ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bütçeden aslan payı faiz ödemelerine ayrıldı

Bütçeden aslan payı faiz ödemelerine ayrıldı
YAYINLAMA: 14 Mart 2023 / 18.57
GÜNCELLEME: 14 Mart 2023 / 18.57
Eğitim bütçesinin yüzde 85’i personele gidiyor

Eğitimciler 2004 yılı eğitim bütçesi için düşünülen ücretin yetersizliğine tepki gösterdi. AKP İl Binası önünde basın açıklaması yapan Eğitim Sen Şubesi üyeleri, “Parasız eğitim, parasız sağlık” diye slogan attı. Çok sayıda eğitim emekçisinin katıldığı eylem olaysız tamamlanırken, Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Eğitim emekçileri eğitim bütçesinin takipçisi olacaktır” dedi.

Yüzde 1 artış kabul edilemez

“2004 yılında eğitim bütçesi için düşünülen miktar yetersizdir” diyen Bozgeyik, “Eğitim ordusu her yıl katlanarak artarken, bütçeden eğitime ayrılan payın sadece yüzde 1 artması kabul edilemez. IMF gözetimi ve denetiminde hazırlanan 2004 tahmini bütçe rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlara baktığımızda aslan payının yine borç ve faiz ödemelerine ayrıldığını görüyoruz. 150 katrilyonluk konsolide bütçenin 66 katrilyonunu, ulusal ve uluslararası sermayeye yapılacak olan faiz ödemeleri oluşturuyor, diğer kalemlerini ise IMF’nin belirleyiciliği açıkça görülmektedir” diye konuştu.

Eğitimin sorunları her geçen gün ağırlaşıyor

Bozgeyik, eğitim sorunlarının her geçen gün ağırlaşmasına ve eğitim alması gereken birey sayısının artmasına rağmen ödeneklerin yeterli randa artırılmadığına dikkat çekerken, “Her yıl eğitim sürecine 1.2 milyona yakın öğrenci dahil olmakta ve eğitim sorunları her geçen gün artmaktadır. Son 10 yılda öğrenci nüfusu yarı yarıya arttı, ama eğitim payı azaldı. Bu nedenle yapılan kısmi artışların yetersiz kalacağı tartışmasız bir gerçektir” şeklinde ifade etti.

Eğitim bütçesinin yüzde 85’ini personel giderleri oluşturuyor

Eğitim bütçesinin yaklaşık yüzde 85’ini personel giderlerinin oluşturduğunu belirten Bozgeyik, “Ayrıca 2004 yılı için eğitim işkolunda çalışanların yüzde 90’ının vergi matrahı yükseltildi. Kesintileri yüzde 20’den yüzde 25’e çıkartıldı. Dolayısıyla devletin kaynaktan yatığı kesinti arttı. Eğitim ve eğitim çalışanları açısından önümüzdeki yıl yine kayıp bir yıl olacak. Öğretmen, okul, derslik araç gereç açıkları ve eğitim emekçilerinin yoksulluğu devam edecek” dedi.

Eğitime bütçeden ayrılan pay sıralamasında ülkemizin dünyadaki yerinin iç açıcı olmadığını belirten Bozgeyik, “Eğitim bütçesinin payı, Senegal’de yüzde 33.1, Meksika’da yüzde 26, Japonya’da yüzde 15.2, ABD’de yüzde 12.4, Almanya’da yüzde 16.4, İsviçre’de 14.3, Fransa’da 11.1, İtalya’da 9.0, Yunanistan’da da 8.2 dir” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *