ANASAYFA arrow right Güncel

Çalışan, huzur içerisinde evine gitmeli

YAYINLAMA: 30 Kasım 2022 / 21.09
GÜNCELLEME: 30 Kasım 2022 / 21.09
Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret maratonu bugün başlıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir araya gelecek.

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre enflasyonun yüzde 85 olduğunu hatırlatan DİSK Gaziantep Bölge Başkanı Süleyman Göçmen, “İşçilerin harcama yaptığı kalemlere bakıldığında enflasyonun yüzde 100’ün üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. O nedenle asgari ücret sadece TÜİK’in açıkladığı rakama göre belirlenmemeli. Çalışanların huzur içerisinde evine gitmesini istiyorsak, her şeyi göz önüne almamız gerekiyor” diye belirtti.

Asgari ücretin Türkiye’nin en büyük toplu sözleşmesi olduğuna dikkat çeken Göçmen, “Çalışanların yüzde 50’sinden fazlası asgari ücret ile çalıştığından genel bir ücret oldu. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ‘İki asgari ücretlinin çalıştığı eve en azından yoksulluk sınırına denk bir maaş girmeli’ açıklamasını yaptı. Türkiye’de açlık sınırı 8 bin liraya dayanırken, yoksulluk sınırı da 25 bin liranın üzerine çıktı. İki kişi çalışsa bile yoksulluk sınırına yetişemiyor” ifadelerini kullandı.

Göçmen, “2022 yılı için asgari ücretin en az 5 bin 800 lira olması gerektiği yönünde açıklama yapmıştık. Yapılan görüşmeler neticesinde 4 bin 250 lira olarak belirlendi, ama fiyatları artışları sonrasında Temmuz ayında ki ara zam ile 5 bin 500 liraya çıkarıldı. Dolayısıyla şu anda söylenen rakamlar çok abartılı değil. Çünkü ilerleyen zamanlarda fiyat artışları yaşanacak. Bu fiyat artışları karşısında asgari ücretli korunmalı” şeklinde konuşma yaptı.

Göçmen, ülke genelinde asgari ücret ile çalışanların sayısının 6,5 milyon civarında olduğuna dikkat çekti. “Asgari ücret netleştikten sonra hemen zam furyası başlıyor. Örneğin temmuz ayında ücretlere yapılan zam cebe girmeden buharlaştı. Çünkü fiyatlar sabit kalmadı, sürekli arttı. O nedenle günümüz koşullarına göre ücretin 3 ayda bir revize edilip belirlenmesi lazım. Bu sıkıntılı süreçte çalışanlarımızı bu şekilde koruyabiliriz. Başka şekilde mümkün değil” açıklamasını yaptı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *