ANASAYFA arrow right Güncel

Büyükelçi Eralp: Türkiye'de eksen kayması var

Büyükelçi Eralp: Türkiye'de eksen kayması var
YAYINLAMA: 20 Ekim 2021 / 22.01
GÜNCELLEME: 20 Ekim 2021 / 22.01
Türkiye'ye Osman Kavala çağrısında bulunan 10 büyükelçinin bakanlığa çağrılması ve Türkiye-ABD ilişkilerindeki son gelişmeleri emekli büyükelçi Yalım Eralp'e sorduk.

Aralarında ABD, Fransa ve Almanya'nın da bulunduğu 10 büyükelçiliğin Osman Kavala ile ilgili yaptığı açıklamaya bakanlar ve AKP'liler tepki gösterdi.

Anadolu Ajansı dün,10 ülkenin büyükelçilerinin açıklama nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını duyurdu.

Konuyla ilgili görüş almak için aradığımız emekli büyükelçi Yalım Eralp, hem dış politika hem de insan hakları temelinde bir "eksen kaymasına" işaret etti.

Dışişleri Bakanlığı'nın bu açıklamayı yayınlayan 10 büyükelçiyi çağırmasını nasıl değerlendiriyorsunuz öncelikle?

Ben tepkiyi aşırı buluyorum. Bizim büyükelçilerimiz de zaman zaman mesela Amerika Birleşik Devletleri'nde tepki gösterebiliyor, açıklama yapabiliyor.

Onun için 10 büyükelçinin açıklamalarını ben normal karşılıyorum. Hani, bu uygunsuz denir vesaire ama Türkiye'nin tepkisini fazla buluyorum.

Bundan sonra benzeri tepkiler gelmez mi diye düşünülüyor büyükelçiler açıklama yaptıktan sonra bakanlığa çağırılınca...

Büyükelçiler yapmaz da devletler yapar, ama yine tepki gelecektir. Çünkü ortada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bir kararı var.

Türkiye de AİHM'in kararlarını kabul etme kararı almıştı eskiden beri.

Erdoğan'ın "Biden ile iyi başlamadık" şeklinde bir açıklaması olmuştu. Bu "iyi başlamadık" nasıl bir noktada ilerliyor size göre?

İyi gitmiyor. Çünkü ortada bir S-400 sorunu var. Bu, Amerika ve NATO için önemli bir problem. Bunu halletmeden, diğer meseleleri halletmek pek mümkün görünmüyor.

Şimdi F-16'lardan 80 tane alalım, 40'ını da renove edelim teklifi oldu Türkiye tarafından. Böyle bir şeyi kongreden geçirmek çok zor.

Belki F-16'nın renovasyonu geçebilir ama yeni bir silah satışı konusunda ben ciddi engeller görüyorum.

NATO ile ilişkiler de aslında Amerika ile ilişkilere bağlı çünkü NATO'nun en büyük gücü Amerika Birleşik Devletleri. NATO yetkililerinin zaman zaman yaptıkları "Türkiye, önemli bir müttefiktir" açıklamaları meseleyi değiştirmiyor bence.

Türkiye'nin bu "iyi olmayan başlangıcı" değiştirmesi mümkün mü peki? Nasıl adımlar atılmalı?

Hamle çok zor, bunun hamle olması için Türkiye'nin Rusya'ya stratejik ve silah bakımından yanaşmasının geri çevrilmesi lazım.

Biden yönetiminin Türkiye yönetimine karşı daha belirgin bir tavrı var gibi Obama, Trump dönemlerine göre...

Bu, Türkiye'nin giderek kötüleşen imajıyla da ilgili. İnsan hakları tutumu, bölgedeki tutumu, biraz agresif ve militarist tutumu da etkiliyor bana göre.

Türkiye'nin artık çok ciddi atımlar atması lazım. Türkiye sanki artık eksen kaymasına girdi gibi gerek insan hakları gerekse politikalarında.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *