ANASAYFA arrow right Ekonomi

Buğday ve arpa rekoltesi yükselişte

Buğday ve arpa rekoltesi yükselişte
YAYINLAMA: 26 Mayıs 2020 / 20.03
GÜNCELLEME: 26 Mayıs 2020 / 20.38
Gaziantep ve çevre illerde hububat hasadı başladı

Hububat hasadı hakkında değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, “Geçen yıl hububatta umduğunu bulamayan çiftçilerimizin yüzü bu sene gülüyor. Çünkü geçen yıl 278 bin ton olan buğday rekoltesinin 350 bin tona, 62 bin ton olan arpa rekoltesinin ise 68 bin tona yükseleceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

350 bin ton buğday 68 bin ton arpa bekleniyor

Başkan Deniz, yağışların iyi olmasının hububatta ki rekolteyi arttıracağının altını çizerken, “Gaziantepli çiftçilerimiz geçen yıl hububatta istediği verimi alamadı. Ancak bu yıl yağışların iyi, güzel ve zamanında olması hem çiftçilerin yüzünü güldürecek hem de hububat rekoltesini arttıracak. Geçen yıl 278 bin ton olan buğday rekoltesinin bu sene 350 bin tona, 62 bin ton olan arpanın 68 bin tona yükseleceğini tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Rekoltenin yüksek olmasında yağışların önemli bir etkisi oldu

Bu sene hem buğday hem de arpada rekoltenin yüksek olacağına işaret eden Deniz, “2019 yılında 694 bin dekar alanda buğday ekiminden 278 bin ton elde edildi. 2020 yılında buğday ekim alanı 694 bin dekar alandan 681 bin dekar alana düşmesine karşın 350 bin buğday rekoltesi hedefleniyor. Yine 2019 yılında 244 bin dekar alandan 62 bin ton arpa alındı. 2020 yılında da buğday da olduğu gibi arpa ekim alanı 244 bin dekar alandan 238 bin dekar alana düşmesine rağmen 68 bin ton arpa rekoltesi bekleniyor. Dolayısıyla arpa ve buğday ekim alanları geçen yıla oranla düşmesine nazaran her iki üründe de artış yaşandığını gözlemliyoruz. Dolayısıyla yağışların ürünlerin rekoltesini nasıl artırdığına şahit oluyoruz” ifadelerini kullandı.


Bu zor günlerde bile çiftçilerimiz üretmeye devam etti

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, 2020 yılının ilk aylardan itibaren sürekli felaketlerin yaşandığı bir yıl olarak başladığını söylerken, konuşmasına şu cümlelerle son verdi: “Dünyayı kasıp kavuran ve ülkeleri etkisi altına alan Koronavirüs salgını felaketlerin en büyüğü oldu. Ama salgın günlerinde bile çiftçilerimiz üretmeye devam ederek, gıda arzından sıkıntı yaşanmasına izin vermemiştir. Bu zorlu günlerde gıdanın, tarımın ve çiftçinin önemi bir kez daha kanıtlandı. Çiftçilerimiz her zaman fedakârdır. Para kazanmayacaklarını bilseler bile tarlalarını hiçbir zaman asla boş bırakmazlar. Bu zorlu günleri inşallah en kısa zamanda atlatmayı ümit ediyoruz. Ve lütfen mümkün olduğundan evlerimizden çıkmayalım, çıkarsak bile maskesiz dolaşmayalım, sosyal mesafeye ve devletimizin aldığı tüm kararlara ve tedbirlere riayet edelim.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *