ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Çağdaş eğitim; bilgiyi arayan, araştıran, soran, sorgulayandır

Çağdaş eğitim; bilgiyi arayan, araştıran, soran, sorgulayandır
YAYINLAMA: 04 Ekim 2021 / 13.59
GÜNCELLEME: 04 Ekim 2021 / 13.59
Çağın değişen ve gelişen teknolojisine uyum sağlayabilen, bu değişim ve gelişimi benimseyebilen bireyler yetiştirmenin, okulların temel görevi olduğu ifade edildi.

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Ahmet Özmermer, çağdaş eğitimin bilgiyi ezberleyen birey yetiştirmek yerine bilgiyi arayan, araştıran, soran ve sorgulayan bireylerin yetiştirilmesini öngördüğünü açıkladı.

Sendikacıların, ‘Öğretmen ve idareci tahsildar, veli yolunacak kaz olmayacak’ şeklindeki açıklamasını eleştiren İl Milli Eğitim Müdür Vekili Özmermer, günümüzde sınıf içi etkinliklerde artık öğrenciyi merkez alan ve onların karşılıklı etkileşim içinde bulunmalarına yer veren yöntem, teknik ve stratejiler kullanıldığını ifade etti. Özmermer, “Eğitim öğretim çalışmalarında katedilen yolun ne kadarının ne kadar sürede alındığının bilinçli şekilde bilinmesi gerek. Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bilgiler ışığında hataların nerede olduğu görülecek ve bunların giderilmesi için yeni stratejiler tespit edilerek öğrencilerin daha iyi yetişmesi için çaba, emek ve zaman israfını önleyebilecek boyutlara taşıyabilecektir. Ölçme ve değerlendirmenin eğitim-öğretim çalışmaları değerlendirilirse de eğitim bölgesi, ilçe ve il düzeyinde uygulanan programların öğrenebilirlik düzeylerinin bilinmesi ve karşılaştırmalar yapılarak yönlendirilmesi eğitim-öğretim çalışmalarını olumlu yönde etkileyecektir” dedi.

İlköğretim kurumlarında yapılan seviye tespit sınavı yerine 8. sınıfların katıldıktan lise giriş sınavla-n ve ÖSYM sınav sonuçlarına göre okullardaki öğrenci başarılarının istenilen düzeyde olmadığının görüldüğünü belirten Ahmet Özmermer, Milli Eğitim Temel Kanununun genel amaç ve temel ilkeleri doğrultusunda öğrenci başarısının ölçülmesi, değerlendirilmesi, aynı programı izleyen öğrencilerin düzeyleri arasındaki farklılıkların ortaya çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı. Öğretmenlere değerlendirmeler hakkında karşılaştırma yapma olanağı sağlanması, öğrencilerin başarılarını artırarak yönetmelik kapsamında il, ilçe ve eğitim bölgeleri arasında birlik sağlanmasının amaçlandığını söyleyen Özmermer şöyle konuştu:

“Öğrenci başarısını belirlemede kavrama, uygulama, analiz, sentez ve değerlendirme düzeyinde edindikleri bilgi, beceri ve davranışların ölçülebilmesi için yönerge hükümleri kapsamında ilköğretim okulları 4-5-6-7-8. sınıflarında okuyan öğrencilerin bilgi ve kavrama düzeylerini öğrenebilme, eğitim-öğretim çalışmalarında verimlilik düzeylerinin artırılmasına katkıda bulunmak amaçlanıyor. Bu nedenle belirlenen ölçütlere uygun olarak sınıflar düzeyinde ve işlenen ünite konularına bağlı kalmak koşuluyla, soru kitapçığı basıldı. Optik okuyucuya uygun cevap formları, sınav sonrası verilerden yararlanabilmek için, bireysel, sınıf, okul, ilçe ve il karnelerinin ayrı ayrı hazırlanması ve sınav sonuçlarına uygun olarak sınav değerlendirme kitapçıklar hazırlandı. II ve ilçe Milli Eğiti Müdürlüğü sayısı kadar çoğaltılacak. Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler ve Fen Bilgisi derslerinin konularını kapsayan il genelindeki periyodik olarak birinci yarıyıl içerisinde toplam üç adet “Karşılaştırılmalı başarı değerlendirme sınavı” yapılması Valilik oluru ile uygun görülmüş, Valilik olurunda belirtilen kriterlere uygun sınav yapabilecek kurum ve özel kuruluşların mevcut dokümanları komisyon vasıtasıyla incelendi.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *