ANASAYFA arrow right Yaşam

Büro emekçileri aşıda öncelik hakkı istiyor

Büro emekçileri aşıda öncelik hakkı istiyor
YAYINLAMA: 09 Aralık 2020 / 20.47
GÜNCELLEME: 09 Aralık 2020 / 21.00
Büro Emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi, ‘Salgına karşı tam kapanma hemen şimdi’ sloganı ile SGK il binası önünde yaptığı basın açıklamasında, 7256 sayılı Kanunun uygulamasının durdurularak, kanunun uygulanmasının Haziran ayına kadar ertelenmesini talep etti.

Şube Başkanı Yunus Çiçek, “Bu dönem hiçbir karşılığı olmayan kamu alacaklarının yapılandırılması gerekçe gösterilerek, başta maliye, SGK ve İş-Kur emekçileri olmak üzere dönüşümlü çalışma kaldırılırken, esnek mesai uygulamasından vazgeçiliyor, 60 yaş üstü personel çalışmaya başlatılıyor, tüm bunlar Cumhurbaşkanlığı ve valilik genelgelerine rağmen yapılıyor. Salgının pik yaptığı bir süreçte büro emekçilerinin hayatı risk edilirken hizmet verdiğimiz yurttaşlarımız açısından da aynı risk söz konusu, öncelikle milyonlarca kişiyi hareketli kılacak kamu alacaklarının yapılandırma sürecinin durdurulmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Çiçek, “Pandemide ikinci dalgayla birlikte pik sürecini yaşadığımız, günlük vaka sayılarında dünyada birinci ülke durumuna geldiğimiz bir süreçte kaygılarımız her geçen artmaya devam ediyor. Kısmi sokağa çıkma yasakları ve bazı kısıtlamalarla salgının önüne geçilmeye çalışıldığı bir süreci yaşıyoruz. Cumhurbaşkanlığı ve Valilik kanalı ile ilan edilen genelgelerle her gün yeni önlemler ve kısıtlamalar açıklanırken bu konuda örnek olması gereken kamu kurumları açıklanan önlemlere uymama konusunda adeta birbiri ile yarışıyor. Yaşam hakkını her talebin üzerinde tutan sendikamız bugün buradan tarihsel bir sorumluluğunu yerine getiriyor ve siyasi iktidarı göreve çağırıyor. Derhal 7256 sayılı Kanunun uygulamasını durdurarak, kanunun uygulanmasını Haziran ayına kadar ertelenmesini talep ediyoruz. Yapılandırmanın kapsamını çiftçilerin borçlarının da dâhil edilerek genişletilmesini ve yapılandırmaya haziran ayına kadar olan borçların da dâhil edilmesini öneriyor, yapılandırma öncesinde büro emekçilerine aşıda öncelik hakkı tanınmasını talep ediyoruz” diye konuşma yaptı.

Yapılandırma hakkında bilgi veren Büro Emekçileri Sendikası Gaziantep eski Şube Başkanı Yunus Çiçek, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Devlet istihdamı teşvik amacıyla finansmanı işsizlik sigortası fonundan karşılanmak üzere patronlar için maliyet unsuru sayılan sigorta primi ödemelerini üstleniyor. Pandemi sürecinde ücretsiz izin olarak gündeme getirilen ve günlük 39,24 lira ile sınırlı kısa çalışma ödeneği uygulamasının süresini 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıyor. Varlık barışı adı altında sermaye sahiplerinin kayıt dışı paralarını, kayıt altına alıyor bir nevi kara para aklıyor. 2020 yılı sonunda bitecek olan faiz gelirlerine tanınan Gelir vergisi istisnasını 2025 yılı sonuna kadar uzatarak rant çevrelerini kollamayı sürdürüyor. Son olarak da başta vergi ve SGK alacakları olmak üzere oda aidatlarından, öğrenim kredilerine, trafik para cezalarından, idari para cezalarına kadar uzanan geniş kapsamlı bir kamu alacağının yeniden yapılandırılmasını öngörüyor.”

Çiçek, “Başta küçük esnafa pandemi dönemi başında, bankalar aracılığı ile verilen kredilerin vadelerinin geldiği halde ödenemediği kamuoyunun bilgisi dâhilinde olup yaşanılan süreçte esnaf odaları tarafından kamusal yükümlülükler açısından mücbir sebep ilan edilmesi talebi yükselmektedir. 7256 sayılı Kanunda her zaman olduğu büyük sermaye sahipleri ve rant odakları lehine düzenleme yapılırken emekçiler, küçük esnaf ve çiftçilerin gerek genel gerekse de pandemi dönemine ilişkin talepleri yok sayılmıştır. Şu an görüşülmekte olan asgari ücret belirleme süreci ile ilgili olarak asgari ücretin vergiden muaf tutulması ve asgari ücretlilerin sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması talebi bu yılda yok sayılmaya devam edilmekte” ifadesini kullandı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *