranı ülke ortalamasının üzerinde”

TÜİK, 2020 yılı Ekim ayıda işsizliğin 2019 yılının aynı ayına göre 0,7 puan azaldığını açıklarken, DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, ülke genelinde işsizliğin yüzde 29’un üzerinde olduğunu söyledi. “Kentimizde işsizlik oranı ülke ortalamasının üzerinde. Çarşıda gezen her iki kişiden biri işsiz. Kayıt dışı oranı da fazla. Fabrikaların çoğunda yüzde 50 Suriyeli çalışıyor. Kaç Suriyeli sigortalı ya da sendikalı, bakmak lazım. Ayrıca Suriyeliler, geçmişte olduğu gibi günümüzde işverenler tarafından tehdit olarak kullanılıyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki işsizlik oranı yüzde 29’un üzerinde

Geçen yıla göre istihdamın azaldığını, dolayısıyla işsizlik rakamlarının gerçekçi olmadığını kaydeden Güdücü, “İstihdam düşerse, buna paralel olarak işsizlik kişi sayısı da artar. DİSK-AR’ın araştırmasına göre şu anda Türkiye’de ki işsizlik oranı yüzde 29’un üzerinde. Ücretsiz izne gönderilenler, günlük 39 lira ile geçinmeye mahkum edilenlerde göz ardı edilmemeli. Bunlarda işsiz. Çünkü üretim olmadığından istihdam yok. Dolayısıyla istihdam olmazsa, işsizlik oluşacak” dedi.

Asgari ücretliler, açlığa, sefalete ve yoksulluğa mahkum edildi

İnsanlara doğruların söylenmesi gerektiğini kaydeden Güdücü, “Devlet, insanları kandırmamalı. Ekonomik krizler yaşanabilir, lakin devlet kandırmaz, doğruları söyler. 2021 yılı asgari ücret belirleme sürecinde yine bir orta oyunu oynandığını, perde arkasında görüşmeleri yapılıp karar verildiğini, işçi temsilcilerinin ciddiye bile alınmadığını her zaman söyledik. Asgari ücretliler her yıl olduğu gibi bu yılda açlığa, sefalete ve yoksulluğa mahkum edildi” ifadelerine yer verdi.

Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı

Güdücü, kayıt dışı çalışmayı önlemek için sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. “Çalışanlar sendikalı olmadan sigortalı olamazlar. Sigortalı çalışanda kayıt dışı olamaz. O bakımdan bu sorunu çözmenin tek yolu sendikaların ve örgütlenmenin önünü açmaktır. Bu devlete zarar vermekten çok fayda sağlar. Sendikalar, her zaman devlete karşı tehlike ve tehdit unsuru olarak görüldü” diye açıklama yaptı.

Ümitsiz işsizlerin sayısı bir yılda 668 binden 1 milyon 511 bine yükseldi

DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, geniş tanımlı işsizliğin 9.7 milyona yükseldiğinin tespitini yaparken, konuşmasını şöyle bitirdi: “Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 27 olarak gerçekleşti. Ekim 2020’de de Covid-19 ve ekonomik krizin işgücü piyasaları üzerindeki tahribatı sürüyor. Covid-19 etkisiyle revize edilmiş geniş tanımlı işsiz sayısı ve iş kaybı Ekim 2020’de 10 milyona yaklaştı. Covid-19 Ekim 2020’de en az 2 milyon 246 bin yeni eşdeğer istihdam kaybına yol açtı. Revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik ve iş kaybı yüzde 29,8’e yükseldi. İstihdam bir yılda 896 bin kişi azalırken, istihdam oranı yüzde 43,6’ya geriledi. İşbaşında olanların sayısı son bir yılda 1 milyon 833 bin kişi azaldı, ümitsiz işsizlerin sayısı bir yılda 668 binden 1 milyon 511 bine yükseldi ve kadınlar işgücü yüzde 8 kadın istihdamı yüzde 6,3 azaldı.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *