ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çanakçı köyü yakınında taban mozaiği bulundu

Çanakçı köyü yakınında taban mozaiği bulundu
YAYINLAMA: 27 Kasım 2020 / 20.31
GÜNCELLEME: 27 Kasım 2020 / 20.31
Nizip ilçesine bağlı bir köyde Geç Roma Dönemi’ne ait bir taban mozaiği daha ortaya çıkarıldı. Mozaik, jandarma ve köy muhtarlığı tarafından koruma altına alındı.

Gaziantep İl Kültür Müdürü Haşan Eli-açık, Gaziantep’e 35, Zeugma’ya ise 15 kilometre mesafede bulunan Çanakçı Köyü yakınındaki Arap Deresi Mevkii’nde ortaya çıkan taban mozaiğinin geometrik desenli, bir kısmında kuş resmi olup, Geç Roma ve Erken Bizans Dönemlerine ait olduğunu açıkladı. M.S. 370-390 yıllarına ait olduğu belirlenen taban mozaiğinin yansının toprak altında olduğunu açıklayan Eliaçık, “Mozaik daha da büyük olabilir, gözüken kısmı yaklaşık 4 metre. Havalar elverişli olmadığı için kazı yapamıyoruz, ancak programa aldık, yazın burada gerekli kazı çalışmasını yapacağız. Şu an mozaiğin çalınmaması ve zarar verilmemesi için jandarma ve köy muhtarlığı tarafından koruyucu önlemi aldık” dedi.

Mozaiğin ortaya çıktığı yörenin Roma yerleşim bölgesi olduğunu hatırlatan Eliaçık, buraların zengin tarihi dokusu olduğunu, köyün üst kısmında Roma dönemine ait Kaya Mezarları bulunduğunu kaydetti. Gaziantep’in bu konuda zengin bir tarihi dokuya sahip olduğunu vurguladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *