ANASAYFA arrow right Yaşam

Bulunduğumuz alanın bir an önce kamulaştırılmasını istiyoruz

Bulunduğumuz alanın bir an önce kamulaştırılmasını istiyoruz
YAYINLAMA: 20 Eylül 2021 / 21.11
GÜNCELLEME: 20 Eylül 2021 / 21.18
Uzun yıllardır Taşlıca Bölgesi’nde faaliyet gösteren derici esnafı, bulundukları alanın kamulaştırılmasını, yeni sitenin kooperatif aracılığıyla yapılmasını, uygun maliyetlerle kendilerine verilmesini ve taşınmaları için yardımcı olunmasını istedi

20-25 yıldan beri Taşlıca Bölgesi’nde faaliyet gösteren 50 civarındaki derici esnafı, 200 kişiye istihdam sağlayarak hem ülke hem de kent ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Ancak kentsel dönüşüm kapsamında bulunan iş yerleri yıkılacak.

Büyükşehir Belediyesi derici esnafının taşınması için yeni bir tahsis etse de tahsis edilen alan Gaziantep’in 35 kilometre dışında. Tahsis edilen alanın elektrik, su, yol ve diğer alt yapılarının olmadığını ifade edildi. Taşınmanın yüksek maliyetler gerektirdiği, bunu karşılayacak maddi güçlerinin olmadığının altını çizen esnaf, iş yerlerinin bir an önce kamulaştırılması, yeni sitenin kooperatif aracılığıyla yapılması, uygun maliyetlerle kendilerine verilmesi ve taşınmaları için yardımcı olunması gerektiğini söyledi.

Gaziantep Sayacılar ve Sarayiciler Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Gaziantep Deri Üreticileri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Faruk Ertay, yaptığı açıklama mesleğin bittiğini yakında bırakacaklarını söyledi.

İşimizi kolaylaştırmaları gerekirken, zorlaştırıyorlar

Büyükşehir Belediyesi tarafından sektöre tahsis edilen bölgenin çok uzak olduğunu, elektrik, su ve diğer alt yapıların olmadığını ifade eden Ertay, “Büyükşehir Belediyesi’nin esnafımıza tahsis ettiği alan mesleğimizi yapabileceğimiz bir yer değildir. Elektrik, su ve diğer alt yapıların olmamasının yanı sıra işletmelerin kurulacağı alanın düz olması lazım. Bazı esnafın yeni taşınmaya gücü varken bazı esnafların yoktur. Bizim için bu meslek bitti. İşimizi kolaylaştırmaları gerekirken, zorlaştırıyorlar” şeklinde konuştu.

Buralar kamulaştırılmazsa, paramızı almazsak nasıl taşınacağız?

Ertay, “Sektörümüze tahsis edilen bölge coğrafi olarak uygun değil. Büyükşehir Belediyesi gitmemiz gerektiğini söylüyor. Ancak nasıl gideceğiz oraya? Çünkü işletmelerimizin bulunduğu alanlar kamulaştırılmadı. Büyükşehir Belediyesi’ndeki yetkililerin yanına ne zaman gitsek, gündemlerinde buraların kamulaştırılması olmadığını söylüyor. Buralar kamulaştırılmazsa, paramızı almazsak nasıl taşınacağız? Taşınmak için büyük meblağlar lazım. Dolayısıyla, bu alanların bir an önce kamulaştırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Öz sermayemiz ile ayakta durmaya çalışıyoruz

Üvey evlat muamelesi gördüklerini kaydeden Ertay, “İmalatçılara sahip çıkılmalı. Nerede bir imalat varsa orada hareket, ülke ve kent ekonomisine katkı vardır. Yurt dışına ürün göndererek ülkeme döviz kazandırıyorum, fakat buralar kapanırsa ekonomiye nasıl katkı sağlayacağım? Olaya sadece deri olarak bakmamak lazım. Çünkü zincirin halkaları gibi 7-8 sektörde birlikte ve beraber çalışıyoruz. Bu çarklardan biri durursa diğerleri de durur. Hiç kimseden teşvik ve kredi almadan öz sermayemiz ile ayakta durmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

Bu kadar yükün altından nasıl kalkalım?

Derici esnafı Ömer Bozatlı, “Bu bölgede sadece küçük esnaf kaldı. Büyükşehir Belediyesi bulunduğumuz alanı kamulaştırmıyor. Yeni işletmelerimizi kendi gücümüz ile yaptıracak maddi durumumuz yok. İş makinelerini söksek, hepsi hurdaya çıkacak, yeni makine alalım desek her bir makinenin fiyatı 80-100 bin lira arasında değişiyor. Bu kadar yükün altından nasıl kalkalım? Bu şartlar altında yeni yere nasıl gideceğiz?” diye sordu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *