ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bütçe yine faize gidecek

Bütçe yine faize gidecek
YAYINLAMA: 19 Haziran 2020 / 12.33
GÜNCELLEME: 19 Haziran 2020 / 12.33

Hükümet tarafından açıklanan 2002 yılı tahmini bütçesinin 27 katrilyonluk açık vermesi ve büyük bir kısmının faize ayrılmasını değerlendiren Büro Emekçileri Sendikası Başkanı Mehmet İletmiş, Türkiye’nin son 15 yılda kötü yönetilmesinin ve bütçelerin vurgun bütçesi olarak uygulanmasının bu açıkta büyük payı olduğuna dikkat çekti.

İletmiş, “Zira 98 katrilyonluk bir bütçeyi tutturmak, mevcut üretim, istihdam, yatırım ve faiz politikalarıyla mümkün değil. 98 Katrilyonluk bütçe tutsa bile 27 katrilyonluk bütçe açığı var. Ayrıca, yaklaşık 45 katrilyon liralık iç borç faizi ödenecek. Bunlar da hesaplanırsa 72 katrilyon bütçeden çıkarılmış olacak ki geriye kalan 26 katrilyonun da büyük bölümü savunma harcamalarına aktarılacak. Geriye kalan çok küçük rakamlarla eğitim, sağlık, altyapı ve diğer cari harcamaların karşılanması mümkün olmayacaktır” dedi.

Türkiye’nin bugün var olan kaynaklarının çok büyük bölümünün olağandışı giderlere aktarıldığını ileri süren İletmiş, ülkenin bu noktaya gelişinde Türkiye’yi son 15 yıldan bu yana yönetenlerin paylarının büyük olduğunu açıkladı. Kötü yönetimler sonunda bütçelerin birer vurgun bütçesi olarak uygulandığını söyleyen İletmiş, istihdama yönelik en küçük bir yatırımın söz konusu olmadığını kaydetti.

Ülkede işsizliğin had safhaya ulaştığını belirten İletmiş konuşmasına şöyle devam etti: “Açlık sınırında yaşayan nüfus, toplam nüfusun yarısını buldu. Böyle bir ülkede en büyük payın istihdama ve yatırımlara yönelik ayrılması gerek. Ama bu düşünülmüyor. 2002 Yılı bütçesi, 2001 yılı bütçesini gemici feneri ile aratacaktır. Mevcut şartlar bunu gösteriyor” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *