ANASAYFA arrow right Ekonomi

Çalışan da işveren de aradığını bulamıyor

Çalışan da işveren de aradığını bulamıyor
YAYINLAMA: 01 Aralık 2020 / 21.01
GÜNCELLEME: 01 Aralık 2020 / 21.01
İşverenlerin işe uygun donanımlı personel bulmada sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Eski Başkanı Hüseyin Ovayolu, “Hem işverenin hem de çalışanın ortak sıkıntısı var. Tam donanımlı, alt yapı olarak yetişmiş, teknik eleman konusunda OSB’de sıkıntı var. Yani çalışan kendisine uygun i, işveren kendisine uygun personel bulamıyor” dedi.

Ovayolu, “Hükümetimizin her ilde bir üniversite açma kapsamında yapmış olduğu eğitim çalışmalarından kaynaklı olarak ciddi olarak eğitim verilmesi gereken kişiler tam donanımlı yetiştirilmeden piyasaya gönderiliyorlar. Dolayısıyla sanayiciler, donanımlı, alt yapısı ile yeterli tam mühendislik unvanını almış ve bu mesleği yapabilecek personelleri istihdam etmekte zorlanıyorlar. Mühendisler okulda ki eksikliklerden dolayı donanımlı yetiştirilemediklerinden sıkıntı yaşıyorlar” tespitinde bulundu.

‘Ne iş olsa yaparım abi’ pozisyonunda işlere başvuruda bulunuyorlar

Meslek odalarının yanı sıra GSO ve GTO ile kurumlarında bu soruna el atması gerektiğini kaydeden Ovayolu, “Çünkü işe göre insanı bulmamız gerekiyor. Maalesef bazı arkadaşlarımız kendi özelliklerine ve vasıflarına uygun iş bulamadıklarından ‘Ne iş olsa yaparım abi’ pozisyonunda işlere başvuruda bulunuyorlar. Belli bir zamandan sonra da ya işten ayrılıyorlar ya da başarısız olmaları söz konusu oluyor” diye açıklamada bulundu.

Personel ve insan kaynakları OSB’nin bel kemiği

Ovayolu, “Makine teknikeri, otomasyon, talaşlı imalatta çalışacak personel bulunmada sıkıntı yaşanıyor. Kısacası her sektörde aynı sorun yaşanıyor. Yani tekstil talaş imalatta ve gıda sektöründe de aynı sıkıntılar var. OSB’de GSO-MEM okulu personel yetiştirmeye çalışıyor, ancak yeterli değil. Bu işe biraz daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Çünkü katma değeri yüksek ürünler üretmek için donanımlı, alt yapısı sağlam personeller çok önemlidir. Eğer, kaliteli çalışanları istihdam etmediğinizde üretim kaliteniz, miktarınız düşüyor. Dolayısıyla katma değeri yüksek ürünler üretemiyorsunuz, sadece ve sadece basit ürünler yapan bir işyerine doğru gidiyorsunuz. Personel ve insan kaynakları OSB’nin bel kemiği” şeklinde konuşma gerçekleştirdi. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *