ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

‘Cansız’ ekonomiye, ‘düşük’ enflasyon 

‘Cansız’ ekonomiye, ‘düşük’ enflasyon 
YAYINLAMA: 03 Şubat 2021 / 13.35
GÜNCELLEME: 03 Şubat 2021 / 13.35
Mayıs ayı enflasyon rakamlarındaki düşüşün piyasaların iyi olduğunu gösteremeyeceğini ifade eden iş çevreleri rakamları ciddi bulmadıklarını ifade etti. Üretim ve istihdamın olmadığı yerde enflasyondaki düşüşün hiç kimseye bir yarar sağlamayacağı kaydedildi.

Bulgur Sanayicileri Derneği eski Başkanı Celal Deniz, enflasyondaki düşüşün ciddi olmadığını belirterek, “Piyasada alış-satış yok. Üretim yok, istihdam yok, yatırım yok. Böyle bir ortamda enflasyonun düşmesi neye yarar? Üretimin gerilediği yerde elbette tüketim de azalacak. Üretimin artmadığı yerde, fiyatların artması zaten mümkün değil. Aslolan üretimi artırmaktır.

Üretimi artırmadan, istihdam olanakları yaratmadan, fiyatlardaki durgunluğu programın iyiye giden yönü olarak değerlendirmek yanlış. Çünkü programın önünde halen siyasal istikrarsızlık var, Ecevit ve AB sorunu var, hükümet sorunu var. Bu kadar sorun beklerken enflasyonu indirdik demeleri yanlış. Ancak böyle bir rakam gerilemesi psikolojik olarak halkı rahatlatabilir. Ben bu rakamları seçime zemin oluşturmak için Derviş’in psikolojik motivasyonu olarak değerlendiriyorum.

Nakliyeciler Odası Başkanı Mustafa Soysal da açıklanan düşük enflasyon rakamlarının geçici olduğunu vurgulayarak, “Ben düşüşü ciddi bulmuyorum, tamamen geçici. Çünkü piyasada iş yok, satış yok. Ekonominin durumunu gösteren nakliye sektörü halen durgun, hareketlilik yok. Böyle bir durumda rakamlar elbette düşük çıkacaktır. Enflasyonu düşürdük diyenler üretimi, yatırımı, istihdamı artırdıktan sonra enflasyonu düşürebiliyorlarsa o zaman çıkıp konuşabilirler. Yoksa bu düşüşler ciddi değildir. Ülkede kriz var, devlet de ne yaptığını bilmiyor. Önümüzdeki günlerde zirve toplantısı var, ne olacak belli değil. Başbakan’ın artık göreve dönmesi çok zor. Bu durumda Cumhurbaşkanı’nın tutumunu çok olumlu buluyor ve destekliyorum” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *