ANASAYFA arrow right Ekonomi

Büyük bir ekonomik kriz bizleri bekliyor

Büyük bir ekonomik kriz bizleri bekliyor
YAYINLAMA: 07 Ağustos 2020 / 20.51
GÜNCELLEME: 07 Ağustos 2020 / 20.55
Dolar 7.30 ile son yılların en yüksek seviyesine çıktı. Euro, altın rekor üstüne rekor kırarken piyasalara hakim olan belirsizlik esnafı tedirgin etmeye başladı

Doların ani yükselişi tüm sektörleri ve küçük esnafı kara kara düşündürmeye başladı. Esnaf, büyük-küçük işletmeler ve firmalar önünü göremiyor, yatırım yapamıyor. Doların ateşinin bir an önce düşmesini bekleyen esnaf, hükümetin harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Birçok esnaf batacak, iflas bayrağını çekecek

Gizli bir devalüasyon yaşandığına dikkat çeken Gaziantep Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Yaz, “Ülke ekonomisi pandemiden dolayı çok kötü. Doların yükselmesi piyasalarda tedirginliğin yarattı. Büyük bir ekonomik kriz bizleri bekliyor” dedi ve ekledi: “Birçok esnaf batacak, iflas bayrağını çekecek.”

Doların ateşinin düşmesi sağlanmalı

Kullanılan tüm ürünlerin dolara bağlı olduğunu hatırlatan Yaz, “Doların ani yükselişi piyasaların durmasına ve belirsizliğe neden oluyor. Esnafın, pandeminin olumsuz etkilerini üzerinden atmaya çalıştığı bir ortamda doların artması tedirginlik yarattı. Hükümet, faiz oranlarını normal seviyelerine getirip doların ateşinin düşmesini sağlamalır. Ama bunun piyasalara ne kadar etki edip etmeyeceğini de zaman gösterecek” ifadelerini kullandı.

Vadeli ürün veren firmaların birçoğu zarar etti

Dolar ile birlikte satılan ürünlerin fiyatlarında da artış yaşanacağının altını çizen Başkan Yaz, “Şimdi 200 liraya satılan ürün 230 liraya yükselecek. Fiyatların yükselmesi esnafımızı kötü etkileyecek. Çünkü pandemi döneminde satış yapamayan esnaf, fiyatların artmasıyla hiç satış yapamayacak. Dolar karşısında hem TL’nin hem de vatandaşlarımızın alım gücü düşüyor, düşmeye de devam ediyor. Vadeli ürün veren firmaların birçoğu zarar etti” şeklinde konuştu.

Çekler tek tek dönüyor kredi kartları ödenmiyor

Esnafının durumunun kötü olduğunu ve satış yapamadığını söyleyen Gaziantep Turistik Eşya Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Yaz, konuşmasını şu şekilde devam ettirdi: “Esnaf, ödemelerini yapamıyor, çekler tek tek dönüyor, kredi kartları ödenmiyor. Devletimiz 6 ay sonra ödemeli kredi verdi, kredi ödemelerini 3 ay daha uzattı. Bu da ekonomik istikrarın olmadığının göstergesidir. Eğer süreç böyle devam ederse birçok esnaf kepenk kapatacak. O nedenle hükümet bir an önce harekete geçip doların artmasını önleyecek tedbirler almalı ve hayata geçirmeli.”

Sicili temiz esnaf kalmayacak

Yaz, Koronavirüs salgın sürecinin etkilerinin devam ettiğini ifade ederken, “Gaziantep’teki vaka sayılarının her geçen gün artması sadece ülkemizde değil, dünya basınında yer aldı. Bu tür haberlerde yerli ve yabancı turistlerin şehrimize gelmesini engelliyor. Böyle bir ortamda esnafın kredi ödemeleri 3 ay değil, bir yıl sonraya ertelensin, sigorta primlerinin ödenmesine destek verilmeli. Uzun zamandan beri sicil affı gelecek deniliyor, fakat halen somut bir adım atıldığına şahit olmadık. Hükümetin çıkardığı kanunun bankalar tanımıyor. Çünkü bu gidişle ülkemizde sicili temiz esnaf kalmayacak” diye açıklamada bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *