ANASAYFA arrow right Yaşam

Bu yıl kesilen hayvan sayısı yüzde 10 azaldı

Bu yıl kesilen hayvan sayısı yüzde 10 azaldı
YAYINLAMA: 02 Ağustos 2021 / 21.03
GÜNCELLEME: 02 Ağustos 2021 / 21.03
Kurban Bayramı’nda daha çok küçükbaş hayvanların tercih edildiğini vurgulayan Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, “Geçen yıl Kurban Bayramı’nda Gaziantep’te 80 bin civarında küçükbaş, 13 bin civarında da büyükbaş hayvan kesimi yapıldı. Bu yıl ise kesimi yapılan hayvan sayısının yüzde 10 azaldığını düşünüyoruz” dedi.

Türkman, “Vatandaşın alım gücünün azalmasına, dernek-vakıf aracılığıyla yurt dışında kesilen kurbanlık hayvan fiyatlarının düşük olmasına ve pandemi nedeniyle insanların kalabalık ortamlara girmek istememesine bağlı olarak bu yıl kesilen hayvan sayısı geçen yıla göre az. Kesimi hayvan sayısında düşüş olacağını tahmin ediyorduk. Çünkü üreticiler, bayramdan önce hayvanlarının bir kısmını kasaplık olarak sattı” şeklinde açıklamada bulundu.

Açıklanan kurbanlık fiyatlarına genel itibariyle uyulduğunu anlatan Başkan Türkman, “İnsanların yüzde 95’i açıkladığımız fiyattan alıyor. Ancak kente Doğu Anadolu Bölgesi’nden çok sayıda küçükbaş hayvan geldi. Bu gelen hayvanların büyük çoğunluğu ‘Ham’ mal dediğimiz, besiye alınmamış, canlı kilogram ağırlığı 40-45 gelen hayvanlardır. Bu hayvanları kestiğinizde istediğiniz eti alamazsınız. Bundan dolayı besiye alınmamış hayvanların kilogramı 28-30 liradan satıldı. Satılamayan hayvanların büyük bir kısmı da bu hayvanlardan oluşuyor” tespitini yaptı.

Başkan Türkman, “Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli, kemikli eti yüzde 55 ve üzeri olan erkek dana 42 lira, erkek toklu 42 liradan alınacağı açıklandı. Küçükbaş için bu fiyat çok düşük. Çünkü kurbanlık bayramından önce hayvan 32 liraya canlı gidiyordu. Kemikli eti yüzde 55’in üzerinde olsa kilosu 60-65’i bulur. Dolayısıyla kimse bu fiyatlara hayvanını satmaz” ifadesini kullandı.

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Açıkladığımız fiyattan hayvanlarını satanlar az da olsa para kazandılar. Ama üretici mevcut yem maliyetleri ile bundan sonra üretme konusunda problemli. Dolayısıyla besilik erkek yetiştirenlerin bir kısmı şu an ahırlarına ‘Ham’ hayvan almaları lazımdı, ancak almıyorlar. Çünkü yüksek yem maliyetleri ile üretimi sürdürmeleri mümkün değil. O nedenle ahırların bir kısmında hayvan yok, üreticiler yem maliyetlerinin düşmesini bekliyor.”  Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *