ANASAYFA arrow right Yaşam

Camiye çevrilen Kariye Müzesi’ndeki freskler kapatıldı

Camiye çevrilen Kariye Müzesi’ndeki freskler kapatıldı
YAYINLAMA: 28 Ekim 2020 / 17.32
GÜNCELLEME: 28 Ekim 2020 / 17.32
İstanbul Fatih’te camiye çevrilen Kariye Müzesi’ndeki fresk ve mozaiklerin üzeri beyaz perdeyle kapatıldı.

İstanbul’un Fatih ilçesinde Bizans döneminden kalma Kariye Müzesi’ndeki çalışmaların ardından Hz. İsa tasvirlerinin, sembollerin ve ikonaların üzeri beyaz perdeyle kapatıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mahir Polat Twitter üzerinden olayı şöyle duyurdu:

“Dünya sanat tarihinin baş yapıtlarından Kariye fresk ve mozaiklerinin kapatılması ne yazık ki yapının karakterini ve sanatsal değerini öldürecek vasıfsızlıkta. Solda eski hali, sağda yeni hali. Proje Türkiye kültür mirası yöneten ve koruyan bakanlık ve kurumları.”

30 Ekim’de Cuma namazı

Fatih’teki Bizans döneminden kalma Kariye Müzesi’nin yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verilmişti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İstanbul'un Fatih ilçesindeki Kariye Camii'nin, 30 Ekim'de cuma namazı ile ibadete açılacağını bildirdi.

Kariye Müzesi hakkında

İstanbul’da Karagümrük semtinin Edirnekapı bölümünde bulunan KariyeMüzesi, Bizans döneminde kilise, fetihten sonra ise cami olarak kullanılmış tarihi bir yapı.

Kariye (Chora) Kilisesi, 6. yüzyıla kadar giden bir geçmişe sahip. Günümüze ulaşmış hali, Osmanlı döneminde ve 20. Yüzyılın ikinci yarısında geçirdiği onarımların sonucu.

Yapı, ilk önce manastır olarak 534 yılında I. Justinianus döneminde Aziz Teodius tarafından yapılmış daha sonra da çeşitli onarım ve düzenlemelerden geçirildi.

Yapının önemi, Bizans İmparatorluğu'nun imparatorluk sarayı ve devlet idare merkezinin, Haliç kıyısında surlara yakın bir yerde konumlanmış olan “Blackhernai Sarayı”na taşınmasıyla arttı.

Bina Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden 58 yıl kadar sonra 1511 yılında Sultan II. Bayezid'in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürülmüş ve “Atik Ali Paşa Camii” veya “Kariye Camii” olarak anıldı.

Bu dönüştürme sırasında eski kilisenin duvarları üzerinde bulunan mozaik ve freskler sıva ile kaplandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *